Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

«Η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί»


Το μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης.

Η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει τύχει της απαιτούμενης προσοχής από την ιατρική κοινότητα και την πολιτεία παρά τις μεγάλες προόδους της ιατρικής στη θεραπεία και την πρόληψη πολλών παθήσεων.

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα όλων των ομιλητών κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου).


Στη φωτογραφία φαίνονται από αριστερά προς τα δεξιά:

Γιώργος Ανδρικόπουλος, Δ/ντής Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝΑ « Ερρίκος Ντυνάν» & μέλος Δ.Σ. ΙΜΕΘΑ
Αλέξανδρος Τσελέπης, Καθ. Βιοχημείας, Κλινικής Χημείας Παν. Ιωαννίνων & Πρόεδρος ΙΜΕΘΑ με
Κων/νος Κατσένης, Αναπλ.Καθ. Αγγειοχειρουργικής ΕΚΠΑ & Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακής & Ενδαγγειακής Χειρουργικής
Στέφανος Φούσας, Επικ. Καθ. Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, & Νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθ. Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ & Γεν. Γραμματείας Ελληνικής Πνευμονολογικής ΕταιρείαςΗ Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης συνδιοργανώνεται με την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής και τη συμμετοχή 13 επιστημονικών εταιρειών που εμπλέκονται με την αντιμετώπιση της θρόμβωσης.

Θρόμβωση είναι ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος μέσα σε ένα αγγείο (αρτηρία ή φλέβα) με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση ή πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στο αγγείο αυτό.

Όπως επεσήμανε ο κος Αλέξανδρος Τσελέπης , Καθηγητής Βιοχημείας – Κλινικής Χημείας Παν. Ιωαννίνων και Πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ, στη θρόμβωση, οφείλονται κυρίως οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως: το οξύ καρδιακό έμφραγμα, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος (ΦΘΝ).

Συνεπώς, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της θρόμβωσης θα οδηγήσει στη μείωση των θανάτων από θρόμβωση και στη σημαντική ελάττωση των συνολικών ποσοστών θνησιμότητας αλλά και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής παγκοσμίως.

Η συνεχώς αυξανόμενη επίπτωση της καρδιαγγειακής νόσου παγκοσμίως, όπως δήλωσε ο κος Τσελέπης , οδήγησε την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας να θέσει μεταξύ των βασικών στόχων της τη σημαντική μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα πρέπει να μειωθούν σημαντικά τα περιστατικά θρόμβωσης, γεγονός που μπορεί να γίνει με συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού (ιδιαίτερα των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου), της ιατρικής κοινότητας και των αρχών ως προς την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της θρόμβωσης.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Θρόμβωση θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε αυτόν τον σημαντικό στόχο. Με τον τρόπο αυτό, ελπίζουμε να συμβάλουμε στη μείωση του αριθμού των αδιάγνωστων περιπτώσεων, να αυξήσουμε τις πιθανότητες εφαρμογής τεκμηριωμένων μέτρων πρόληψης της θρόμβωσης και να ενθαρρύνουμε τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να εξασφαλίσουν τις βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της θρόμβωσης κατέληξε ο κος Πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι για την αντιμετώπιση της θρόμβωσης είναι διαθέσιμα σήμερα στην ιατρική κοινότητα αποτελεσματικά φάρμακα (αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά), η χρήση των οποίων απαιτεί πολύ καλή γνώση των ενδείξεων και των παρενεργειών τους από τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν και ακολουθούν τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών εταιρειών.

Διαβάστε τις κυριότερες νόσους που προκαλεί η θρόμβωση και τα συμπτώματά τους κάνοντας κλικ εδώ.


Από την ομιλία της υφυπουργού Υγείας Κατερίνας Παπακώστα κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.