Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Υπερτροφία Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Κρεατάκια)


Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) βρίσκονται στο βάθος της μύτης και μόνον ο Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να τα δει από το λαιμό με ειδικό καθρεφτάκι. Ανήκουν όπως και οι αμυγδαλές στο «αμυντικό σύστημα» του σώματος, αφού ο ρόλος τους είναι η δειγματοληψία των μικροβίων και η παραγωγή αντισωμάτων.

Στην παιδική ηλικία που το παιδί «πρωτογνωρίζεται» με τα μικρόβια και τους ιούς του περιβάλλοντος, τα κρεατάκια μεγαλώνουν λόγω …φόρτουεργασίας, όπως ακριβώς μεγαλώνει ένας μυς που γυμνάζεται (αντιδραστική υπερτροφία). Στην εφηβεία όμως τα κρεατάκια πρέπει να έχουν «μαζέψει» και να έχουν ασήμαντο μέγεθος.

Τα παιδιά με υπερτροφικά κρεατάκια παθαίνουν συνεχώς ωτίτιδες, δεν κοιμούνται καλά, ροχαλίζουν και δεν αναπτύσσονται σωστά.

Δυστυχώς, σε μερικά παιδιά τα κρεατάκια παραμένουν μόνιμα μεγάλα σε σημείο να φράζουν τη μύτη. Πολλές φορές μάλιστα τα ίδια τα κρεατάκια μολύνονται (οξεία αδενοϊδίτιδα) με αποτέλεσμα να πρήζονται ακόμα περισσότερο και να αρχίσουν να δημιουργούν προβλήματα, ειδικά αν η λοίμωξη διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες (χρόνια αδενοϊδίτιδα).

Τα υπερτροφικά κρεατάκια εκτός από το ότι αποτελούν τα ίδια πλέον «δεξαμενή» μικροβίων, φράζουν τελείως τη μύτη και το παιδί αναγκάζεται να αναπνεύσει από το στόμα. Ακόμα χειρότερα, φράζουν και τα σωληνάκια που αερίζουν το αυτί (Ευσταχιανές σάλπιγγες) και το αυτί γεμίζει με υγρό που μολύνεται (οξεία μέση ωτίτιδα). Το παιδί για μήνες μπορεί να έχει καταρροή, να είναι κουρασμένο και χωρίς ζωντάνια, να βήχει, να έχει πονοκέφαλο και να μην έχει όρεξη να φάει, αφού δεν έχει όσφρηση, άρα ούτε και γεύση!

Η απόφραξη της αναπνοής από τη μύτη προκαλεί ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα: παραμορφώνεται το πρόσωπο και «πετάνε» τα δόντια προς τα εμπρός (αδενοειδές προσωπείο), το παιδί ροχαλίζει και κάνει άπνοιες με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζεται και να μην αναπτύσσεται σωματικά (μικροκαμωμένο παιδί) ή πνευματικά (πνευματική υστέρηση), ενώ η μείωση της ακοής από το υγρό στα αυτιά εμποδίζει την μάθηση και τη σωστή ομιλία.

Η μοναδική και σωτήρια λύση είναι η αφαίρεση των αδενοϊδών εκβλαστήσεων με Αδενοτομή, μια ανώδυνη μικρο-επέμβαση που δεν απαιτεί νοσηλεία και η διάρκειά της είναι 20-30 λεπτά.

Ο πιο συχνός Μύθος

«Μου είπαν πως όταν μεγαλώσει το παιδί θα μικρύνουν τα κρεατάκια και πως δεν πρέπει να τα βγάλουμε γιατί είναι φίλτρο» ή «μου είπαν πως αν αφαιρεθούν τα κρεατάκια σε μικρή ηλικία ξαναβγαίνουν».

Η Αλήθεια

Εφόσον τα κρεατάκια «δουλεύουν» σωστά, ναι, είναι φίλτρο. Όταν όμως διογκωθούν και κλείσουν τη μύτη και τις Ευσταχιανές σάλπιγγες, σημαίνει πως έχουν πλέον …χαλάσει και δεν λειτουργούν πλέον σαν φίλτρο αλλά προκαλούν μόνο προβλήματα, τα οποία είναι και σοβαρά. Αν υπάρχει υπερτροφία των αδενοϊδών, μέχρι να μεγαλώσει το παιδί η ζημιά που θα έχει γίνει θα είναι σοβαρή και μόνιμη. Αν η αφαίρεση στα κρεατάκια γίνει σωστά και με ακρίβεια ώστε να μην παραμείνουν υπολείμματα, δεν ξαναβγαίνουν ποτέ και το παιδίθεραπεύεται οριστικά.

Τι να κάνετε

Αν το παιδί ροχαλίζει, αναπνέει με ανοιχτό το στοματάκι, δεν ακούει καλά, είναι συνεχώς κρυωμένο, αδύναμο ή υποτονικό, πρέπει να το δει το συντομότερο ένας Ωτορινολαρυγγολόγος. Η παρέμβασή του μπορεί να είναι σωτήρια για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού σας.

Πλέον υπάρχουν παγκοσμίως αποδεκτές επιστημονικές οδηγίες για το πότε και πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων και αν θέλετε αποδεδειγμένα να κάνετε το καλύτερο για το παιδί σας, πρέπει να τις ακολουθήσετε κατά γράμμα.

Τι να μην κάνετε

Μην ακούτε γνώμες και συμβουλές μη ειδικών, ακόμα και αν είναι ιατροί άλλης ειδικότητας. Όταν η Αδενοτομή γίνει με τις σωστές επιστημονικές ενδείξεις θα αναστήσει σωματικά και πνευματικά το παιδί σας!

Τι κάνουμε εμείς

Εξετάζουμε με προσοχή το παιδί με ειδικό ενδοσκόπιο για παιδιά και δείχνουμε στον γονέα το ακριβές πρόβλημα, ελέγχουμε την ακοή του και ανάλογα με τα ευρήματα καταστρώνουμε την στρατηγική μας. Αν απαιτηθεί αδενοτομή, γίνετε ιδανικά με το τέλος της σχολικής περιόδου.

Εξετάζουμε ενδοσκοπικά τη μύτη και κάνουμε πλήρη ακοολογικό έλεγχο στο παιδί

Παρακάτω αναγράφονται οι απόλυτες ενδείξεις Αδενοτομής σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας.

Απόλυτη ένδειξη στην Ιατρική σημαίνει πως έστω και ένα από τα παρακάτω να συμβαίνει, το να γίνει η επέμβαση (στην προκειμένη περίπτωση η Αδενοτομή) είναι πάντοτε πιο ωφέλιμο για το παιδί σας από το να μην γίνει η επέμβαση:
  • υποτροπιάζουσα ή χρόνια αδενοειδίτιδα (τουλάχιστον 3 επεισόδια ανά έτος για τα παιδιά, στους ενήλικες η ανοχή είναι πολύ μικρότερη)
  • υποτροπιάζουσα χρόνια εκκριτική ή μέση ωτίτιδα
  • χρόνια ρινική απόφραξη με στοματική αναπνοή
  • αποφρακτική υπνική άπνοια
  • υποψία νεοπλασίας
  • ανωμαλίες κατάποσης ή ομιλίας (σχετική ένδειξη)

Γενικά δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη για την πραγματοποίηση μιας επέμβασης, αλλά θα πρέπει να γίνεται μετά από σωστή εκτίμηση και αναμονή για την αξιολόγηση της συντηρητικής αγωγής. Η ηρεμία είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος. Η περίοδος αναμονής δεν είναι χαμένος χρόνος ακόμα και αν το χειρουργείο τελικά πραγματοποιηθεί, αν σκεφτεί κανείς ότι οι τοπικές συνθήκες για την επέμβαση είναι οι καλύτερες δυνατές μετά από μια φαρμακευτική αγωγή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.