Η συνεισφορά του Αϊνστάιν στο λεγόμενο «problem solving».
Η επίλυση προβλημάτων, ή το λεγόμενο «problem solving» -όπως έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται στον επιχειρηματικό κόσμο ο αγγλικός όρος- θα μπορούσε να περιγραφεί διαφορετικά και ως «τακτική πυρόσβεσης».
Οι εργαζόμενοι αφιερώνουν έως και το 70% του εργασιακού τους χρόνου σε θέματα «πυρόσβεσης».
Με άλλα λόγια, περνούν περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα, παλεύοντας με προβλήματα που δε θα έπρεπε να υπάρχουν.
Η αντίληψη που έχουν οι περισσότερες εταιρείες γύρω από το ζήτημα της επίλυσης προβλημάτων είναι εσφαλμένη, γράφει ο Vishal Kataria, υποδιευθυντής της Reliance Globalcom σε άρθρο του στο LinkedIn.
«Αν δεν είναι κάτι επείγον, ασχολήσου με αυτό αργότερα» είναι το κυρίαρχο μάντρα.
Αυτό οδηγεί τελικά στην αγνόηση των προβλημάτων, τα οποία διογκώνονται μέχρι που φτάνει η στιγμή που πρέπει να επέμβει η «πυρόσβεση».
Αυτή η συμπεριφορά είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στις περισσότερες επιχειρήσεις, που έχει φτάσει να θεωρείται πια ως «δεδομένη κουλτούρα».
Διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, πολλοί από εσάς θα συμφωνείτε.
Τι μπορεί όμως να κάνει κάποιος για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση;
Αρκεί να αναλογιστούμε τρεις βασικές αρχές του Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Αυτές θα σας βοηθήσουν να αναδιοργανώσετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ομάδα σας και με τον οποίο αντιμετωπίζετε τα διάφορα προβλήματα που ανακύπτουν.
1. «Δεν είναι ότι είμαι τόσο έξυπνος, απλά ασχολούμαι με τα προβλήματα περισσότερο»
Κανείς δε θέλει ένα πρόβλημα να διαιωνίζεται. Είναι καλύτερα να απαλλάσσεται από αυτό, όσο πιο σύντομα γίνεται.
Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι από εμάς προχωρούμε σε αλματώδεις λύσεις.
Ο καθένας, προσπαθώντας να φανεί αρεστός στο αφεντικό του και να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους, παρουσιάζεται ως «ειδικός» στην επίλυση προβλημάτων. Η αίθουσα συσκέψεων σύντομα γεμίζει με φωνές που λένε «άκου εμένα», «εγώ ξέρω τι θα κάνουμε», «γνωρίζω πώς πρέπει να το χειριστούμε» κ.ά.
Αυτό που αυτοί οι υπάλληλοι αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν, είναι ότι οι προτεινόμενες λύσεις είναι απλά γρήγορες λύσεις. Τα προβλήματα συνήθως επιστρέφουν δριμύτερα.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνει κάποιος; (Να διαβάσει την αρχή Νο 2).
2. «Αν είχα μία ώρα για να λύσω ένα πρόβλημα, θα περνούσα τα 55 λεπτά σκεπτόμενος επάνω σε αυτό και 5 λεπτά αναλογιζόμενος τις πιθανές λύσεις»
Αυτή είναι ίσως η καλύτερη συμβουλή που μας έχει «κληροδοτήσει» ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνει κανείς για να κατανοήσει ένα πρόβλημα, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η προτεινόμενη λύση του, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να έχει φτάσει στη «ρίζα» αυτού.
Μην αναζητάτε τις λύσεις αμέσως. Πάρτε το χρόνο που χρειάζεται για να κατανοήσετε τη βαρύτητα του ζητήματος και επαναπροσδιορίζετε το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, μέχρι να φτάσετε στην αιτία που το προκαλεί.
3. «Η λογική θα σας πάει από το σημείο Α στο σημείο Β. Η φαντασία όμως μπορεί να σας πάει παντού»
Ο Edward de Bono στο «Lateral Thinking» υποστηρίζει, ότι οι άνθρωποι πολύ συχνά περνούν πολύ χρόνο προσπαθώντας να υπολογίσουν πόσο σωστή ή λάθος είναι μια λύση.
Κανείς πρέπει να είναι σε θέσει να αναλογιστεί και να λάβει υπόψη του όλες τις πιθανές επιλογές, ανεξάρτητα από το πόσο σχετικές ή όχι είναι με το τρέχον πρόβλημα που αντιμετωπίζει.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.