Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Ανοίγει η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα


«H έκθεση θα συγκλονίσει ολόκληρο τον κόσμο» λέει ο διευθυντής του ΟΗΕ για το περιβάλλον.

Εξαφάνιση ειδών, καταστροφή βιοτόπων, υποβάθμιση οικοσυσημάτων: η διεθνής κοινότητα συνέρχεται στη Νότια Κορέα στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Βιοποικιλότητα που ανοίγει σήμερα τις εργασίες της στη Νότια Κορέα.

Οι 194 χώρες της Σύμβασης για την Βιοποικιλότητα, η οποία υπεγράφη πριν από 20 χρόνια στο Ρίο ντε Τζανέιρο, συνέρχονται στην 12η Διάσκεψη και μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) που καταλήγει στη ζοφερή διαπίστωση ότι ο αριθμός των άγριων ζώων, θηλαστικών, πτηνών, ερπετών, αμφιβίων και ψαριών που ζουν στη Γη έχει υποδιπλασιασθεί στο διάστημα ανάμεσα στο 1970 και το 2010.

Η έκθεση για την βιοποικιλότητα που αποτιμά την πρόοδο που έχει καταγραφεί από τη Διάσκεψη της Ναγκόγια (Ιαπωνία, 2010) μέχρι σήμερα και έχει θέσει περί τους είκοσι στόχους μέχρι το 2020 στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια και δίδεται σήμερα στη δημοσιότητα, «θα συγκλονίσει ολόκληρο τον κόσμο», προειδοποίησε κατά την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης ο Ακίμ Στάινερ, διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι κυβερνήσεις δεν εκπλήρωσαν τους στόχους του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια για την προστασία των ζώων και των φυτών, την αύξηση του επισιτιστικού εφοδιασμού και την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.

«Στα μισά του δρόμου του «μεγάλου μας σχεδίου» για τη Φύση, είναι σαφές ότι η επείγουσα έκκληση που απευθύναμε το 2010 δεν εισακούσθηκε», δήλωσε πριν από την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης η Τζούλια Μαρτόν-Λεφέβρ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ενωσης για τη Διαφύλαξη της Φύσης, οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν κυβερνητικές οργανώσεις, εμπειρογνώμονες και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Απρόθυμες να μετριάσουν τους ρυθμούς της ανάπτυξής του, περιορίζοντας, για παράδειγμα, την εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, οι αναπτυσσόμενες χώρες είχαν λάβει το 2012 την διαβεβαίωση του διπλασιασμού της βοήθειας για την προστασία της βιοποικιλότητας. Αλλά και εδώ οι στόχοι δεν έχουν εκπληρωθεί.

Μόνο 29 χώρες έχουν καταθέσει αποτίμηση των ποσών που έχουν αποδεσμευθεί και των αναγκών τους. Κατά συνέπεια, τα ποσά αναφοράς παραμένουν αόριστα.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Διάσκεψης Μπραούλιο Φερέιρα ντε Σούζα Ντίας, «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η βιοποικιλότητα συνεχίζει να πλήττεται και υπάρχει ανάγκη για επείγουσα δράση».

Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Ναγκόγια, συμφωνίας που θέτει το πλαίσιο του καταμερισμού των ωφελειών από τη χρησιμοποίηση γενετικών πόρων και παραδοσιακών μεθόδων, θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες της Πιονγκτσάνγκ. Το Πρωτόκολλο έχει επικυρωθεί από 50 χώρες και θα τεθεί σε εφαρμογή στις 12 Οκτωβρίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.