Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Η σχέση του βιάγκρα με τα προβλήματα τύφλωσης


Οι γιατροί προειδοποιούν ότι μπορεί να επηρεάσει μόνιμα την όραση.

Το βιάγκρα μπορεί να προκαλέσει τύφλωση στους άντρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, αλλά ακόμη και σε αυτούς με κανονική όραση.

Αυτό υποστηρίζουν αυστραλοί ερευνητές, οι οποίοι προειδοποιούν, ότι μια ουσία που περιέχεται στο φάρμακο για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, μπορεί να επηρεάσει μόνιμα την όραση των ανδρών, οι οποίοι έχουν κάποια κληρονομική ασθένεια των ματιών.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι θα μπορούσε ακόμη να επηρεάσει και όσους έχουν κανονική όραση, αλλά φέρουν ένα γονίδιο που σχετίζεται με την εμφάνιση προβλημάτων στα μάτια.

Μία θεωρία υποστηρίζει, ότι τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία μπορεί να εμποδίζουν ένα ένζυμο, το οποίο είναι σημαντικό για τη μετάδοση των σημάτων φωτός από τον αμφιβληστροειδή προς τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, είναι ήδη γνωστό ότι η ουσία sildenafil που περιέχεται στο βιάγκρα, μπορεί να προκαλέσει προσωρινά προβλήματα όραση σε ορισμένους υγιείς ανθρώπους.

Οι γιατροί, προειδοποιούν τώρα, ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα μάτια εκείνων που υποφέρουν από μελαγχρωτική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Ακόμη, οι άνθρωποι που έχουν φυσιολογική όραση, αλλά φέρουν το γονίδιο της ασθένειας, μπορεί επίσης να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Στη νέα αυτή έρευνα, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, εξέτασαν τη συγκεκριμένη ουσία σε υγιή ποντίκια και σε ποντίκια με ένα αντίγραφο του μεταλλαγμένο αυτού γονιδίου.

Οι ερευνητές βρήκαν, ότι τα υγιή ποντίκια αντιμετώπισαν προβλήματα όρασης για περίπου δύο ημέρες. Ωστόσο, το φάρμακο επηρέασε την όραση εκείνων που έφεραν το μεταλλαγμένο γονίδιο για δύο εβδομάδες. Ακόμη, βρήκαν πρώιμα σημάδια θανάτου των κυττάρων στα μάτια των ποντικιών, κάτι που υποδηλώνει ότι η ουσία αυτή (sildenafil) μπορεί να προκαλέσει απώλεια της όρασης στους ανθρώπους που φέρουν το γονίδιο της ασθένειας, αλλά έχουν κανονική όραση.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Experimental Eye Research.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.