Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Εφευρέσεις που άλλαξαν τους υπολογιστές


Εξελίξεις που μας έφεραν πιο κοντά στα μοντέρνα συστήματα.

Οι τελευταίες δεκαετίες σημαδεύτηκαν από την κυριαρχία των υπολογιστικών συστημάτων. Οι άλλοτε τεράστιες και ιδιαίτερα περίπλοκες μηχανές που καταλάμβαναν ολόκληρα δωμάτια έχουν εξελιχθεί σε μικροσκοπικές συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και από ανθρώπους χωρίς καμία εξειδικευμένη γνώση.

Για να συμβεί όμως αυτό, απαιτήθηκαν αρκετές καινοτομίες, εφευρέσεις και ευρεσιτεχνίες που σημάδεψαν την ιστορία των υπολογιστών.

Ξεπερνώντας τους πρώτους υπολογιστές, ας δούμε ορισμένες από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην ιστορία των υπολογιστών που μας έφεραν πιο κοντά στα μοντέρνα συστήματα...

CP/M - 1973



Το CP/M ήταν ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο επινόησε και χρησιμοποιούσε ο Gary Kildall.

Θρυλείται ότι ο Kidall εργάζονταν σε εργαστήριο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με ένα συγκεκριμένο λειτουργικό και ήθελα να συνεχίζει την εργασία του στο σπίτι, στο δικό του υπολογιστή. Όμως, καθώς τα δύο συστήματα ήταν διαφορετικά, η λύση ήταν να ξεχωρίσει τα εξαρτώμενα από τον υπολογιστή μέρη από το λειτουργικό σύστημα, αφήνοντας απαράλλακτο το λειτουργικό. Η ιδέα ήταν να «μεταφερθεί» το CP/M σε διαφορετικούς υπολογιστές, εφόσον βασίζονταν σε επεξεργαστή 8080 (ή Z80).

UNIX – ’60 και ‘70



Το λειτουργικό σύστημα που έφερε επανάσταση στον κόσμο των υπολογιστών, αναπτύχθηκε τις δεκαετίες του ’60 και του ΄70 από μια ομάδα εργαζομένων στα εργαστήρια Bell της AT&T .

Το UNIX μπορούσε εύκολα να μεταφορθεί διαφορετικά μηχανήματα, αλλά δεν εξαρτιόνταν αυστηρά από το hardware και έτσι μπορούσε να «τρέξει» σε κάθε συσκευή. Γρήγορα το UNIX και ο σημερινός διάδοχος, τα Linux, έγιναν το ιερό δισκοπότηρο των απανταχού προγραμματιστών, χάρη στη φιλοσοφία σχεδιασμού τους που παρείχε ένα σετ απλών εργαλείων που κάθε ένα πραγματοποιούσε μια περιορισμένη, καλά καθορισμένη λειτουργία, ένα ενοποιημένο filesystem για την επικοινωνία και ένα «κέλυφος» και εντολές για την πραγματοποίηση σύνθετων εργασιών.

Γλώσσα προγραμματισμού C – 1969-1973



Η γλώσσα υψηλού επιπέδου C γράφτηκε από τον Dennis Ritchie και σχεδόν όλο το UNIX και οι εφαρμογές που τρέχουν σε αυτό είναι γραμμένες στη γλώσσα C ή τις παράγωγες C# και C++.

Η C μαθαίνεται εύκολα και μεταγλωττιστές είναι διαθέσιμοι για τις περισσότερες αρχιτεκτονικές και λειτουργικά. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, την κατέστησαν την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη γλώσσα προγραμματισμού όλων των εποχών.

Visicalc - 1983



Το πρώτο επιτυχημένο πρόγραμμα λογιστικών φύλλων γράφτηκε για τον Apple II. Άκουγε στο όνομα «Visicalc», μπορούσε να κάνει πράγματα που ήταν αδύνατα να γίνουν με το χέρι και έκανε εκατοντάδες ανθρώπους να συνειδητοποιήσεων τα οφέλη απόκτησης ενός υπολογιστή. Καθόλου τυχαία, άνθρωποι συνέρρεαν στα καταστήματα ζητώντας «ένα Visicalc», αν και στην πραγματικότητα εννοούσαν έναν Apple II.

Wordstar - 1978



Το Wordstar ήταν το ανάλογο του Visicalc μόνο που αντί για αριθμούς, εδώ είχαμε να κάνουμε με λέξεις. Ο επεξεργαστής κειμένου ήρθε και πέταξε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις γραφομηχανές.

Xerox Alto – 1973



Ο Alto ήταν ένας μικρός μίνι υπολογιστής, ο οποίος θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «προσωπικός υπολογιστής», καθώς χρησιμοποιούνταν από ένα και μόνο χρήστη σε ένα γραφείο. Για την ακρίβεια, ήταν ένας από τους πρώτους «προσωπικούς υπολογιστές» γενικής χρήσης που ενσωμάτωνε μια μεγάλη σειρά καινοτομιών που πλέον συναντάμε σε κάθε σύστημα. Ο Xerox Alto χρησιμοποιούσε περιβάλλον χρήσης με γραφικά, διέθετε ποντίκι, συνδέονταν σε δίκτυα, εξοπλίζονταν με πλήθος καινοτόμων προγραμμάτων που γράφτηκαν για αυτόν (όπως τα πρώτα συστήματα ετοιμασίας εγγράφου WYSIWYG), μπορούσε να εκτυπώσει σε λέιζερ εκτυπωτή και διέθετε λειτουργικά multitasking.

Ο Παγκόσμιος Ιστός (The World Wide Web) - 1990



Το Νοέμβριο του 1990, ο Sir Tim Berners-Lee έθεσε τις βάσεις γι’ αυτό που έμελε να γνωρίσουμε ως Παγκόσμιο Ιστό και μέσα στον ίδιο χρόνο, δημιούργησε τον πρώτο web server και web browser. Όλα αυτά έγιναν στον εικονιζόμενο υπολογιστή NeXT, της εταιρείας δηλαδή που κυβέρνησε ο Steve Jobs όταν εγκατέλειψε την Apple.

Συμπληρωματικά, παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα παλιότερο infographic της HP με τιςσημαντικότερες στιγμές στην ιστορία των Προσωπικών Υπολογιστών...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.