Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Κουβανοί γιατροί στη Δ. Αφρική για τον Έμπολα


Στους 3.000 οι νεκροί από την επιδημία.

Τους πρώτους 165 από τους συνολικά 461 διαθέσιμους γιατρούς και εργαζόμενους σε υπηρεσίες υγείας θα στείλουν οι υγειονομικές αρχές της Κούβας στις χώρες της Δυτικής Αφρικής για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα. Οι γιατροί ήδη ολοκληρώνουν ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και αναμένεται να σταλούν στη περιοχή σύντομα.

Ένα σύνολο από «461 υγειονομικούς», συμπεριλαμβανομένων 165 γιατρών και νοσηλευτών ετοιμάζονται για την αποστολή στη Σιέρα Λεόνε η οποία είχε ανακοινωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε στην κρατική τηλεόραση η Ρέγκλα Ανγκούλο, διευθύντρια της Κεντρικής Ιατρικής Υπηρεσίας στην Αβάνα.

Άλλοι 296 υγειονομικοί θα αποσταλούν στη Λιβερία και τη γειτονική Γουινέα, που πλήττεται και από επιδημία δάγκειου πυρετό, είπε η κ. Ανγκούλο χωρίς να προσδιορίζει την ημερομηνία της άφιξής τους. Η πρώτη αποστολή πάντως για τη Σιέρα Λεόνε, αναμένεται να φτάσει στη δυτική Αφρική στις αρχές Οκτωβρίου.

Την Τρίτη μια πηγή των υγειονομικών υπηρεσιών της Κούβας αποκάλυψε ότι τρεις κουβανοί γιατροί βρίσκονται ήδη στη Σιέρα Λεόνε για να προετοιμαστούν το έδαφος για την ανάπτυξη των συναδέλφων τους. «Θα είμαστε παρόντες στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία [...], αλλά εμείς επίσης εργαζόμαστε πάνω σε ένα πρόγραμμα πρόληψης» είπε η κ. Ανγκούλο. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, οι κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές παρακολούθησαν διαλέξεις σχετικά με τον Έμπολα, και άλλες περιπτώσεις αιμορραγικού πυρετού καθώς και μαθήματα αγγλικών. Σε πρακτικό επίπεδο, εξοικειώθηκαν με τις διαδικασίες ασφαλείας, ενώ συμμετείχαν σε προσομοιώσεις σε σκηνές που έχει στηθεί στους κήπους νοσοκομείων στην Αβάνα.

Η Κούβα έχει περισσότερους από 50.000 γιατρούς και προσωπικό υγείας που εργάζονται σε 50 χώρες, ενώ διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γιατρών ανά κάτοικο, σε αντίθεση με τις χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό Έμπολα, που έχουν κατ' αναλογία έναν ή το δύο γιατρούς ανά 100.000 ανθρώπους.

Το πλέον σοβαρό ξέσπασμα του ιού Έμπολα από το 1976, έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους κυρίως στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε ενώ άλλα 6.000 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι η επιδημία έχει «εκρηκτική» ανάπτυξη και θα μπορούσε, ελλείψει σημαντικής αύξησης των υγειονομικών πόρων, να μολύνει 20.000 ανθρώπους μέχρι το Νοέμβριο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.