Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα διαδικτυακή πλατφόρμα αξιοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών έρευνας-καινοτομίας


Πρωτοβουλία της ΓΓΕΤ για τη «Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης».

Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) ανακοίνωσε ότι προχωρά στη δημιουργία μιας νέας διαδικτυακής πλατφόρμας αξιοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών έρευνας και καινοτομίας.

Πρόκειται για μια νέα υποδομή της ΓΓΕΤ με στόχο να ενισχύσει τη σύνδεση της έρευνας και καινοτομίας, που παράγεται από το ερευνητικό προσωπικό της χώρας μας, με τον παραγωγικό ιστό στις πόλεις, με τις περιφέρειες και με οργανισμούς εκτός Ελλάδας.

Η δημιουργία της πλατφόρμας αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας, τόσο σε επίπεδο ερευνητικών φορέων όσο και συνολικά σε επίπεδο χώρας.

Η πλατφόρμα θα υποδέχεται και παράλληλα θα παρουσιάζει προϊόντα και υπηρεσίες έρευνας και καινοτομίας, καθώς επίσης τις τεχνολογικές ανάγκες, αλλά και τα επιτεύγματα των επιχειρήσεων. Η πρωτοβουλία της ΓΓΕΤ εντάσσεται στην προωθούμενη «Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης», που αποτελεί την κεντρική πολιτική σχεδιασμού και υλοποίησης των δράσεων της περιόδου 2014- 2020.

Η νέα στρατηγική απαιτεί την ύπαρξη ενός πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα υλοποιημένα έργα έρευνας και καινοτομίας, την διάχυσή τους εντός της χώρας, αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης της γνώσης για την ενίσχυση των δικτυώσεων μεταξύ των επιχειρήσεων και των φορέων έρευνας.

Το έργο, σύμφωνα με τη ΓΓΕΤ, συμβαδίζει με μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρίες καινοτομούν και δημιουργούν αξία. Μέχρι πρόσφατα η καινοτομία στηρίζονταν, κατά κύριο λόγο, στις εσωτερικές τεχνολογικές ικανότητες των εταιριών και στην προστασία που παρέχουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα. Εντούτοις, στο νέο μοντέλο της "ανοικτής" καινοτομίας που κυριάρχησε διεθνώς μετά το 2000, δίνεται έμφαση όλο και περισσότερο στα δίκτυα συνεργασίας, στα οποία συμμετέχουν άλλες επιχειρήσεις και οργανισμοί, σύνδεσμοι επιχειρήσεων, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η ανάπτυξη νέων προϊόντων θεωρείται πλέον μία συνεργατική δραστηριότητα που συμβαίνει εντός των δικτύων αυτών.

Ο προϋπολογισμός του έργου δεν θα υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.