Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Μασάζ κατά την εγκυμοσύνη: Πόσο μπορεί να βοηθήσει;


Μπορεί να θεωρείτε το μασάζ ως πολυτέλεια και να το κάνετε περιστασιακά αλλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά ευεργετικό.

Πώς γίνεται;

Το μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνήθως διαρκεί μια ώρα από επαγγελματίες μασέρ σε ειδικό τραπέζι για εγκύους ώστε να μπορεί να «φιλοξενήσει» την κοιλιά. Άλλοι χρησιμοποιούν τα ειδικά μαξιλάρια εγκυμοσύνης για να είναι άνετη η έγκυος γυναίκα, ειδικά κατά τα τελευταία στάδια της κύησης. Συνήθως πάντως η πιο άνετη θέση για την έγκυο είναι να μένει ξαπλωμένη στο πλευρό που τη βολεύει.
Πιθανά οφέλη του μασάζ

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες για το μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν έχουν αποδειχθεί τα σαφή οφέλη. Αλλά μια μελέτη του Πανεπιστημίου Ιατρικής στο Μαϊάμι δείχνει ότι το μασάζ μπορεί να έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις, όπως οι εξής:
  • Μειώνει το άγχος
  • Μειώνει τον πόνο στην πλάτη και στα πόδια
  • Βελτιώνει τον ύπνο
  • Μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της νορεπινεφρίνης

Σε μια άλλη μελέτη για το μασάζ κατά την εγκυμοσύνη σε γυναίκες με κατάθλιψη, οι ερευνητές διαπίστωσαν:
  • Αυξάνονται τα επίπεδα της ορμόνης σεροτονίνης καθώς και της ντοπαμίνης, που είναι ορμόνες οι οποίες προκαλούν ευφορία.
  • Μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, που είναι δείκτης του στρες.
  • Βοηθάει στη συνολική βελτίωση της διάθεσης.

Η έρευνα έχει δείξει ότι, για το γενικό πληθυσμό, το μασάζ έχει και άλλα δυνητικά οφέλη. Μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο ή μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και να καταπολεμήσει ιούς και όγκους.
Ασφαλείς τεχνικές του μασάζ κατά την εγκυμοσύνη

Υπάρχουν περισσότερα από 80 είδη μασάζ διδάσκεται σε περίπου 1.300 προγράμματα τα οποία περιλαμβάνουν:
  • Μασάζ σε βάθος ιστών (Deep Tissue Massage). Σε αυτό το είδος του μασάζ, ο θεραπευτής χρησιμοποιεί βαθιά πίεση δάχτυλων για να μειωθεί η ένταση στο σφιχτούς μυς.
  • Σουηδικό μασάζ, με μεγάλες κινήσεις στους μύες και προσοχή στην κινητικότητα των αρθρώσεων.
  • Shiatsu, με πίεση και πατώντας στα σημεία βελονισμού για την τόνωση της φυσικής ενέργειας του σώματος.

Οι ειδικοί στο μασάζ προσαρμόζουν τις τεχνικές τους για να αντιμετωπίσει ευκολότερα η γυναίκα τις αλλαγές στο σώμα της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, στην εγκυμοσύνη, ο όγκος του αίματος σας αρχίζει σταδιακά να αυξάνεται και η ροή του αίματος στα πόδια γίνεται συχνά υποτονική. Παράλληλα αυξάνονται και τα επίπεδα των αντιπηκτικών στο αίμα.

Αυτές οι μεταβολές όμως στο κυκλοφορικό σύστημα της γυναίκας την θέτουν σε κίνδυνο θρόμβωσης στα κάτω άκρα, συνήθως στις γάμπες ή το εσωτερικό των μηρών. Για να είναι ασφαλής, οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή του έντονου μασάζ και την μεγάλη πίεση στα πόδια. Αντ 'αυτού, χρησιμοποιούν μια τεχνική κάνοντας ελαφριά και αργά κτυπήματα στα πόδια. Κάποιοι επίσης θεραπευτές αποφεύγουν το μασάζ στην κοιλιά.
Είναι ασφαλές το μασάζ κατά την εγκυμοσύνη;

Μερικοί γιατροί διστάζουν να συμβουλέψουν τις έγκυες να κάνουν μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην πιστοποίηση. Κάτι που επίσης δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι το κατά πόσον είναι ασφαλές το μασάζ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης. Ο λόγος είναι το ενδεχόμενο μιας αποβολής. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι δηλαδή συνδέεται το μασάζ με την αποβολή αλλά επειδή πολλές αποβολές συμβαίνουν στο πρώτο κυρίως τρίμηνο, κάποιοι γιατροί συμβουλεύουν για προληπτικούς λόγους να το αποφύγετε.
Πότε πρέπει να αποφεύγεται το μασάζ κατά την εγκυμοσύνη;

Δεν υπάρχουν επιστημονικές κατευθυντήριες γραμμές. Το βέβαιο είναι πάντως ότι πρέπει να πάρετε την έγκριση από το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε το μασάζ, ειδικά εάν:
  • Αντιμετωπίζετε ναυτίες, εμετούς και πρωινή αδιαθεσία.
  • Έχετε υψηλό κίνδυνο αποβολής.
  • Η εγκυμοσύνη σας είναι υψηλού κινδύνου. Εάν δηλαδή αντιμετωπίζετε σοβαρές επιπλοκές όπως η αποκόλληση του πλακούντα ή υπάρχει κίνδυνος για πρόωρο τοκετό

Αυτό που συνίσταται λοιπόν είναι μια έγγραφη συγκατάθεση από το γιατρό σας.


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.