Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Συμψηφίζονται επιστροφές φόρου με οφειλές σε Ταμεία


Ενεργοποιείται με σημαντική καθυστέρηση από σήμερα η διαδικασία αυτόματων συμψηφισμών ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταξύ ασφαλιστικών Ταμείων και εφορίας.

Με στόχο την είσπραξη 150 εκατ. ευρώ εντός του 2014, για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών οργανισμών, από σήμερα κιόλας, τίθεται σε ισχύ η διάταξη νόμου που προβλέπει τη διασταύρωση στοιχείων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών, ταμείων και Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), προκειμένου να γίνει συμψηφισμός των χρεών με τις επιστροφές.

Η έναρξη της διαδικασίας είχε προβλεφθεί για τον Ιούλιο του 2014, όμως υπήρξε δυσκολία στις διασταυρώσεις μεταξύ του ΚΕΑΟ και των Ταμείων, για να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς που χρωστούν εισφορές δικαιούνται και επιστροφή φόρου. Όμως, η δραματική υστέρηση στα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών οδήγησε στην απόφαση για άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι διαδικασίες ξεκινούν άμεσα, από σήμερα, για το σύνολο των ασφαλιστικών οργανισμών, πλην ΟΓΑ. Στόχος είναι η είσπραξη 50 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Αντίστοιχα, για τον ΟΓΑ, ο συμψηφισμός θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, μήνα κατά τον οποίο καταβάλλονται αποζημιώσεις προς τους αγρότες μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εκτιμάται ότι περίπου 800.000 φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου ή ΦΠΑ θα περάσουν από κόσκινο, προκειμένου να ελεγχθεί, εάν έχουν χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, για το συμψηφισμό θα ακολουθείται η εξής διαδικασία:

1. Η αρμόδια Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (εφεξής ΔΗΛΕΔ) αποστέλλει ανά 15 ημέρες στο ΚΕΑΟ, το ηλεκτρονικό αρχείο επιστροφών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

2. Το ΚΕΑΟ σε συνεργασία με τα Ταμεία διενεργεί τις απαραίτητες διασταυρώσεις και αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών αποκλειστικά σε προθεσμία 15 ημερών από την παραλαβή του ηλεκτρονικού αρχείου, τα χρεωστικά υπόλοιπα για κάθε αριθμό φορολογικού μητρώου ασφαλισμένου ανά Ταμείο.

3. Για τις περιπτώσεις χρεωστικού υπόλοιπου, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ενημερώνει τις ΔΟΥ, μέσω του TAXIS, εντός 5 ημερών και αυτές προβαίνουν άμεσα σε παρακράτηση προς συμψηφισμό του συνόλου της επιστροφής και μέχρι του ύψους των οφειλών. Στην περίπτωση ύπαρξης οφειλών σε περισσότερα του ενός Ταμεία, το ποσό της επιστροφής διαμοιράζεται αναλογικά.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το νόμο 4254 του 2014, τα Ταμεία παρακρατούν τα οφειλόμενα ποσά από τις πάσης φύσεως καταβολές, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο, τους φορείς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και Α.Ε. του δημόσιου τομέα, κατ’ ανώτατο όριο μέχρι το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές του κάθε Ταμείου, και όχι το σύνολο των εισφορών.

Με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, 26 βουλευτές της ΝΔ, όλοι από την Περιφέρεια και οι ίδιοι που στο παρελθόν πρωτοστάτησαν για τη μείωση των επιβαρύνσεων στον ενιαίο φόρο ακινήτων της περιφέρειας, κυρίως για τα αγροτεμάχια χαρακτηρίζουν την παρακράτηση «κατάσχεση» και ζητούν από τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, να μην προχωρήσουν σε τέτοιες πρακτικές είσπραξης χρεών, από τους αγροτοκτηνοτρόφους, οι οποίοι επιβιώνουν πολύ δύσκολα. Ζητούν δε να εφαρμοστεί το ακατάσχετο των επιδοτήσεων, ενισχύσεων, επιστροφής ΦΠΑ, ενιαίας ενίσχυσης, εξισωτικής αποζημίωσης και χρημάτων για εφαρμογή προγραμμάτων.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.