Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς να ανακοινώσετε την εγκυμοσύνη στον εργοδότη σας


Ωστόσο, το πιθανότερο είναι το κλίμα χαράς, αισιοδοξίας και προσμονής να διαδεχτούν οι αγωνίες και το άγχος όσον αφορά το επαγγελματικό σας μέλλον και το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή και κυρίως πώς πρέπει να ανακοινώσετε την εγκυμοσύνη στον εργοδότη σας.

Κάντε την έρευνά σας και μάθετε τα δικαιώματά σας

Όσο πιο σύντομα μπορείτε, δηλαδή ακόμα και πριν μείνετε έγκυος ή αμέσως μόλις μάθετε για την εγκυμοσύνη σας, φροντίστε να ξέρετε λεπτομέρειες για την πολιτική που ακολουθεί ο εργοδότης σας απέναντι στη μητρότητα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με την ανάγνωση της σύμβασής σας ή μιλώντας με κάποια έμπιστη συνάδερφό σας ή και με το σωματείο. Μάθετε τι ακριβώς θα γίνει με τον μισθό σας. Μπορεί δηλαδή να έχετε κάποια άδεια άνευ αποδοχών που εξακολουθεί όμως να περιλαμβάνει οφέλη. Μιλήστε και με άλλους ανθρώπους που έχουν λάβει άδεια για οικογενειακούς λόγους, καθώς και με γυναίκες που γέννησαν στο πρόσφατο παρελθόν. Είναι σημαντικό γιατί θα πάρετε πληροφορίες για τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο εργοδότης σας την εγκυμοσύνη χωρίς να περάσετε κατευθείαν από την θεωρία στην πράξη και να του το «ξεφουρνίσετε». Προετοιμαστείτε λοιπόν όσο το δυνατόν καλύτερα!
Μιλήστε με τον γιατρό σας

Είναι σημαντικό να το συζητήσετε πρώτα με τον γιατρό σας και να ζητήσετε τη συμβουλή του σχετικά με το χρονικό της ανακοίνωσης. Πολλές γυναίκες θέλουν να περιμένουν να περάσει πρώτα το πρώτο τρίμηνο για να είναι σίγουρες για την εγκυμοσύνη και μετά το ανακοινώνουν σε φίλους και συγγενείς. Ο γιατρός σας θα είναι εκείνος που θα σας πει πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να περιμένετε πριν κάνετε τις «αποκαλύψεις» με βασικό γνώμονα την υγεία σας ασφαλώς.
Σκεφτείτε πώς θέλετε να είναι το μέλλον σας ως μαμά

Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα είναι η ζωή του μετά τον ερχομό ενός μωρού και αυτό διότι… η φαντασία απέχει από την πραγματικότητα. Για παράδειγμα πολλές γυναίκες πιστεύουν πως η καθημερινότητά τους δεν θα αλλάξει και πολύ και πώς η μητρότητα συνδυάζεται άνετα με την εργασία. Ωστόσο μετά τον τοκετό και αφού έρθει το μωρό στον κόσμο τα συναισθήματα αλλάζουν πολύ. Είναι σημαντικό λοιπόν να σκεφτείτε όλα τα σενάρια και αυτό επειδή έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε μια πιο σαφή συζήτηση με τον εργοδότη σας ή να δημιουργήσετε ένα πιο ευέλικτο σχέδιο εργασίας. Για παράδειγμα μπορείτε να συζητήσετε για την επιστροφή σας κι αν αυτή πρέπει να γίνει οπωσδήποτε δύο μήνες μετά την γέννα ή αν μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο εργασίας από το σπίτι για κάποιο χρονικό διάστημα ή ακόμα και τη μερική απασχόληση (ανάλογα με την εργασία σας πάντα).
Αναλύστε τα οικονομικά σας

Για να δώσετε στον εαυτό σας όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές, είναι χρήσιμο να υπολογίσετε το εισόδημα, τον προϋπολογισμό και τις δαπάνες σας. Σκεφτείτε πώς θα είναι η ζωή σας αν σταματήσετε να εργάζεστε για κάποιους μήνες ή και αρκετά χρόνια. Είστε σε θέση να υιοθετήσετε αυτόν τον τρόπο ζωής; Σκεφτείτε επίσης το ενδεχόμενο να μειωθεί το εισόδημα σας αν τελικά επιλέξετε να μείνετε περισσότερο χρόνο στο σπίτι ή τη μερική απασχόληση.
Φροντίστε το ραντεβού να γίνει μια καλή ώρα

Μόλις ενημερωθείτε για την πολιτική της εταιρείας σας απέναντι στην εγκυμοσύνη και τη μητρότητα φροντίστε να τον ενημερώσετε. Μπορείτε να το κάνετε είτε απευθείας είτε με email. Να ξέρετε ότι αυτό που ενδιαφέρει τον εργοδότη σας είναι το πότε θα απουσιάσετε, πότε θα επιστρέψετε και το πώς θα καλυφθεί το κενό κατά την απουσία σας. Μπορείτε λοιπόν να ετοιμάσετε ένα ολοκληρωμένο πλάνο και σχέδιο για το πώς θα καλυφθούν τα κενά την περίοδο που θα λείπετε για να τον/την αποφορτίσετε από το άγχος. Να ξέρετε πάντως ότι κάποιοι εργοδότες είναι πρόθυμοι να δώσουν γενναιόδωρη άδεια μητρότητας, εάν εκτιμούν ότι μπορείτε να αποδεσμευτείτε για λίγο από τη δουλειά σας.


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.