Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Οι προτάσεις των πανεπιστημίων για τις διαγραφές φοιτητών


Λοβέρδος: Θέσπιση κοινών εξαιρέσεων από το υπ. Παιδείας για ίση μεταχείριση.

«Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης και του δικαιώματος της πρόσβασης στην εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας θα μεριμνήσει για την θέσπιση κοινών εξαιρέσεων στο θέμα της διαγραφής των φοιτητών ώστε να αποφευχθούν αδικίες σε βάρος των ίδιων των φοιτητών». Τα παραπάνω αναφέρει ο υπουργός Παιδείας σε γραπτή του απάντηση στη Βουλή ενώ επισημαίνει ότι κατά την επεξεργασία των προτάσεων των ΑΕΙ-ΤΕΙ θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να μην υπάρξει άνιση μεταχείριση μεταξύ των φοιτητών διαφορετικών ιδρυμάτων.

Παράλληλα ο υπουργός Παιδείας κάνει γνωστό ότι τα πανεπιστήμια είτε δεν έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους σύμφωνα με τη νομοθεσία είτε έχουν αποστείλει προσχέδια οργανισμών με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή προς το παρόν η επεξεργασία των προτάσεών τους. Οι προτάσεις που πληρούν τις ως άνω προϋποθέσεις και τυγχάνουν επεξεργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι αυτές των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα στην πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου προβλέπεται δυνατότητα παράτασης της διάρκειας φοίτησης, πέραν της περιόδου κανονικής φοίτησης ( που ισοδυναμεί με τον ελάχιστο αριθμό φοίτησης προσαυξημένο κατά τέσσερα εξάμηνα) για δυο επιπλέον εξάμηνα υπό την προϋπόθεση ότι ο φοιτητές θα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τα 2/3 των μαθημάτων του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών.

Στην πρόταση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας περιλαμβάνεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία μετά το πέρας της περιόδου κανονικής φοίτησης, όπως αυτή αναφέρθηκε ανωτέρω στην πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο φοιτητής διαγράφεται μόνο εφόσον δεν έχει επιτυχώς ολοκληρώσει τουλάχιστον το 75% των μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών. Στις δυο ανωτέρω προτάσεις δεν περιλαμβάνονται λεπτομερείς και ειδικότερες ρυθμίσεις για την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρει ότι στα περισσότερα προσχέδια που έχουν υποβληθεί από τα πανεπιστήμια δεν περιλαμβάνονται ως επί το πλείστον, ειδικότερες ρυθμίσεις για το θέμα της απώλειας της φοιτητικής ιδιότητας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα προσχέδια οργανισμών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αντίστοιχα παραπέμπουν στον οικείο Εσωτερικό Κανονισμό για τη ρύθμιση του ζητήματος, αντίθετα με τη σχετική νομοθετική πρόβλεψη και επομένως μη επιτρεπτά. Επίσης στο προσχέδιο του οργανισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου επαναλαμβάνεται η πρόβλεψη του νόμου ο οποίος παραπέμπει στον ίδιο τον οργανισμό για τη ρύθμιση του θέματος.

Στο προσχέδιο του οργανισμού του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου προβλέπεται δυνατότητα παράτασης της χρονικής διάρκειας των σπουδών με την προϋπόθεση ότι οι φοιτητές έχουν επιτυχώς καλύψει «το 80% των προβλεπόμενων στο πρόγραμμα σπουδών που είναι εγγεγραμμένοι υποχρεώσεων για την λήψη πτυχίου», ενώ η παράταση δεν μπορεί να υπερβαίνει σε διάρκεια το ένα ακαδημαϊκό έτος.

Ο κ. Λοβέρδος κάνει γνωστό ότι στο Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη υποβληθεί το σύνολο σχεδόν των σχεδίων των Οργανισμών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας.

Ο υπουργός Παιδείας γνωστοποιεί ότι η έκδοση των οργανισμών γίνεται με προεδρικό διάταγμα το οποίο προτείνεται από τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οικονομικών και Παιδείας μετά από διατύπωση των οικείων οργανισμών διοίκησης των ιδρυμάτων. Επίσης αναφέρει ότι οι προτάσεις των ιδρυμάτων στο σύνολό τους θα τύχουν λεπτομερούς επεξεργασίας τόσο από τους ανωτέρω συναρμόδιους υπουργούς όσο και από το αρμόδιο για τη νομοτεχνική επεξεργασία των προεδρικών διαταγμάτων ΣτΕ γεγονός που αποκλείει το ενδεχόμενο υιοθέτησης ρυθμίσεων που θα συνιστούσαν άνιση μεταχείριση μεταξύ των φοιτητών ενός εκάστου των ιδρυμάτων, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε ιδρύματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.