Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Υπερκεράτωση και Λευκοπλακία φωνητικών χορδών


Η υπερκεράτωση είναι η αλλαγή στην επιφάνεια των φωνητικών χορδών λόγω χρόνιου ερεθισμού ενώ η λευκοπλακία είναι η ύπαρξη μιας λεπτής, άσπρης μεμβράνης στις φωνητικές χορδές πάλι εξαιτίας χρόνιου ερεθισμού.

Και οι δυο καταστάσεις αποτελούν προκαρκινικές εκδηλώσεις, δηλαδή καρκίνου στη γένεσή του. Αν δεν σταματήσουν να ερεθίζονται οι χορδές, η λευκοπλακία σύντομα θα εξελιχθεί σε καρκίνο σε 1 στα 4 άτομα.

Η λευκοπλακία είναι μια μεβράνη πάνω στη μια ή και στις δυο φωνητικές χορδές

Το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος αιτιολογικός παράγοντας για την υπερκεράτωση, τη λευκοπλακία και τον καρκίνο των φωνητικών χορδών, ενώ η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, η κατανάλωση αλκοόλ και η εργασία σε ερεθιστικό περιβάλλον μπορούν να παίξουν επιπλέον επιβαρυντικό ρόλο.

Ο πιο συχνός Μύθος

«Απλά θα μειώσω το κάπνισμα, θα φύγει η λευκοπλακία και θα γίνω καλά».

Η Αλήθεια

Οι καπνιστές που παρουσιάζουν λευκοπλακία των φωνητικών χορδών, πρέπει να σταματήσουν άμεσα το κάπνισμα. Μαχαίρι! Η λευκοπλακία μικρού βάθους και έκτασης συνήθως υποστρέφει αν διακοπεί το κάπνισμα. Αν όμως δεν υποστρέψει μέσα σε 10-15 μέρες από τη διακοπή του καπνίσματος η λευκοπλακία αφαιρείται με μικροχειρουργική επέμβαση και αποστέλλεται για βιοψία.

Αν έχετε λευκοπλακία, πρέπει να κόψετε το τσιγάρο και το αλκοόλ αμέσως και οριστικά!

Τι να κάνετε

Αν είστε καπνιστής και αλλάξει η χροιά της φωνής σας χωρίς να έχετε κρυολογήσει, επισκεφτείτε το συντομότερο έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο.

Τι να μην κάνετε

ΜΗΝ συνεχίσετε να καπνίζετε. Η υπερκεράτωση και η λευκοπλακία μπορούν να γίνουν καλά με τη διακοπή του καπνίσματος και να μην χρειαστεί ούτε φάρμακα να πάρετε. Αν όμως γίνουν καρκίνος, θα χρειαστεί χειρουργείο και ακτινοβολία. Είναι στο χέρι σας να μην συμβεί αυτό!

Τι κάνουμε εμείς

Η διάγνωση της υπερκεράτωσης και της λευκοπλακίας γίνεται με την έμμεση λαρυγγοσκόπηση και με το οπτικό ενδοσκόπιο, οπότε και δείχνουμε τη βλάβη στον ασθενή στο monitor. Ο ασθενής διακόπτει το κάπνισμα και αν η βλάβη δεν φύγει μέσα σε 10-15 μέρες, προχωράμε σε μικρο-λαρυγγοσκόπιση για αφαίρεση της βλάβης και ιστολογική της εκτίμηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.