Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Οι γαλάζιες φάλαινες τα κατάφεραν


Ο πληθυσμός τους επέστρεψε σε βιώσιμα επίπεδα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο πληθυσμός των γαλάζιων φαλαινών στην Καλιφόρνια έχει αυξηθεί και πως το συγκεκριμένο θαλάσσιο είδος έχει επιστρέψει ξανά σε βιώσιμα επίπεδα.

Όπως αναφέρει το BBC σε πρόσφατο δημοσίευμά του, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτός είναι ο μοναδικός πληθυσμός γαλάζιων φαλαινών, ο αριθμός των οποίων έχει ανακάμψει από τις καταστροφικές επιπτώσεις της φαλαινοθηρίας.

Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι υπάρχουν 2.200 γαλάζιες φάλαινες στις ανατολικές ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, ωστόσο εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχία σχετικά με την ευπάθειά τους να χτυπηθούν από πλοία.

Οι γαλάζιες φάλαινες φτάνουν μέχρι και τα 33 μέτρα σε μήκος και ζυγίζουν 190 τόνους. Είναι τα μεγαλύτερα ζώα στον πλανήτη.



Οι γαλάζιες φάλαινες της Καλιφόρνια τρέφονται συχνά κοντά στις ακτές της αμερικανικής πολιτείας, ενώ έχουν εντοπιστεί από τον Κόλπο της Αλάσκας μέχρι την Κόστα Ρίκα.

Όπως αναφέρει μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Marine Mammal Science, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον επισημαίνουν ότι ο πληθυσμός των γαλάζιων φαλαινών της Καλιφόρνια βρίσκονται σε ιστορικά επίπεδα, σε ποσοστό 97%.

Οι «φαλαινοθηρικές χώρες» επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στο κυνήγι στα ψυχρότερα νερά της Ανταρκτικής και μέχρι να απαγορευτεί η πρακτική αυτή το 1966, είχαν θανατωθεί με καμάκι 346.000 ζώα. Ο αριθμός των γαλάζιων φαλαινών που είχε πιαστεί στον Ειρηνικό ωκεανό ήταν πολύ μικρότερος, σχεδόν 3.400 ανάμεσα στο 1905 και το 1971.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει, ότι η άνοδος στον πληθυσμό των γαλάζιων φαλαινών (που τώρα έχει επιστρέψει στο ποσοστό του 97%) θα επιβραδυνθεί καθώς το συγκεκριμένο είδος έχει φτάσει το όριο που μπορεί να αντέξει το σύστημα των ωκεανών.

«Οι γαλάζιες φάλαινες της Καλιφόρνια έχουν ανακάμψει επειδή λάβαμε μέτρα για να σταματήσουν οι αιχμαλωσίες και να αρχίσει η παρακολούθηση. Αν δεν το είχαμε κάνει αυτό, ο πληθυσμός τους θα έφτανε κοντά στην εξαφάνιση» είπε ο επικεφαλής της έκθεσης Cole Monnahan από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.