Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Εκπληκτικά κινηματογραφικά ρεκόρ


Όταν οι ταινίες, πέρα από ταμεία, σπάνε και παγκόσμιες επιδόσεις!

Ο μαγικός κόσμος του σινεμά δεν φείδεται τα εκατομμύρια όταν είναι να κόψει δεσμούς με τα παλιά και να ανοιχτεί σε ένα νέο και γενναίο κινηματογραφικό σύμπαν.

Κι έτσι οι δημιουργοί καταφεύγουν συχνά σε υπερβολές και εξεζητημένες κινήσεις για να δώσουν το κάτι παραπάνω στα πονήματά τους.

Όταν δε η πλοκή υποχωρεί κάτω από το βάρος της εκζήτησης, τότε το μόνο που θυμάσαι από την ταινία είναι το χαρακτηριστικό αυτό στοιχείο που τη διαφοροποιεί από τις άλλες και κάποιοι ονομάζουν ρεκόρ.

Τρέλες, παλαβά και άλλα τέτοια υπέροχα έχουν δει τα μάτια του κινηματογραφόφιλου στα 100 και πλέον χρόνια που μετρά η έβδομη τέχνη, αν και οι παγκόσμιες αυτές επιδόσεις δύσκολα θα ξεπεραστούν…

Μεγαλύτερο blockbuster όλων των εποχών



Καθόλου αναπάντεχα, το «Avatar» του Τζέιμς Κάμερον έσπασε κυριολεκτικά κάθε δεδικασμένο στην εισπρακτική πορεία των ταινιών. Με τη 3D ταινία να μετρά περισσότερα από 15 χρόνια από τη σύλληψη μέχρι την υλοποίησή της, το μπλε έπος επιστημονικής φαντασίας του 2009 έγινε η πρώτη ταινία που έσπασε το φράγμα των 2 δισ. δολαρίων στο box office, αφήνοντας την παλιότερη επιτυχία του Κάμερον, τον «Τιτανικό», στη δεύτερη θέση (εισπράξεις 1,8 δισ. δολάρια)! Τρίτος και καταϊδρωμένος ο «Άρχοντας» (Lord Of The Rings: The Return Of The King), που μάζεψε μόλις 1,2 δισ. δολάρια…

Ακριβότερη παραγωγή από καταβολής κινηματογράφου



Η πλέον πολυδάπανη ταινία όλων των εποχών ήταν οι «Πειρατές της Καραϊβικής» (Pirates Of The Caribbean: At World's End), με τον προϋπολογισμό του φιλμ να ξεπερνά τα 300 εκατ. δολάρια! Το αργυρό μετάλλιο στην κινηματογραφική εξτραβαγκάντζα ανήκει στον «Spider-Man 3», με τα 258 εκατ. δολάρια της παραγωγής του, και το χάλκινο το παίρνει δικαίως ο Τζέιμς Μποντ του «Quantum Of Solace» με 230 εκατ. δολάρια (κάπου 36 δολάρια το κινηματογραφικό δευτερόλεπτο!). Αν όμως λάβουμε υπόψη τον πληθωρισμό, η «Κλεοπάτρα» του 1963 είναι πράγματι το ακριβότερο κινηματογραφικό έπος όλων των εποχών…

Μεγαλύτερο εισπρακτικό «πάτωμα» της Ιστορίας



Ο «Αλέξανδρος» του Όλιβερ Στόουν κρατά τα ανεπιθύμητα σκήπτρα της εισπρακτικής αποτυχίας! Με κόστος παραγωγής στα 155 εκατ. δολάρια και συνολικές εισπράξεις στα 34 εκατ., έχασε περισσότερα από 120 εκατ. δολάρια. Άλλες ντροπιαστικές πορείες στα ταμεία ήταν το «Pluto Nash» του Έντι Μέρφι (απώλειες 90 εκατ. δολαρίων) και η φόλα «Waterworld» (άλλα 90 εκατ. δολάρια μείον)…

Η πιο μακροσκελής ταινία του κόσμου



Σας φάνηκε μεγάλος ο «King Kong»; Για προσπαθήστε να δείτε το «The Cure For Insomnia» και τα λέμε! Το πειραματικό εικαστικό φιλμ του 1987, αμερικανικής παραγωγής, μετρά 87 ώρες προβολής, τεστάροντας τα νεύρα και τις αντοχές κάθε σκληροπυρηνικού κινηματογραφόφιλου! Η ταινία αποτελείται κυρίως από τον ποιητή LD Groban που απαγγέλει το πόνημά του των 4.080 σελίδων, ντυμένο με βιντεοκλίπ και πιπεράτο υλικό. Τα 5.220 λεπτά της παραμένουν αξεπέραστα: το φιλμ του John Henry Timmis προβλήθηκε στο The School of the Art Institute του Σικάγο από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου 1987 αδιαλείπτως! Στη δεύτερη θέση συναντάμε το επίσης πειραματικό βρετανικό έπος με τον δηλωτικό τίτλο «The Longest Most Meaningless Movie In The World», που κρατά 48 ολόκληρες ώρες…

Μεγαλύτερο αιματοκύλισμα στο μεγάλο πανί



Ράμπο; Robocop; Όχι βέβαια! Ήταν και πάλι ο «Άρχοντας» (Return Of The King) που έγραψε χρυσές σελίδες στη θεματική. Το τρίτο μέρος του «Lord of the Rings» είναι το πιο φονικό φιλμ όλων των εποχών, με περισσότερους από 836 χαρακτήρες να αποδημούν προς τον κινηματογραφικό κύριο. Στη δεύτερη θέση, ο προκάτοχός του, το «The Two Towers», με 468 επιβεβαιωμένους θανάτους! Κάτι που κάνει τους 208 θανάτους της αιματοβαμμένης «Διάσωσης του Στρατιώτη Ράιαν» απλή οδοντόκρεμα…

Ο απόλυτος άρχοντας των Όσκαρ



Εδώ έχουμε ισοπαλία στην πρώτη θέση: το βιβλικό έπος «Μπεν Χουρ», ο «Τιτανικός» και ο «Άρχοντας» του «Return Of The King» απέσπασαν 11 χρυσά αγαλματίδια. Ο «Μπεν Χουρ» (1959) είχε 12 υποψηφιότητες, ο «Τιτανικός» (1997) 14, ενώ το «The Lord of the Rings: The Return of the King» (2003) είναι ο νικητής της καρδιάς μας, καθώς κέρδισε σε όλες τις κατηγορίες που προτάθηκε (11 υποψηφιότητες). Το «West Side Story» των 10 Όσκαρ και τα «Gigi», «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας» και «Ο Άγγλος Ασθενής» των 9 αγαλματιδίων ακολουθούν κατά πόδας…

Μεγαλύτεροι σε διάρκεια τίτλοι τέλους



Ποιος θα το περίμενε ότι η θεότρελη και αφελής κωμωδία «Clerks 2» θα κατείχε κινηματογραφικό ρεκόρ; Κι όμως, όταν δεν μπορείς να φτάσεις τον ανταγωνισμό στα «σοβαρά» ρεκόρ, τους ξεπερνάς ύπουλα εκεί που δεν το περιμένουν! Ο ανεξάρτητος σκηνοθέτης λοιπόν Kevin Smith θεώρησε σκόπιμο να συμπεριλάβει στους τίτλους τέλους όλους τους ηλεκτρονικούς φίλους του από την κοινωνική πλατφόρμα MySpace ως συνεργάτες, κάπου 163.070 ονόματα δηλαδή! Κι έτσι γράφεις κινηματογραφική ιστορία, αφήνοντας πίσω τον αυθεντικό «Superman» και το «Once Upon A Time In The West», που ήταν κάποτε βασιλιάδες στην κατηγορία, με τους 12λεπτους τίτλους τέλους τους, το 10% δηλαδή του συνολικού χρόνου προβολής τους!

Πιο βρομόστομη ταινία στα χρονικά του σινεμά



Δεν είναι άλλη από το «Nil By Mouth», το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γκάρι Όλντμαν, στο οποίο η λέξη «f@ck» ακούγεται 428 ολόκληρες φορές σε μόλις 128 λεπτά προβολής! Κάτι που έκανε τα κλασικά γκαγκστερικά «Καλά Παιδιά» (Goodfellas) και «Casino» να κρυφτούν στις σπηλιές τους από ντροπή…

Πιο μακροσκελής τίτλος ταινίας



Μήπως ήρθε η ώρα να δείτε το «Night of the Day of the Dawn of the Son of the Bride of the Return of the Revenge of the Terror of the Attack of the Evil, Mutant, Alien, Flesh Eating, Hellbound, Zombified Living Dead Part 2: In Shocking 2-D»; Τι είναι η ταινία του 1991; Μια παρωδία της «Νύχτας των Ζωντανών Νεκρών» του Τζορτζ Ρομέρο, αν και πιο φλύαρη φυσικά…

Περισσότεροι κομπάρσοι σε κινηματογραφική παραγωγή



Μπεν Χουρ; Σπάρτακος; Όχι και πάλι όχι, παρά το γεγονός ότι τα κινηματογραφικά έπη ήταν μια καλή υποψηφιότητα. Τα σκήπτρα όμως κατέχει ο «Γκάντι» του Ρίτσαρντ Ατένμπορο (1982), που έσπασε όλες τις συμβάσεις για τον αριθμό των κομπάρσων. Για τη σκηνή της κηδείας του Γκάντι, ο Ατένμπορο κινηματογράφησε περισσότερους από 300.000 κομπάρσους, κι όλα αυτά για μόλις 125 δευτερόλεπτα που διαρκεί η σκηνή! Το γύρισμα της ταινίας ανακοινώθηκε από βανάκια που όργωναν το Νέο Δελχί, από εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεόραση και έλαβε χώρα την 31η Ιανουαρίου 1981, στην επέτειο των 33 χρόνων από την κηδεία του ηγέτη. Το προωθητικό γεγονός μάζεψε 200.000 περίπου εθελοντές, οι περισσότεροι θα πήγαιναν στην ημέρα μνήμης ούτως ή άλλως δηλαδή, και άλλοι 94.560 κομπάρσοι τους πλαισίωσαν, αυτοί έχοντας συμβόλαιο με την παραγωγή…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.