Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Τοκετός στο σπίτι: Πόσο ασφαλής είναι;


Κάποιες γυναίκες θεωρούν τον φυσικό τοκετό, τον ερχομό δηλαδή του μωρού στον κόσμο εντελώς φυσικά, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, μια ανεπανάληπτη εμπειρία και ασφαλώς έτσι θα είναι.

Ωστόσο είναι μια απόφαση που δεν μπορεί να πάρει κανείς με ελαφρά την καρδία κι αυτό επειδή αν τα πράγματα πάνε στραβά οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εξετάσετε προσεκτικά το ενδεχόμενο, για την υγεία τη δική σας και του μωρού σας.
Μπορώ να γεννήσω κι εγώ στο σπίτι;

Περίπου 1 στις 200 γυναίκες στις ΗΠΑ γεννάει στο σπίτι και ο αριθμός αυτός διαρκώς αυξάνεται. Ωστόσο ο τοκετός στο σπίτι δεν είναι για όλες τις γυναίκες, λόγω των κινδύνων που συνδέονται με αυτόν. Αρχικά πρέπει να τηρείτε αυτά τα τρία κριτήρια: Να είστε σε άριστη υγεία, να έχετε μια εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές και να μένετε κοντά σε ένα νοσοκομείο, σε περίπτωση που χρειαστεί να διακομιστείτε εκεί. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι πληρείται τις προϋποθέσεις πριν πάρετε την τελική απόφαση. Επίσης μπορείτε να γεννήσετε φυσικά στο σπίτι μόνο εάν :

Έχετε ήδη μια υγιή εγκυμοσύνη και δεν πάσχετε από υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, HIV, ηπατίτιδα ή λύκο.
  • Δεν είχατε κάνει καισαρική τομή ή πρόωρο τοκετό σε προηγούμενη γέννα.
  • Δεν είστε έγκυος σε δίδυμα, τρίδυμα ή περισσότερα μωρά.
  • Το μωρό σας δεν αναμένεται να γεννηθεί περισσότερο από 8 κιλά.
  • Μπορείτε να μεταβείτε σε ένα νοσοκομείο μέσα σε 15 λεπτά ή λιγότερο.

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία του τοκετού υπάρχουν και μερικές άλλες σημαντικές προϋποθέσεις που πρέπει να εξετάσετε
  • Το μωρό σας πρέπει να είναι έτοιμο να βγει με το κεφάλι. Είναι απαραίτητο δηλαδή να έχει πάρει τη σωστή θέση. Αυτό θα το εξετάσει ο γιατρός σας με ένα υπέρηχο μεταξύ της 32 και της 36 εβδομάδας κύησης.
  • Θα πρέπει να γεννήσετε μεταξύ της 36 και της 41 εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Σε διαφορετική περίπτωση, αν οι πόνοι δηλαδή σας πιάσουν νωρίτερα ή αργήσουν είναι καλύτερο να γεννήσετε σε ένα μαιευτήριο.
Μάθετε τους κινδύνους

Εάν πληρείται τα παραπάνω κριτήρια και θέλετε να γεννήσετε το σπίτι βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει όλους τους κινδύνους και συζητήστε τους με τον γιατρό σας. Να έχετε πάντως υπόψη ότι:
  • Τα μωρά που γεννιούνται στο σπίτι έχουν συνήθως κακή όψη του χρώματος στο δέρμα τους και χαμηλούς παλμούς αμέσως μετά τη γέννηση. Αυτά είναι σημάδια μιας πιθανής επιπλοκής.
  • Έχουν επίσης δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν λίγο μετά τη γέννησή τους.
  • Ακόμα κι αν χρειαστείτε ιατρική περίθαλψη, να υπολογίσετε ότι και το νοσοκομείο μπορεί να καθυστερήσει τη φροντίδα οπότε ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Είναι επίσης απαραίτητο να βρείτε μια ειδική μαία που να έχει εμπειρία και με προηγούμενους τοκετούς στο σπίτι για να προετοιμάσει εσάς αλλά και τον χώρο σας για τη γέννα.
Με τι κριτήρια να επιλέξω τη μαία;

Αν αποφασίσετε να γεννήσετε στο σπίτι είναι ζωτικής σημασίας να επιλέξετε μια εξειδικευμένη μαία προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι. Ρωτήστε την υποψήφια μαία:
  • Πόσο καιρό βοηθάει τις γυναίκες να γεννήσουν φυσικά στο σπίτι;
  • Σε πόσες γέννες έχει δώσει το «παρών»;
  • Ποιες επιπλοκές έχει αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια ενός τοκετού στο σπίτι;
  • Τι θα χρειαστεί να έχετε στο σπίτι σε περίπτωση επιπλοκής;
  • Ποιες μεθόδους προτείνει για τη διαχείριση του πόνου;
  • Τι εξοπλισμό θα φέρει μαζί της στο σπίτι;
  • Υπάρχει κάποιος γιατρός που θα μπορεί να σας υποστηρίξει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;
  • Έχει συστάσεις;
Γιατί οι γυναίκες επιλέγουν να γεννήσουν στο σπίτι;

Παρά τους κινδύνους, υπάρχουν αρκετές γυναίκες που επιλέγουν να γεννήσουν στο σπίτι κυρίως λόγω του γνώριμου περιβάλλοντος και τη ζεστασιάς που μόνο το σπίτι σου μπορεί να προσφέρει. Επιπλέον τους επιτρέπεται έτσι να έχουν δίπλα τους όσα μέλη της οικογένειάς τους επιθυμούν, χωρίς να ανησυχούν για το πόσα άτομα επιτρέπεται να εισέλθουν στην αίθουσα τοκετών.

Η γέννηση στο σπίτι απευθύνεται επίσης σε γυναίκες που θέλουν όσο το δυνατόν λιγότερες ιατρικές και τεχνολογικές επεμβάσεις. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν είναι για όλες τις γυναίκες οπότε κάντε την έρευνα σας και σκεφτείτε όλες τις παραμέτρους.


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.