Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν την ανεπαρκή απάντηση στον ιό Έμπολα


Επιδημιολόγος που προσβλήθηκε από τον ιό μεταφέρθηκε στη Γερμανία.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) προειδοποίησε ότι η διεθνής απάντηση στην επιδημία του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική είναι «χαοτική και εντελώς ανεπαρκής».

Την ίδια ώρα ένας σενεγαλέζος γιατρός, στέλεχος του ΠΟΥ, ο οποίος προσβλήθηκε από τον ιό μεταφέρθηκε στη Γερμανία, ενώ οι αρχές της Νιγηρίας ανακοίνωσαν την αναστολή για ένα μήνα της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

«Είναι απλώς απαράδεκτο ότι πέντε μήνες μετά την κήρυξη του ξεσπάσματος της επιδημίας του ιού Έμπολα, μόλις τώρα ξεκινούν σοβαρές συζητήσεις για διεθνή συνεργασία», δήλωσε ο διευθυντής επιχειρήσεων των MSF Μπρις ντε λε Βιν.

Στη Λιβερία τα κέντρα διαχείρισης της κρίσης που έχει προκληθεί από την επιδημία έχουν φτάσει στα όριά τους, ενώ ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς, ανακοίνωσε ο οργάνωση.

Μεγάλο μέρος του υγειονομικού συστήματος στην Μονρόβια έχει πάψει να λειτουργεί καθώς οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς φοβούνται ότι θα προσβληθούν από τον ιό στα νοσοκομεία και τις κλινικές. Αυτό προκαλεί «μια κρίση μέσα στην κρίση», προειδοποιούν οι MSF.

Η απρόσμενη αύξηση των ασθενών αναγκάζει τους MSF να μειώνουν το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν, επισημαίνει η ΜΚΟ. Πλέον δεν είναι σε θέση, για παράδειγμά, να προσφέρει ενδοφλέβιες θεραπείες.

Επίσης την Τετάρτη, ένας εργαζόμενος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα στη Λιβερία μεταφέρθηκε στη Γερμανία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Ταρίκ Γιαζάρεβιτς.

Ο Σενεγαλέζος επιδημιολόγος προσβλήθηκε από τον ιό όταν εργαζόταν σε ένα εργαστήριο στην πόλη Καϊλάχουν, κοντά στα σύνορα με τη Γουινέα. Ο ΠΟΥ έκλεισε το εργαστήριο όταν επιβεβαιώθηκε ότι ο γιατρός προσβλήθηκε από τον ιό, όμως σκοπεύει να το ανοίξει και πάλι σύντομα.

Ο Σενεγαλέζος γιατρός, το όνομα του οποίου δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, υποβάλλεται σε θεραπεία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Αμβούργου- Έπεντορφ, όπως είπε ένας εκπρόσωπος του ιδρύματος.

Περισσότεροι από 240 νοσηλευτές έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα στη Λιβερία, τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Νιγηρία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Εξ αυτών οι 120 έχουν πεθάνει.

Στο μεταξύ στη Νιγηρία η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει ένα μήνα μετά το κανονικό, στις 13 Οκτωβρίου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Ιμπαραχίμ Σεκαράου.

«Όλα τα ιδιωτικά και δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να παραμείνουν κλειστά ως τις 13 Οκτωβρίου», προκειμένου «να τεθούν σε εφαρμογή τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης προτού οι μαθητές ξεκινήσουν τα μαθήματά τους», δήλωσε ο υπουργός.

Παράλληλα τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι ανά σχολείο θα εκπαιδευτούν για να αντιμετωπίζουν κάθε ύποπτο κρούσμα, διευκρίνισε ο Σεκαράου.

Εξάλλου ο ΟΗΕ έχει ήδη αποδεσμεύσει 1,5 εκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό να αντιμετωπίσει την επιδημία του ιού Έμπολα και ενδέχεται να διπλασιάσει άμεση το ποσό αυτό, όπως ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα αυτή (Monusco).

Η Unicef έχει ήδη θέσει στη διάθεση των αρχών της χώρας 200.000 δολάρια, ενώ το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη ζήτησε την αποδέσμευση ενός ανάλογου ποσού, όπως δήλωσε ο Κάρλος Αραούχο, εκπρόσωπος της Monusco.

Για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 13 ανθρώπων από τις 11 Αυγούστου στην απομακρυσμένη περιοχή Εκουατέρ στο βορειοδυτικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, οι αρχές της χώρας ζήτησαν τη Δευτέρα τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

Πάντως η κυβέρνηση εκτιμά ότι η επιδημία αυτή είναι διαφορετική από αυτή που έχει ξεσπάσει στη δυτική Αφρική.

Μέχρι τις 23 Αυγούστου 1.427 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό Έμπολα στη δυτική Αφρική, σύμφωνα με τον ΠΟΥ σε σύνολο 2.615 ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.