Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΣτΕ: Συνταγματικές οι μειώσεις του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού


Συνταγματικές έκρινε τις μειώσεις του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) που επέφερε στις αποδοχές τους ο νόμος 4093/12 αναδρομικά από 1.8.012, το ΣΤ' Τμήμα του ΣτΕ. Ωστόσο λόγω μείζονος σημασίας παραπέμπει το θέμα προς τελική κρίση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Μέλη του ΔΕΠ είχαν προσφύγει στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αποζημιωθούν τρεις καθηγητές ιατρικής, φιλοσοφικής οδοντιατρικής με ποσά 3.426 έως 6.801 ευρώ τα οποία απώλεσαν από 1.8.2012 έως 30.4. 013 όταν και κατατέθηκε η προσφυγή, λόγω των περικοπών του Ν. 493/012.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, οι αποδοχές μετά και τις προηγούμενες αλλεπάλληλες μειώσεις προγενέστερων νόμων δεν επαρκούν για την άσκηση των ακαδημαϊκών τους καθηκόντων και για τα έξοδα διαβίωσης. Το Τμήμα απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς κρίνοντας ότι με τις μειώσεις που προβλέπονται στο νομό δεν παραβιάζονται οι διατάξεις του συντάγματος που κατοχυρώνουν την ισότητα , την αναλογικότητα, την αξιοκρατία, την ιδιοκτησία.

Δέχθηκε όμως ότι ενώ η αγωγή θα έπρεπε να απορριφθεί η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια λόγω των ιδιαίτερων νομικών θεμάτων σχετικά με τη συμφωνία των διατάξεων με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ. Το ΣτΕ δέχεται ότι οι μειώσεις έγιναν για λόγους δημοσίου συμφέροντος εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης και ότι το Σύνταγμα επιτάσσει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση για τα μέλη ΔΕΠ λόγω της φύσης των καθηκόντων τους. Όμως ο χαρακτηρισμός τους ως δημοσίων λειτουργών και η υποχρέωση ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης, επισημαίνουν οι δικαστές, δεν επιβάλλει τη μισθολογική εξομοίωση τους με τους δικαστικούς λειτουργούς ή άλλες κατηγορίες συνδεδεμένες με τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας για τις οποίες προβλέπονται δεσμεύσεις απασχόλησης , ειδικές συνθήκες εργασίας συνεπαγόμενες κινδύνους, απαγορεύσεις και περιορισμούς δικαιωμάτων, όπως λόγου χάρη συμβαίνει με τους στρατιωτικούς. Δέχεται ότι αποτελούν διαφορετικές μεταξύ τους κατηγορίες με απολύτως διακριτά καθήκοντα και αποστολή και καταλήγει ότι το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ μετά την τελευταία μείωση αν και διαμορφώνεται σε μη ικανοποιητικά επίπεδα δεν φτάνει πάντως σε σημείο που να διακυβεύεται το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης ενόψει των σημερινών συνθηκών ή να καθίσταται ιδιαιτέρως δυσχερής η άσκηση των καθηκόντων τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.