Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Επιστήμονες βρήκαν το «γονίδιο της Θάτσερ»


Γιατί κάποιοι αντέχουν και με μόλις 4 ώρες ύπνου.
Λέγεται ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ –η μόνη έως σήμερα γυναίκα που είχε καταλάβει τη θέση του αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου (1975-1990) και πρωθυπουργού της χώρας (1979-1990)- κυβερνούσε τη χώρα της με μόλις τέσσερις ώρες ύπνου την ημέρα.

Επιστήμονες ισχυρίζονται τώρα ότι έχουν βρει την πηγή της «δύναμής» της. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, μια ομάδα ερευνητών από τη Φιλαδέλφεια έχει βρει μια παραλλαγή γονιδίου που επιτρέπει σε ορισμένους ανθρώπους να λειτουργούν φυσιολογικά με πολύ λιγότερες ώρες ύπνου από τη «συνιστώμενη ημερήσια δόση».

Έχοντας μελετήσει 100 ζευγάρια διδύμων -προκειμένου να διαπιστώσουν ποιες γενετικές μεταλλαγές είναι υπεύθυνες για τις αλλαγές στις συνήθειες ύπνου- οι αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι οι άνθρωποι που φέρουν το συγκεκριμένο γονίδιο μπορούν να λειτουργούν ακόμη και με λιγότερες από πέντε ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου, Dr Timothy Morgenthaler δήλωσε σχετικά: «Η μελέτη αυτή τονίζει ότι η ανάγκη μας για ύπνο είναι μια βιολογική ανάγκη και όχι μια προσωπική προτίμηση. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον επτά ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ για να έχουν βέλτιστη υγεία, να είναι παραγωγικοί και να είναι σε θέση να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Sleep.

Σε ό,τι αφορά τα «κατορθώματα» της Θάτσερ, ο επίσημος βιογράφος της, Charles Moore, δήλωσε ότι ήταν αδύνατο να γνωρίζει αν η πρώην πρωθυπουργός έφερε το ειδικό αυτό γονίδιο που την έκανε λιγότερο επιρρεπή στην… κόπωση, αλλά –όπως είπε- πολλές από τις ικανότητές της προέρχονταν από τη βαθύτερη επιθυμία της να αποδεικνύει σε όλους ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Οι ειδικοί πάντως συνιστούν να κοιμόμαστε επτά ώρες την ημέρα, καθώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, να οδηγήσει σε πρόσληψη βάρους, σε ψυχικές ασθένειες καθώς επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής προσβολής και διαβήτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.