Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Γιορτάστε το «Πάσχα του καλοκαιριού» σε όλη την Ελλάδα


Μερικά από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της Παναγίας, σε όλη τη χώρα.

Με μεγαλοπρέπεια, κατανυκτική ατμόσφαιρα και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων γιορτάζεται κάθε χρόνια η πιο λαμπρή θρησκευτική γιορτή του καλοκαιριού.

Στις15 Αυγούστου, αλλά και την παραμονή της Κοίμησης της Θεοτόκου, όλη η Ελλάδα γιορτάζει σε μεγαλόπρεπες εκκλησίες και ερημικά εκκλησάκια αφιερωμένα στο όνομα Της Παμαγίας.

Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της Παναγίας, σε όλη την Ελλαδα.

Η Παναγία της Τήνου



Το νησί της Παναγιας, η πανέμορφη Τήνος συγκεντρώνει όλο το χρόνο πλήθος πιστών, που φτάνουν έστω και για μια μέρα για να προσκυνήσουν στον μεγαλόπρεπο ναό της Παναγίας.

Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, καταφθάνουν στη Τήνο οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και τα στρατιωτικά αγήματα που θα αποδώσουν τιμές. Το βράδυ τελείται Μεγάλος Αρχιερατικός Εσπερινός και στη συνέχεια Παράκληση και Θεία Λειτουργία.

Ανήμερα γίνεται Αρχιερατική Λειτουργία στον Ναό της Μεγαλόχαρης, κατά την διάρκεια της οποίας ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο αρχηγός του Ναυτικού και οι άλλοι επίσημοι επιβαίνουν σε τορπιλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού και ρίχνουν στεφάνια, έξω από το λιμάνι, στο σημείο που τορπιλίστηκε το " Ελλη" στις 15 Αυγούστου 1940. Μετά το τέλος της λειτουργίας ακολουθεί μεγαλοπρεπής λιτάνευση.

Η Εκατονταπυλιανή της Πάρου



Ο παλαιοχρηστιανικός ναός της Εκατονταπυλιανής, δεσπόζει στην Παροικιά της Πάρου και θεωρείται, όχι άδικα, μια από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες του Αίγαιου, αλλά και ένας από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαίους ναούς της χριστιανοσύνης.

Ο ναός, που σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε εξαιτίας ενός τάματος της Αγίας Ελένης, γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, προσελκύει πλήθος πιστών από όλη τη Χώρα, που συμμετέχουν με κατάνυξη στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Μετά την περιφορά του επιταφίου, ντόπιοι και επισκέπτες γιορτάζουν στο μεγάλο πανηγύρι, με παριανό κρασί και εκλεκτά παραδοσιακά εδέσματα, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής.

Παναγία Σουμελά



Αποτελώντας θρησκευτικό έμβλημα του Ποντιακού Ελληνισμού, η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά προσκυνήματα της χώρας μας.

Ο ναός κτίστηκε το 1951 από τους πρόσφυγες του Πόντου, τιμώντας την ιστορική ομώνυμη Μονή, τα ερείπια της οποία βρίσκονται στο όρος Μελά κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Εδώ φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που είναι φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά.

Η Παναγία Σουμελά είναι χτισμένη στις πλαγιές του Βερμίου όρους, κοντά στο χωριό Καστανιά, και οι εορτασμοί του Δεκαπενταύγουστου τελούνται με μεγάλη ευλάβεια.

Η μεγάλη γιορτή δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει χορούς από ποντιακά στγκροτήματα, με τη συνοδεία παραδοσιακών σκοπών.

Η Παναγία της Αγιάσου της Λέσβου



Στην Αγιάσο της Λέσβου διοργανώνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια για την Παναγία. Οι προετοιμασίες ξεκινούν από τις αρχές Αυγούστου και οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται παραμονή και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Οι πιστοί, ξεκινώντας από την πρωτεύουσα, διανύουν με τα πόδια μια διαδρομή 25 χιλιομέτρων, μέχρι το μοναστήρι και περνούν το βράδυ τους εκεί. Η Θεία Λειτουργία τελείται σε κλίμα κατάνυξης στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με τη θαυματουργή εικόνα «Αγία Σιών».

Η παράδοση λέει ότι η εικόνα μεταφέρθηκε στο νησί από τον ιερέα Αγάθωνα τον Εφέσιο, τον 9ο αιώνα, ο οποίος την έφερε στην Αγιάσο από την Ιερουσαλήμ. Το πανηγύρι διαρκεί πολλές ημέρες.

Η Παναγία της Πανοχωριανής στην Αμοργό



Στην Αμοργό, κοντά στο χωριό Λαγκάδα, βρίσκεται η ιστορική εκκλησία της Παναγίας της Πανοχωριανής. Οι πιστοί ανεβαίνουν εκεί με γαϊδουράκια και απολαμβάνουν ντόπιες λιχουδιές, όπως κοκκινιστό με πατάτες (πατατάτο) και σούπα από ντόπια κρέατα (ξιδάτο), μεγειρεμένα από τις νοικοκυρές του νησιού με κρέας που προσφέρουν κάθε χρόνο οι βοσκοί της περιοχής.

Μετά τη λειτουργία το γλέντι μεταφέρεται στα γύρω χωριά, τη Λαγκάδα, τα Θολάρια και τον Ποταμό, όπου η μουσική και ο χορός κρατούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η Παναγιά του Νίκους και η Παναγιά Κανάλα στην Κύθνο



Τέλος, στην Κύθνο, στο Μοναστήρι της Παναγιάς του Νίκους στη Χώρα καταφθάνουν περπατώντας οι πιστοί από όλο το νησί. Στο πανηγύρι προσφέρονται ντομάτες γεμιστές και κρέας ψητό και το γλέντι κρατά για ώρες.

Την ίδια μέρα γιορτάζει και η προστάτιδα του νησιού, η Παναγιά η Κανάλα, προς τιμήν της οποίας διοργανώνονται λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.