Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Πως να προσέξετε την καρδιά σας το καλοκαίρι


Το καλοκαίρι είναι η εποχή της αυξημένης φυσικής δραστηριότητας, αφού μικροί και μεγάλοι περνούν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν σε υπαίθριους χώρους στην πόλη ή στην εξοχή. Η αλόγιστη έκθεση και η σωματική καταπόνηση στην ζέστη, όμως, μπορεί να επιβαρύνουν την καρδιά.

Για να διαφυλαχθεί η υγεία της καρδιάς θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ούτως ώστε η θερμότητα που παράγει ο οργανισμός να είναι μικρή (για να μην υπερθερμαίνεται) και η θερμότητα που αποβάλλει μεγάλη (για να δροσίζεται). Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως θα αποφεύγουμε τα βαριά, πλούσια σε λίπη γεύματα και τα οινοπνευματώδη ποτά και, αντιθέτως, θα κάνουμε μικρά, συχνά και ελαφρά γεύματα και θα πίνουμε άφθονο δροσερό νερό ή φυσικούς χυμούς.

Η πρόσληψη υγρών, πάντως, πρέπει να γίνεται με φειδώ από τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι δεν πρέπει να τα υπερκαταναλώνουν διότι υπάρχει κίνδυνος συσσώρευσής τους στους πνεύμονες - και αν συμβεί αυτό κινδυνεύουν να εκδηλώσουν δύσπνοια και πνευμονικό οίδημα.

Προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και με το ντύσιμό μας: συνιστώνται ελαφρά, ανοικτόχρωμα βαμβακερά ρούχα και, εκτός σπιτιού, γυαλιά ηλίου και καπέλο. Πρέπει επίσης να βαδίζουμε στην σκιερή πλευρά του πεζοδρομίου.

Απαραίτητο είναι ακόμα να αποφεύγεται η σωματική καταπόνηση στην έντονη ζέστη. Η συμβουλή αυτή παρερμηνεύεται από πολλούς ανθρώπους, που πιστεύουν πως σημαίνει απλώς ότι δεν πρέπει να εργάζονται στον ήλιο ή σε υπαίθριους χώρους και όχι να αποφεύγουν τις βόλτες. 

Όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά προβλήματα, το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να συμβουλευθούν τον γιατρό τους για να ρωτήσουν εάν και κατά πόσον πρέπει να τροποποιηθεί η φαρμακευτική αγωγή τους λόγω θέρους, αλλά και τι πρέπει να κάνουν ή να αποφεύγουν σε περίπτωση ακραίων θερμοκρασιών. Ειδικά οι υπερτασικοί θα πρέπει σε συνεργασία με τον γιατρό τους να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης της δοσολογίας ή του αριθμού των αντιυπερτασικών φαρμάκων που λαμβάνουν, ιδίως των διουρητικών ή των ανταγωνιστών ασβεστίου. Και αυτό, διότι η αρτηριακή πίεση - η οποία ούτως ή άλλως παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις μέσα στο ίδιο 24ωρο ή κατά την διάρκεια της εβδομάδας - μειώνεται το καλοκαίρι σε πολλά άτομα σαν αποτέλεσμα της μεγάλης αγγειοδιαστολής και της εφίδρωσης.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι αγύμναστοι 40άρηδες και 50άρηδες, οι οποίοι έπειτα από έναν χειμώνα καθιστικής ζωής, σπεύδουν να ασχοληθούν με θαλάσσια σπορ. Δύο από τα πιο επίπονα για την καρδιά καλοκαιρινά αθλήματα είναι το θαλάσσιο σκι και η ιστιοσανίδα (γουίντ σέρφινγκ), που αυξάνουν πολύ την αρτηριακή πίεση διότι το σώμα μένει ουσιαστικά ακίνητο, με τους μυς σφιγμένους, ενόσω ο ασκούμενος προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία του στο νερό. Καλό είναι όσοι έχουν ηλικία άνω των 45 ετών να βελτιώσουν σταδιακά τη φυσική τους κατάσταση και μετά να ανέβουν στα πέδιλα του σκι ή στην σανίδα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα κολυμπούν συστηματικά και έντονα για λίγες ημέρες και όταν έλθει η ώρα των θαλασσίων σπορ θα ασχοληθούν με αυτά με προοδευτικό τρόπο, αντί να «τα δώσουν όλα» από την πρώτη φορά.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.