Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Δεν πληρώνεις, αν δεν εισπράξεις


Όποιος δεν έχει πληρωθεί τον ΦΠΑ για οποιαδήποτε συναλλαγή του είτε με το Δημόσιο είτε με ιδιώτες, δεν θα έχει την υποχρέωση να τον αποδώσει, μέχρι να εξοφληθεί το σχετικό τιμολόγιο.

Αυτήν τη διάταξη επεξεργάζεται με επείγοντες ρυθμούς η κυβέρνηση, έχοντας επίγνωση της ανάγκης για ρευστότητα στην αγορά.

Σε πρώτη φάση, θα ισχύσει για όσους έχουν τζίρο έως 500.000 ευρώ και μόνο για συναλλαγές χονδρικής.

Το νομοθετικό υπόβαθρο είναι στημένο. Σχετική τροπολογία ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο. Όσοι θεωρούν, όμως ότι από την ψήφιση ενός νόμου έως την εφαρμογή του η απόσταση στην Ελλάδα είναι μικρή, μάλλον είναι επισκέπτες στη χώρα μας.

Τώρα, αρχίζει η μάχη των δευτερογενών αποφάσεων και των εγκυκλίων. Και απαιτούνται καμιά δεκαριά για τη συγκεκριμένη ριζική αλλαγή στο καθεστώς που διέπει το σύστημα ΦΠΑ.

Επιπλέον, πρέπει να στηθεί και ένας ηλεκτρονικός μηχανισμός υποστήριξης του νέου συστήματος. Γι' αυτά, όμως, τρέχει -και δεν φτάνει ορισμένες φορές- η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Πάντως, όλοι οι εμπλεκόμενοι με το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι «την 1η Οκτωβρίου, το νέο σύστημα θα είναι λειτουργικό».

Πώς δουλεύει

Όπως αναφέρουν, «ΤΑ ΝΕΑ», το υπουργείο Οικονομικών στην περίπτωση του αναβαλλόμενου ΦΠΑ δεν σκέφτηκε καμία σοφία. Απλώς αντέγραψε πετυχημένα συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στη Μάλτα, αντίστοιχα συστήματα αφενός δίνουν ανάσα ρευστότητας σε επιχειρήσεις στις οποίες οι πελάτες τους καθυστερούν να πληρώσουν αφετέρου ξεμπλοκάρουν τις αίθουσες των δικαστηρίων από ατέρμονες διενέξεις όπου και οι δύο πλευρές φαινομενικά έχουν δίκιο.

Το εκάστοτε υπουργείο Οικονομικών διεκδικεί την καταβολή του ΦΠΑ στην ώρα του, αλλιώς επιβάλλει πρόστιμα, προσαυξήσεις και κατασχέσεις. Ο επιχειρηματίας από την άλλη δικαίως φαίνεται να υποστηρίζει «δεν μπορώ να σου αποδώσω φόρο τον οποίο δεν έχω εισπράξει».

Αυτό θεωρητικά τουλάχιστον (καθώς μένει να αποδειχθεί στην πράξη) από τον Οκτώβριο τελειώνει. Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν τζίρο έως 500.000 ευρώ και θέλουν να ενταχθούν στο νέο σύστημα, θα κληθούν να υποβάλουν αρχικά μία αίτηση. Πού και πώς θα το διευκρινίσει τις επόμενες ημέρες με απόφασή της η ΓΓΔΕ.

Το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να το δοκιμάσουν και αν κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει να βγουν από αυτό στην επόμενη διαχειριστική περίοδο. Είναι προαιρετικό.

Αν ενταχθούν, όμως, θα πρέπει να εκδώσουν φορολογικά στοιχεία στα οποία θα αναγράφεται η ένδειξη «ειδικό καθεστώς καταβολής φόρου κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής», ώστε να είναι γνωστό στον αντισυμβαλλόμενό τους ότι μπορεί να εκπέσει ο ΦΠΑ κατά το χρόνο πληρωμής.

Θα πρέπει, επίσης, να προσαρμόσουν τα λογιστικά τους συστήματα -άλλη μία εγκύκλιος- ώστε να καταγράφονται με σαφήνεια εισπράξεις και πληρωμές ιδίως ως προς τον ακριβή χρόνο και να παρέχουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στη Φορολογική Διοίκηση για την εξόφληση του οφειλόμενου ΦΠΑ.

Αν δεν υπάρχει έλεγχος, στην Ελλάδα όπου η φοροδιαφυγή έχει διαρκώς μεταλλασσόμενη εικόνα ανάλογα με τις συνθήκες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ανοίξουν νέες τρύπες για κλοπή ΦΠΑ.

Από το νέο σύστημα εξαιρούνται, όσοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ, εισοδήματος ή καταστάσεις πελατών - προμηθευτών κατά τις δύο προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους, όσοι έχουν υποπέσει σε αδικήματα φοροδιαφυγής και οι νέοι επιχειρηματίες.

Δεν μπορεί να ενταχθεί υποκείμενος στο φόρο, πριν από την παρέλευση δώδεκα μηνών από την έναρξη της δραστηριότητάς του.

Ο τελευταίος αποκλεισμός μπορεί να φαντάζει εκδικητικός για τους νέους επιχειρηματίες. Είναι, όμως, απολύτως λογικός. Αν δεν έχουν περάσει δώδεκα μήνες, για να φανεί ο τζίρος της επιχείρησης, πώς θα προκύπτει, αν καλύπτεται η προϋπόθεση ετήσιου τζίρου έως 500.000 ευρώ για την υπαγωγή στο σύστημα;

Τέλος, στις γενικές εξαιρέσεις από τον κανόνα του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ προβλέπεται πως δεν μπορούν να ενταχθούν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών οι οποίες απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, εισαγωγές αγαθών, ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών, πράξεις για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ είναι ο λήπτης, λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών και πράξεις για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης δεν βρίσκεται στο εξωτερικό της χώρας.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.