Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Τι φέρνει το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο


Βασικό του εργαλείο η αξιολόγηση.

Νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο, το οποίο θα ισχύσει από την 1/1/2015, ετοιμάζει η κυβέρνηση με στόχο -αν όχι τη μείωση- τουλάχιστον τη συγκράτηση στα σημερινά επίπεδα της μισθολογικής δαπάνης. Στο πλαίσιο αυτό βασικό εργαλείο θα αποτελέσει η αξιολόγηση του προσωπικού, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στην ολοκληρωμένη της μορφή θα εφαρμοστεί από το νέο έτος, αφού προηγουμένως περάσει -το φθινόπωρο- από τη Βουλή ο σχετικός νόμος.

Ήδη, από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει συγκροτηθεί κοινή επιτροπή εργασίας με αποστολή στο δεύτερο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου να έχει διαμορφωθεί το σχετικό προσχέδιο νόμου του νέου μισθολογίου, το οποίο στην τελική του μορφή -και ύστερα από τις σχετικές διαβουλεύσεις- θα κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής τον προσεχή Οκτώβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών» -αλλά και σχετικές διαρροές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας- η επιτροπή εργασίας φαίνεται να έχει καταλήξει σε ρυθμίσεις, οι οποίες χωρίζουν εργασιακά τους εργαζόμενους σε πολλαπλές μισθολογικές ταχύτητες ανάλογα με το μορφωτικό τους επίπεδο, την αξιολόγηση της παραγωγικότητας τους και τον χρόνο πρόσληψής τους (αν είναι δηλαδή νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο ή παλιοί εργαζόμενοι).

Η πρώτη μισθολογική παρέμβαση που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση θα εδράζεται στην πρόθεση για έναν ουσιαστικό μισθολογικό διαχωρισμό υπαλλήλων με βάση το μορφωτικό τους επίπεδο. Ειδικότερα, όσοι είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ή τεχνολογικής εκπαίδευσης (πάνω από 250.000) πρόκειται να λάβουν μικρές μισθολογικές αυξήσεις, ενώ όσοι είναι μέσης ή βασικής εκπαίδευσης (περί τους 300.000) θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται ή να παραμένουν στάσιμοι.

Ένας δεύτερος τρόπος διαχωρισμού των υπαλλήλων θα είναι η αξιοποίηση του περιβόητου πριμ παραγωγικότητας. Συγκεκριμένα, θα δίνεται μισθολογικό μπόνους παραγωγικότητας (άρα θα είναι έξω από τον μισθό) σε εκείνους τους υπαλλήλους που θα κρίνονται μέσω της αξιολόγησης «άριστοι» ή αποδοτικοί στη δουλειά τους, ενώ θα βλέπουν τις αποδοχές τους να μειώνονται εκείνοι που θα αξιολογούνται ως «κακοί» ή μη αποδοτικοί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.