Αποδείξεις με την ένδειξη «χωρίς ΦΠΑ - απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων» θα πρέπει να εκδίδουν από τις αρχές του 2015, όσοι από τους περίπου 420.000 υπόχρεους σε ΦΠΑ επιλέξουν να μπουν στο νέο σύστημα των εξαιρέσεων.
Η τροπολογία, για την προαιρετική απαλλαγή από το σύστημα ΦΠΑ όσων υπόχρεων έχουν εφέτος ετήσιο τζίρο κάτω των 10.000 ευρώ, είναι προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με την τρόικα, η οποία μέχρι τέλους πίεζε για όριο απαλλαγής στα 20.000-25.000 ευρώ.
Μεταφράζεται σε σαφή μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των φορολογικών υποχρεώσεων περίπου 420.000 ελευθέρων επαγγελματιών, μικρών επιχειρήσεων και αμειβόμενων με μπλοκάκι, αλλά και σε απώλεια επιστροφών ΦΠΑ για τη συντριπτική τους πλειονότητα, αν επιλέξουν να μπουν στο νέο σύστημα.
Όλοι αυτοί, μέχρι σήμερα, πρέπει να υποβάλλουν ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, υποχρέωση η οποία για εννέα στους δέκα απαιτεί λογιστή, χαρτομάνι και εν τέλει διοικητικό κόστος τόσο για τους φορολογούμενους όσο και για τη φορολογική διοίκηση.
Από τις αρχές του 2015, αν μπουν στο νέο σύστημα, θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ή να πωλούν τα αγαθά τους χωρίς ΦΠΑ.
Δεν θα δικαιούνται να εκπέσουν από το ΦΠΑ εισροών, όμως, άρα χάνουν τις ενδεχόμενες επιστροφές φόρου. Από το μέτρο εξαιρούνται οι αγρότες, όσοι πωλούν καινούργια μεταφορικά μέσα, αλλά και όσοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ δεν είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.
Η υπαγωγή στο νέο σύστημα είναι προαιρετική. Αν κάποιος κρίνει ότι τον συμφέρει να χρεώνει ΦΠΑ και να υποβάλλει ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις, μπορεί να παραμείνει στο κανονικό καθεστώς. Αν, όμως, επιλέξει το απαλλασσόμενο καθεστώς, θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό τουλάχιστον δύο χρόνια.
Στην περίπτωση όπου στη διάρκεια μίας χρήσης τα ακαθάριστα έσοδα ξεπεράσουν το όριο των 10.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση ο φορολογούμενος θα επανενταχθεί στο κανονικό σύστημα ΦΠΑ.
Το παράθυρο της απαλλαγής από τον ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις προβλέπεται στην Κοινοτική Οδηγία 112, του 2006. Μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., τα όρια τζίρου για απαλλαγή από τον ΦΠΑ κυμαίνονται από το απόλυτο μηδέν (η Ολλανδία, η Ισπανία και η Σουηδία δεν εφαρμόζουν καθόλου το σύστημα) και φτάνουν έως και τα 95.411 ευρώ ή τις 79.000 λίρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Γερμανία το όριο είναι 17.500 ευρώ, στην Ιταλία φτάνει τα 30.000 ευρώ, ενώ στη Δανία ο πήχης έχει τεθεί στα 6.698 ευρώ.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.