Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Χορηγήθηκε πειραματικός ορός για τον Έμπολα σε γιατρούς


Οι υγειονομικές αρχές της Λιβερίας χορήγησαν σε τρεις γιατρούς που έχουν μολυνθεί από το θανατηφόρο ιό Έμπολα τρεις δόσεις του σπάνιου πειραματικού φαρμάκου ZMapp, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters, δυο νοσοκομειακές πηγές στην πρωτεύουσα της χώρας Μονρόβια. Η Λιβερία που είναι η χώρα της Δυτικής Αφρικής με το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τον ιό καθώς μετρά 413 νεκρούς έλαβε τις τρεις δόσεις του σπάνιου ορού με μια ειδική αποστολή αυτή την εβδομάδα.

Οι γιατροί Ζουκούνις Άιρλαντ και Άμπρααμ Μπόρμπορ από τη Λιβερία καθώς και ο δρ Άροζ Κόσμος Ισούκου από τη Νιγηρία είναι οι πρώτοι Αφρικανοί που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη πειραματική θεραπεία. Το φάρμακο έχει ήδη χορηγηθεί σε δύο Αμερικανούς που εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε έναν ισπανό ιεραπόστολο. Όλοι τους εργάζονταν σε νοσοκομεία της Λιβερίας. Η υγεία των δυο Αμερικανών βελτιώθηκε μετά τη χορήγηση του πειραματικού φαρμάκου όμως ο Ισπανός ιεραπόστολος κατέληξε.

« Επί του παρόντος χορηγείται θεραπεία με το πειραματικό φάρμακο Έμπολα ZMapp σε τρεις γιατρούς. Η θεραπεία ξεκίνησε την Πέμπτη το βράδυ» είπε ο δρ Μπίλ Τζόνσον επικεφαλής ιατρός του Τζον Φ Κένεντι ιατρικού κέντρου στη Μονρόβια, όπου υπηρετούσαν οι δυο από τους τρεις γιατρούς πριν προσβληθούν από το θανατηφόρο ιό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών έχει αναφέρει ότι έχουν παραχθεί μόνο 10 έως 12 δόσεις του συγκεκριμένου φαρμάκου και αυτό εγείρει σοβαρά ηθικά ζητήματα σχετικά με το ποιος ασθενής θα πρέπει να έχει προτεραιότητα στη χορήγηση του ορού. Ταυτόχρονα η εμφανής βελτίωση στην κατάσταση των δύο αμερικανών εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη προκαλεί κύμα λαϊκής απαίτησης ώστε το πειραματικό φάρμακο να διατεθεί και σε αφρικανούς ασθενείς ενώ ήδη έχει δημιουργηθεί μια ομάδα υποστήριξης του αιτήματος αυτού στο Twitter, στον λογαριασμό #giveustheserum.

Δεν υπάρχει σήμερα εμβόλιο κατά της άκρως μεταδοτικής νόσου και οι άλλες μορφές θεραπείας έχουν σχεδιαστεί μόνο για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του ιού όπως ο πυρετός, ο εμετός και η αιμορραγία. Ο ιός είναι πολύ φονικός καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας φτάνουν στο 90% των ασθενών ένα ποσοστό θνησιμότητας τόσο υψηλό που το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), κατατάσσει την ασθένεια στην υψηλότερη κατηγορία Α «παράγοντας βιοτρομοκρατίας».

Η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλεφ έχει κηρύξει της χώρα σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης λόγω της εκδήλωσης του ιού που θεωρείται ως η μεγαλύτερη πρόκληση από την περίοδο 1989-2003 και τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.