Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Στα 10 τα κρούσματα του Έμπολα στη Νιγηρία


Δύο άτομα έχουν πεθάνει.

Δέκα είναι, πλέον, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Έμπολα στη Νιγηρία, αν και μέχρι στιγμής έχουν υποκύψει μόνο οι δύο από τους ασθενείς, περιλαμβανομένου ενός Λιβεριανού ο οποίος είχε μολυνθεί στη Λιβερία και έφερε τον ιό στη χώρα, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ονγεμπούτσι Τσούκβου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Όλα τα κρούσματα είναι άνθρωποι που είχαν έλθει σε επαφή με τον Πάτρικ Σόγερ, ο οποίος κατέρρευσε μόλις βρήκε από την πτήση του στο αεροδρόμιο του Λάγκος την 25η Ιουλίου και αργότερα υπέκυψε, δήλωσε ο Τσούκβου. Μια νοσοκόμα, η οποία του παρείχε φροντίδες χωρίς να γνωρίζει τι είχε και χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό, απεβίωσε επίσης.

«Ως σήμερα, 77 άνθρωποι που ήλθαν σε άμεση και σε δευτερογενή επαφή με το κρούσμα-δείκτη έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση ή σε απομόνωση», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας της Νιγηρίας. Το πιο πρόσφατο κρούσμα είναι επίσης μια νοσοκόμα η οποία είχε έλθει σε άμεση επαφή με τον Σόγερ.

«Όταν ασθένησε, την θέσαμε σε απομόνωση. Την υποβάλαμε σε εξετάσεις μόλις το σαββατοκύριακο», επισήμανε ο Τσούκβου. Είχε έλθει σε επαφή με τον σύζυγό της στο σπίτι τους και ο άνδρας αυτός έχει πλέον επίσης τεθεί υπό παρακολούθηση, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας της Νιγηρίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) από την δική του πλευρά έχει κάνει λόγο για 13 πιθανά, ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Νιγηρία, εξ αυτών 2 θανατηφόρα. Ο υπουργός Υγείας Τσούκβου δεν σχολίασε το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο ΠΟΥ δίνουν διαφορετικούς απολογισμούς.

Το ξέσπασμα της επιδημίας αιμορραγικού πυρετού που προκαλεί ο ιός Έμπολα είναι το χειρότερο στην Ιστορία και ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή πως δημιουργεί μια διεθνή κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, προβλέποντας πως θα συνεχίσει να εξαπλώνεται επί μήνες. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τουλάχιστον 961 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία που έχει προσβάλει 1.779 πρόσωπα.

Ο ιός αποτελεί μια πολύ σοβαρή δοκιμασία για τα συστήματα υγείας των χωρών όπου έχει εκδηλωθεί το ξέσπασμα και οι κυβερνήσεις των κρατών που πλήττονται αντέδρασαν λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα: οι αρχές κήρυξαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Νιγηρία.

Η Νιγηρία αντιμετωπίζει παράλληλα ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα στον κλάδο της υγείας, καθώς οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας βρίσκονται εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων ζητώντας υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Παρά τις υποδείξεις της κυβέρνησης να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις λόγω της επιδημίας του Έμπολα, μέρος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν έχει συμμορφωθεί, καθώς υπάρχουν έντονες διαφωνίες στο συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών, την Ένωση Ιατρών της Νιγηρίας (NMA). Η κυβέρνηση απηύθυνε σήμερα έκκληση για εθελοντές.

Η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη Νιγηρία ανακοίνωσε στο μεταξύ πως διέθεσε 18 εθελοντές για να ενημερώσουν τους πολίτες για τους τρόπους μετάδοσης του Έμπολα.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου NMA Καγιόντε Ομπέμπε είχε ανακοινώσει την Πέμπτη την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που δημιουργεί ο Έμπολα. Όμως άλλα μέλη του συνδικάτου αρνήθηκαν να τηρήσουν την απόφαση αυτή, τονίζοντας πως καμιά από τις διεκδικήσεις τους δεν ικανοποιήθηκε από την κυβέρνηση. Ο Τσούκβου είπε σήμερα ότι «ικετεύει» όλους τους γιατρούς να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.

Ο ιός Έμπολα είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους στον κόσμο και δεν υπάρχει κανένα γνωστό εμβόλιο για την πρόληψή του, ούτε θεραπεία. Το στέλεχος του Ζαΐρ, αυτό που εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή στη Δυτική Αφρική— σκοτώνει έως και το 90% όσον μολύνει, αν και το ποσοστό της θνησιμότητας στο τρέχον ξέσπασμα υπολογίζεται πως βρίσκεται γύρω στο 55%.

Στη Γενεύη, ειδικοί του ΠΟΥ συζήτησαν σήμερα κεκλεισμένων των θυρών για τα ζητήματα ηθικής τα οποία εγείρει η ενδεχόμενη χρήση πειραματικών θεραπειών για την αντιμετώπιση του Έμπολα.

Κηρύσσοντας την περασμένη εβδομάδα την «παγκόσμια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης», ο ΠΟΥ αρνήθηκε να θέσει σε καραντίνα τις χώρες οι οποίες πλήττονται (κυρίως τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, και δευτερευόντως τη Νιγηρία), ζητώντας απλώς να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης στα σύνορα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.