Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

SciFY: Επιστήμη για όλους


Open.. στις εκπληκτικές δυνατότητες της Πληροφορικής.

Ο Βασίλης Σαλαπάτας είναι συνιδρυτής της SciFY. Μίας νεαρής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που εργάζεται για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων τεχνολογιών πληροφορικής και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Όλα τα αποτελέσματα της δουλειάς που κάνει η SciFY διατίθενται δωρεάν σε όλους ως open source / open hardware, μαζί με πλήρη τεκμηρίωση, εγχειρίδια χρήσης και βασική τεχνική υποστήριξη. Μαζί με τον Βασίλη Γιαννακόπουλο έλαβαν μέρος στη συζήτηση που διοργάνωσε το Free Thinking Zone με θέμα “Αποφάσεις Ζωής – Αυτοί που δεν το βάζουν κάτω” και μιλάει στη LiFO για τα προγράμματα που αναπτύσσει η Scify και τις εκπληκτικές δυνατότητες των τεχνολογιών της Πληροφορικής που μπορούν να βελτιώσουν τη ποιότητα της ζωή μας, αλλά δεν μπορούν να λύσουν τα μεγάλα μας προβλήματα. 


 Τι είναι η SciFY (Science for You); Πότε ξεκίνησε και πόσα άτομα απασχολεί; 

Η SciFY είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία που αναπτύσσει ολοκληρωμένα συστήματα πληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνης και τα διαθέτει σε όλους δωρεάν, ως open source / open hardware. Προσφέροντας μαζί πλήρη τεκμηρίωση, εγχειρίδια χρήσης, οδηγίες και δωρεάν βασική τεχνική υποστήριξη. Η εταιρεία είναι "μπέμπα" ακόμα, αλλά μεγαλώνει γρήγορα. Ξεκίνησε πριν 2 χρόνια από μια ενθουσιώδη οκταμελή παρέα και έχει φτάσει πια να απασχολεί περίπου 60 άτομα, τακτικά μέλη και εθελοντές. Όχι βέβαια με πλήρη απασχόληση, καθένας συνεισφέρει όσο μπορεί, από λίγες ώρες την εβδομάδα μέχρι αρκετές ώρες κάθε μέρα. Και μη νομίζετε ότι είμαστε όλοι προγραμματιστές, υπάρχουν κάθε λογής ειδικότητες. 

Ποιος είναι ο σκοπός και ποια η φιλοσοφία της; 

Με μια φράση, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τις εκπληκτικές δυνατότητες των τεχνολογιών της Πληροφορικής και να τις φέρουμε στην καθημερινή ζωή όλων μας δωρεάν. Όλα ξεκίνησαν γιατί ο Γιώργος Γιαννακόπουλος, βασικός συνιδρυτής της SciFY, δουλεύοντας στο χώρο της έρευνας, δε μπορούσε να αποδεχτεί το γεγονός ότι αξιόλογα και σχεδόν ώριμα ερευνητικά αποτελέσματα έμεναν αχρησιμοποίητα. Αυτό που κάνουμε λοιπόν είναι ν' αναπτύσσουμε προγράμματα software ή συσκευές hardware δίνοντας μεγάλο βάρος στην αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και φροντίζοντας να είναι κοινωνικά ωφέλιμα. Με το μάτι στη βιομηχανία και στην πραγματική οικονομία σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πραγματικά εμπορικά "προϊόντα" και στη συνέχεια προωθούμε τη χρήση τους με τεχνικές marketing, ασχέτως με το γεγονός ότι διατίθενται δωρεάν. Παράλληλα ασχολούμαστε με πολλά άλλα, όπως με τη φροντίδα για τη δημιουργία και τη λειτουργία κοινοτήτων γύρω από κάθε εφαρμογή. Κοινότητες που θα τις βοηθήσουν να βελτιωθούν και να εξελιχθούν. Αναζητούμε, παράγουμε και μοιραζόμαστε γνώση, προσπαθώντας να χτίσουμε ένα σύνθετο επιχειρησιακό μοντέλο που περιλαμβάνει στοιχεία start up, συνεργατικότητας, κοινωνικής επιχειρηματικότητας, μη κερδοσκοπικής προσέγγισης, εθελοντικής συνεισφοράς, υψηλής τεχνολογίας, πολυπροϊοντικής παραγωγής και διεθνούς προσανατολισμού. 

Μπορείτε να μας δώσετε παραδείγματα τεχνολογιών και εφαρμογών που έχετε αναπτύξει ή αναπτύσσετε; Τι ακριβώς σημαίνουν οι όροι open source / open hardware; 

Ο όρος open source (ανοιχτό ή ελεύθερο λογισμικό) αναφέρεται σε τεχνολογίες λογισμικού. Με απλά λόγια σημαίνει ότι ένα πρόγραμμα software δεν είναι ένα χρήσιμο κλειστό "κουτί". Επιτρέπεται σε οποιονδήποτε το επιθυμεί, να το ανοίξει, να δει μέσα, και να καταλάβει πώς λειτουργεί. Δηλαδή διατίθεται ελεύθερα η σχετική τεχνογνωσία και ένας ανεξάρτητος προγραμματιστής μπορεί να κάνει αλλαγές, προσαρμογές και επεκτάσεις στη συνολική ανάπτυξη του έργου. Αντίστοιχα, το open hardware αναφέρεται σε υλισμικό, σε ηλεκτρονικές συσκευές δηλαδή και σημαίνει ότι είναι σε όλους διαθέσιμοι οι κατάλογοι των υλικών μαζί με τις προδιαγραφές τους, οι προμηθευτές, τα κατασκευαστικά σχέδια και οι οδηγίες έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να τα κατασκευάσει ή να τα βελτιώσει. Όλα τα έργα της SciFY ακολουθούν αυτή τη λογική και επιπλέον διατίθενται και δωρεάν, με πολύ ελεύθερες άδειες χρήσης. 

Αυτή τη στιγμή τρέχουμε πολλά έργα ταυτόχρονα και σε πολλά διαφορετικά πεδία. Μερικά από αυτά είναι: 

Ο PServer είναι μια γενικού σκοπού υποδομή προσωποποίησης και μοντελοποίησης χρήστη. Μεταφράζω: Αν χρησιμοποιήσεις τον PServer στο site σου, στην εφαρμογή που έχεις αναπτύξει ή ακόμα και στο "φυσικό" σου κατάστημα, αυτός καταλαβαίνει τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα του επισκέπτη ή του χρήστη. Εσύ μπορείς, πατώντας σ' αυτή τη γνώση, να του "μιλήσεις" προσωπικά, να του κάνεις ενδιαφέρουσες προτάσεις, να του παρουσιάσεις περιεχόμενο ειδικά γι αυτόν, να κάνεις στοχευμένη διαφήμιση και δεκάδες πράγματα ακόμα. Ο PServer έχει από πίσω του πολλά χρόνια έρευνας στον "Δημόκριτο" που είναι κύριος συνεργάτης σ' αυτό το έργο. 

Το NewSum είναι μία καινοτόμα εφαρμογή σε διεθνές επίπεδο. Στοχεύει στη γρήγορη και πολυφωνική ειδησεογραφική ενημέρωσή. Ανατρέχει σε πηγές ειδήσεων, ομαδοποιεί τα άρθρα που αναφέρονται σε ένα νέο και για κάθε νέο παράγει αυτόματα μια περίληψη από όλα τα κείμενα, όλων των πηγών. Προς το παρόν κυκλοφορεί σε android smartphones/tablets, windows 8, αλλά και στο διαδίκτυο, στο www.newsumontheweb.org. Δοκιμάστε το, έχει πολύ ενδιαφέρον. 

Το ICSee είναι μία android εφαρμογή για να εξυπηρετεί στην καθημερινότητά τους ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης. 

Το eDesk είναι ένας χαμηλού κόστους επιτραπέζιος υπολογιστής, σχεδιασμένος για μαθητικά θρανία. 

Το ThinkFreedom είναι μια ευέλικτη πλατφόρμα που βοηθάει στην αύξηση της προσβασιμότητας στον υπολογιστή για άτομα με αναπηρία, ασχέτως με το είδος του προβλήματος που έχουν. 

Αν συνεχίσω για το MetroNome, το AISy, το FeIRd, το LEAP, το ACPad, το LibE, το G.P.SOS θα μπορούσα να μιλάω για πολλή ώρα ακόμα... 

Η συνεχής βελτίωση της τεχνολογίας μπορεί να καλύψει και να εξυπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας; 

Νέες εξελίξεις, νέα υλικά και μέθοδοι, νέα πεδία εφαρμογών γεννιούνται με καταιγιστικό ρυθμό. Μερικές φορές, ακόμα και για ανθρώπους που βρίσκονται στο χώρο, είναι απίστευτα τα τεχνολογικά επιτεύγματα. Προφανώς όλα αυτά καταλήγουν στην ικανοποίηση και κοινωνικών αναγκών, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν και κοινωνικά προβλήματα. Οι τεχνολογίες είναι εργαλεία και αναπόφευκτα θα συνεχίσουν να εξελίσσονται. Το αν θα καλύψουν με ουσιαστικό τρόπο κοινωνικές ανάγκες είναι στο χέρι μας - η επιλογή και ο τρόπος χρήσης του εργαλείου είναι θέμα του "μάστορα". Η γνώμη μου είναι ότι η βελτίωση της τεχνολογίας δε μπορεί να δώσει από μόνη της ολοκληρωτικές λύσεις. Μπορεί να εξυπηρετήσει πρακτικές ανάγκες, να λύσει τα χέρια και να αναβαθμίσει ποιοτικά τον τρόπο που χειριζόμαστε καταστάσεις, αλλά δεν πρόκειται να μας βοηθήσει να λύσουμε τα μεγάλα μας προβλήματα. Ακόμα και αυτό το "πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας" δεν είναι καθόλου αυτονόητο και έχει διαφορετικό περιεχόμενο για τον καθένα μας. 

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της SciFY; Πώς θα θέλατε να τη δείτε να αναπτύσσεται; 

Οι στόχοι μας για το άμεσο μέλλον είναι η βελτίωση της οργάνωση και η διόρθωση των ατελειών στην εσωτερική μας λειτουργία ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά μας. Η δημιουργική ένταξη των πολλών νέων εθελοντών μας και η αποδοτική αξιοποίηση του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού που μας στελεχώνει. Το δυναμικό άνοιγμα προς το εξωτερικό για τον εμπλουτισμό των συνεργασιών μας και τη διάδοση της χρήσης των έργων μας. Η επιτυχής ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών μοντέλων που έχουμε σχεδιάσει για να στηριχτεί οικονομικά η προσπάθεια, βάζοντας ταυτόχρονα υψηλούς στόχους στα θέματα της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Ονειρευόμαστε, η SciFY να συνεχίσει με τον ίδιο ενθουσιασμό για να γίνει μία ακόμη μεγαλύτερη, ζωηρή, διεθνής κοινότητα που χαίρεται να αναζητά και να ανταλλάσσει ελεύθερα τη γνώση, να επικοινωνεί και να συνεργάζεται, να υλοποιεί λαμπερές ιδέες και να απολαμβάνει την ικανοποίηση της δημιουργίας. Μια παρέα συνοδοιπόρων που πιστεύει ότι όλοι αξίζουν ένα κομμάτι ευτυχίας, που βλέπει τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων, που σκέφτεται αντισυμβατικά, που της αρέσει να δίνει, που προτιμά να "κάνει" από το να μιλάει. Μια ομάδα φίλων που μπορεί να σηκώνει υπέροχους ανθρώπους από τον καναπέ και μαζί τους να φέρνει την επιστήμη στην καθημερινότητά μας πέρα από κερδοσκοπικές λογικές και πατέντες. Μια ομάδα που θέλει να αλλάξει τον κόσμο.  

Τέτοιες εκδηλώσεις όπως αυτή στο Free Thinking Zone που διοργανώνεται με την υποστήριξη του ελληνικού καφέ Bravo βοηθούν για την προβολή ιδεών και εγχειρημάτων όπως το δικό σας;

Ασφαλώς και βοηθούν! Επιτρέπουν σε περισσότερους να μάθουν, να προβληματιστούν, να συμμετάσχουν ή να επωφεληθούν από τέτοιες προσπάθειες. Ή ίσως ακόμα να εμπνευστούν και να ενθαρρυνθούν για κάτι δικό τους. Βοηθούν ακόμα και στη γνωριμία των ομάδων που συμμετέχουν και καλλιεργούν την ανάπτυξη συνεργασιών. Πολλά Μπράβο για την πρωτοβουλία! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.