Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Φόρουμ για την έρευνα και την καινοτομία


Ξεκίνησε στο Δημόκριτο με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων.

Ξεκίνησε και θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουλίου το «2ο ελληνικό φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία» που διοργανώνει στις εγκαταστάσεις του το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Στόχος του φόρουμ είναι να προσφέρει ενημέρωση για τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις, να αναδείξει την αναπτυξιακή διάσταση του τρίπτυχου «έρευνα-τεχνολογία-καινοτομία» καθώς επίσης να προσφέρει ευκαιρίες δικτύωσης στους συμμετέχοντες.



Επί 5 μέρες, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας δίνει το βήμα του σε διακεκριμένους έλληνες και ξένους επιστήμονες και στελέχη επιχειρήσεων, για να παρουσιάσουν τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις σε τομείς, όπως η υγεία, η διατροφή, τα φάρμακα, η ασφάλεια, το περιβάλλον, η ενέργεια και η πληροφορική και να εκθέσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές που βασίζονται σε καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα.

Η πολυθεματική εκδήλωση αποσκοπεί στη διεύρυνση των συνεργιών μεταξύ εγχώριων ερευνητικών κέντρων και βιομηχανίας, καθώς και στην περαιτέρω ενίσχυση των συνεργασιών της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας με έλληνες επιστήμονες της διασποράς.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ημερίδες, εξειδικευμένα εργαστήρια, σεμιναριακά μαθήματα και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης. Επί τάπητος θα τεθούν ζητήματα έρευνας και ανάπτυξης σε τομείς αιχμής, από τις εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου ως την ελληνική βιομηχανία γενοσήμων, από την ασφάλεια έναντι τρομοκρατικών επιθέσεων, εγκληματικών ενεργειών ή φυσικών καταστροφών ως την ασφάλεια των τροφίμων, από την προστασία του περιβάλλοντος ως τις εξελίξεις σχετικά με την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Η στρατηγική της «έξυπνης» εξειδίκευσης, που αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ορίζοντας 2020» για την έξοδο από την κρίση, θα βρεθεί ιδιαίτερα στο προσκήνιο του φόρουμ, καθώς αποτελεί προτεραιότητα και για τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).

Το «παρών» δίνουν διεθνούς κύρους ερευνητικοί οργανισμοί και πανεπιστήμια. Ενδεικτικά, αναφέρεται το σεμιναριακό μάθημα «Patenting and Licensing» από τον επικεφαλής του τμήματος μεταφοράς τεχνολογίας του CERN, σχετικά με τη βέλτιστη αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Επίσης, το εργαστήριο «Entrepreneurship @ MIT» την Τετάρτη, σχετικά με «έξυπνες» δράσεις με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας, σε απευθείας σύνδεση με το διάσημο αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Εξάλλου, με πρωτοβουλία του «Δημόκριτου» καθιερώνεται το νέο βραβείο «Demokritos Scientific Excellence and Innovation Award» το οποίο θα απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν διακεκριμένο επιστήμονα της ελληνικής διασποράς. Ο πρώτος αποδέκτης -σε ειδική εκδήλωση την Τετάρτη- θα είναι ο καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης (École Polytechnique Federale de Lausanne-EPFL) και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών (Centre de Recherche Integrative) της Γκρενόμπλ, ο οποίος το 2007 τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο «Τούρινγκ» την υψηλότερη διάκριση στον τομέα της πληροφορικής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.