Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Ανενεργό παραμένει το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο


Έχει κολλήσει με υπαιτιότητα του Δημοσίου.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα ολιγοήμερες διακοπές στην Ελλάδα, έφερε στις αποσκευές του και 30 εκατ. ευρώ για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Τις σχετικές ανακοινώσεις τις έκανε χθες στις συναντήσεις του με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη , στις οποίες υπεγράμμισε τη βούληση της Γαλλίας να στηρίξει το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε έργα υποδομών.

Μπορεί ο Σαπέν να εξέφρασε στον Νίκο Δένδια την ελπίδα αυτή η πρωτοβουλία να λάβει ευρεία υποστήριξη από φορείς του ιδιωτικού τομέα, ωστόσο το project «Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο» έχει ήδη κολλήσει λόγω υπαιτιότητας του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο ανασχηματισμός κατάφερε σοβαρό πλήγμα στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο καθώς η αλλαγή των Κωστή Χατζηδάκη και Γιάννη Στουρνάρα πάγωσε τον προγραμματισμό που είχε συμφωνηθεί με το Γερμανικό Επενδυτικό Ταμείο (Kfw). Κανονικά το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα έπρεπε από το φθινόπωρο να χορηγήσει μέσω των τραπεζών περί τα 200 εκατ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε πως το Ταμείο θα επέλεγε εντός του Ιουνίου από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες εκείνες μέσω των οποίων θα δανειοδοτούνταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έως τις αρχές Ιουλίου θα υπογράφονταν οι σχετικές συμβάσεις. Το Ιούλιο θα έπρεπε να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο προς τις τράπεζες και από τον Σεπτέμβριο να αρχίζουν οι χορηγήσεις.

Το Ταμείο άρχισε να λειτουργεί στα μέσα Μάιου με έδρα το Λουξεμβούργο. Διαθέτει ως κεφάλαια τα 100 εκατ. ευρώ που έχει δώσει το Ελληνικό Δημόσιο τα 100 εκατ. ευρώ του Γερμανικού Επενδυτικού Ταμείου και άμεσα αναμένεται να λάβει τα 30 εκατ. ευρώ της γαλλικής συμμετοχής. Αρχικά υπολογιζόταν πως με την ανακύκλωση των κεφαλαίων το σύνολο τους μπορεί να φτάσει στα 700 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά θα μπορούν να διεκδικήσουν εταιρείες που διαθέτουν μέχρι 250 εργαζομένους και οι ετήσιες πωλήσεις τους δεν υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ. Οι χορηγήσεις θα αφορούν στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για κεφάλαια κίνησης αλλά θα μπορεί να γίνεται και αναχρηματοδότηση δανείου. Το ανώτατο όριο των χορηγήσεων θα ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ. Και το επιτόκιο θα είναι μικρότερο από τα σημερινά από 1 ως και 3 ποσοστιαίες μονάδες, ανάλογα με την αξιολόγηση της επιχείρησης που θα κάνει η κάθε τράπεζα. Στην αρχή δε θα πληρώνονται οι τόκοι και στη λήξη του δανείου το κεφάλαιο.

Όλα αυτά βέβαια παραμένουν στα χαρτιά έως ότου ενεργοποιηθούν οι σχετικές συμβάσεις με τις συστημικές τράπεζες…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.