Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Το πρώτο νομοσχέδιο της Βουλής των Εφήβων


Σαφέστερο πλαίσιο αρχών, δικαιωμάτων και ευθυνών, εισάγει το νομοσχέδιο «Κανονισμός Λειτουργίας Μαθητικών Κοινοτήτων», έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται από τις συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής των Εφήβων. Από το πρωί βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προετοιμασία του νομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής των Εφήβων προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο που θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής των Εφήβων την προσεχή Δευτέρα.

Πρόκειται για κείμενο που την αρχική νομοτεχνική του επεξεργασία επιμελήθηκε ο Συνήγορος του Παιδιού, ο οποίος σε ρόλο «υπουργού» εισηγήθηκε το νομοσχέδιο στη ΙΘ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων. Το νομοσχέδιο αυτό, όπως θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής των Εφήβων, την προσεχή Δευτέρα θα παραδοθεί στον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο με αίτημα να θεσπιστεί σε αντικατάσταση του υπάρχοντος Κανονισμού Λειτουργίας των Μαθητικών Κοινοτήτων, ενός Κανονισμού ο οποίος παραμένει ίδιος εδώ και περίπου 30 χρόνια χωρίς να έχει τροποποιηθεί, από τη θέσπισή του, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του σχολικού περιβάλλοντος.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε ομόφωνα επί της αρχής από τις επιτροπές της Βουλής των Εφήβων και κατά πλειοψηφία επί των άρθρων και ο Συνήγορος του Παιδιού Γεώργιος Μόσχος ενσωμάτωσε ήδη πολλές από τις βελτιωτικές προτάσεις των Εφήβων Βουλευτών στη συζήτηση επί των άρθρων.

Ικανοί και Δημοφιλείς

Στις καινοτομίες του προτεινόμενου Κανονισμού Λειτουργίας των Μαθητικών Κοινοτήτων περιλαμβάνονται διατάξεις που επιχειρούν στα μαθητικά συμβούλια να εκλέγονται οι περισσότερο ικανοί και όχι μόνον οι περισσότερο δημοφιλείς μαθητές αφού καθιερώνει ότι για την ανάδειξη 15μελούς μαθητικού συμβουλίου θα είναι δυνατό να γίνεται δημόσια συνέλευση κατά τη διάρκεια της οποίας ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί να παρουσιάζει στους συμμαθητές του, τους επιδιωκόμενους στόχους της θητείας που διεκδικεί στις εκλογές.

Καθιερώνεται εξάλλου σαφέστερη διαδικασία λογοδοσίας και απολογισμού του έργου των μαθητικών συμβουλίων αλλά και διαδικασία ανάκλησης μελών μαθητικού συμβουλίου.

Για πρώτη φορά εξάλλου καθιερώνεται ποσόστωση στο δεκαπεντεμελές συμβούλιο, προκειμένου να εκπροσωπούνται όλες οι τάξεις, να ενισχυθεί η πολυφωνία στο χώρο του σχολείου και η δημοκρατικότητα και αντιπροσωπευτικότητα στη λήψη αποφάσεων.

Τέλος στη διάταξη για την αμφίεση

Ο Συνήγορος του Παιδιού εισηγείται επίσης να απαλειφθεί εντελώς διάταξη του ισχύοντος Κανονισμού Λειτουργίας Μαθητικών Κοινοτήτων που όριζε τις προϋποθέσεις επέμβασης της μαθητικής κοινότητας στο ζήτημα της αμφίεσης όταν παρατηρούνται «ακρότητες ή εκκεντρισμοί». «Αποσύρουμε το άρθρο του ισχύοντος Κανονισμού για την αμφίεση κρίνοντας ότι δεν είναι θέμα καταστολής αλλά συνεννόησης».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.