Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Τι προβλέπει ο νόμος για την επιστράτευση των απεργών


Οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στο ΣτΕ κατά της επίταξης.

Ακόμη και με απόλυση κινδυνεύουν οι απεργοί της ΔΕΗ οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με την απόφαση πολιτικής επιστράτευσης που τους κοινοποιείται. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και προβλέπει διοικητικές ποινές αλλά και ποινικές ευθύνες αφού οι απεργοί που δεν συμμορφώνονται απειλούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών. Μάλιστα, στην περίπτωση που αρνηθούν να παραλάβουν το χαρτί της επίταξης θα οδηγηθούν στο Αυτόφωρο, ενώ αν οι αρμόδιες αρχές δεν τους εντοπίσουν έχουν τη δυνατότητα να θυροκολλήσουν το επίμαχο έγγραφο.

Από την πλευρά τους οι απεργοί μπορούν να προσφύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της επίταξης.

Τα τελευταία χρόνια η επιστράτευση είναι ένα μέτρο που εφαρμόστηκε αρκετές φορές από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Το διάταγμα, στο οποίο στηρίζεται, καθορίζει μια κατάσταση ως έκτακτης ανάγκης, και τέτοια θεωρείται κάθε αιφνίδια κατάσταση προκαλούμενη είτε από φυσικά ή από άλλα γεγονότα ή από ανωμαλίες κάθε φύσης και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παρακώλυση και τη διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Ειδικότερα, το άρθρο 18 του Ν.Δ. /17/1974 επιτρέπει την πολιτική επιστράτευση του προσωπικού, σε περίπτωση πολιτικής κινητοποίησης, δηλαδή απεργία.

Το Ν.Δ. 17/1974 εκδόθηκε πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975 με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος του 1952.

Σ’ όλους όσοι καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διανέμονται τα «φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης», γνωστά και ως «φύλλα πορείας». Την ευθύνη για την παρακολούθηση της διαδικασίας έχουν οι κατά τόπους νομαρχίες. Η άρνηση αποδοχής του «φύλλου πορείας» επισύρει ποινικές ευθύνες, αλλά και διοικητικές ποινές. Στην περίπτωση αυτή κινείται άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία και με εισαγγελική παρέμβαση αυτός που αρνείται το φύλλο πορείας συλλαμβάνεται και δικάζεται στο αυτόφωρο. Σε περίπτωση που λείπει ο παραλήπτης του «φύλλου πορείας», αυτό θα θυροκολληθεί στο σπίτι του σε συνεργασία με την αστυνομία.

Ας θυμηθούμε ποιοι απεργοί επιστρατεύτηκαν:

- 1979. Επιστρατεύονται οι τραπεζικοί υπάλληλοι, όταν ως αποτέλεσμα της απεργίας τους είχαν «παραλύσει» οι τράπεζες.

- 1983. Επιστράτευση των οδηγών – ιδιοκτητών βυτιοφόρων εξαιτίας της παρατεταμένης απεργίας τους. Είχε κηρυχθεί και επίταξη των βυτιοφόρων αυτοκινήτων υγρών καυσίμων δημόσιας χρήσης καθώς και πολιτική επιστράτευση των οδηγών – απεργών. (Το ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγαν οι εργαζόμενοι, δικαίωσε την διοίκηση συνδέοντας την παρατεταμένη απεργία με το μεγάλο κύμα κακοκαιρίας και την έλλειψη καυσίμων σε νοσοκομεία).

- 1986. Επιστράτευση των χειριστών και ιπτάμενων μηχανικών της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

- 1994. Επίταξη των λεωφορείων πολιτών που είχαν συμβληθεί με τον ΟΑΣΑ.

- 2002. Πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών.

- 2006. Πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών.

- 2010. Πολιτική επιστράτευση απεργών βυτιοφόρων Δ.Χ.

- 2013. Πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στο Μετρό.

- 2013. Πολιτική επιστράτευση απεργών ΠΝΟ και

- 2013. Πολιτική επιστράτευση καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.