Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Οι πάσχοντες από διαβήτη πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση αλατιού


Οι πάσχοντες από διαβήτη δεν πρέπει να προσέχουν μόνο ό,τι αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και το αλάτι που καταναλώνουν, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιαπωνία. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με σχεδόν 1.600 διαβητικούς εθελοντές, ηλικίας 40 έως 70 ετών, ανακάλυψαν πως όσοι έτρωγαν πολύ αλάτι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια μέσα στα οκτώ χρόνια που τους παρακολουθούσαν. Στην πραγματικότητα, από τους 359 εθελοντές που είχαν την υψηλότερη κατανάλωση άλατος (περίπου 6.000 mg νάτριο την ημέρα, κατά μέσον όρο) οι 41 εκδήλωσαν καρδιοπάθεια, γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού» (JCEM).

Αντιθέτως, από τους 354 εθελοντές με την χαμηλότερη κατανάλωση άλατος (περίπου 2.800 mg νάτριο την ημέρα), μόλις οι 23 εκδήλωσαν καρδιοπάθεια. Οι επίσημες διατροφικές συστάσεις ορίζουν ως μέγιστη κατανάλωση άλατος για διαφύλαξη της υγείας τα 2.300 mg την ημέρα (αντιστοιχούν σε ένα κουταλάκι του καφέ ή 6 γραμμάρια αλάτι) για άτομα ηλικίας άνω των 2 ετών. Για όσους όμως έχουν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η νεφροπάθεια), η αντίστοιχη ποσότητα είναι μόλις 1.500 mg την ημέρα. Ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι τρώμε πολύ περισσότερο από αυτό – στην Ελλάδα η κατανάλωση υπερβαίνει τα 10 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου Κρήτης, με το 44% αυτής της ποσότητας να προέρχεται από το ψωμί. Η καρδιοπάθεια, εξάλλου, είναι ο κύριος εχθρός των πασχόντων από διαβήτη, καθώς το 75% των θανάτων των διαβητικών οφείλονται στο έμφραγμα.

«Για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επιπλοκών του διαβήτη, δεν αρκεί να ρυθμίζει ένας διαβητικός το σάκχαρό του. Πρέπει να προσέχει και το αλάτι που καταναλώνει», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τσίκα Χορικάβα, από το Πανεπιστήμιο της Νομαρχίας Νιιγκάτα. Και διευκρίνισε πως ο αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας από το πολύ αλάτι δεν άλλαξε ακόμα κι όταν η ερευνητική ομάδα έλαβε υπ’ όψιν και τους άλλους παράγοντες που τον αυξάνουν στους διαβητικούς, όπως την κατανάλωση αλκοόλ και την ολική πρόσληψη θερμίδων. Το αλάτι εκ φύσεως υπάρχει σε όλα τα φυσικά τρόφιμα, ακόμα και στα λαχανικά. Ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα, όμως, έχουν όλα τα έτοιμα τρόφιμα του εμπορίου (λ.χ. το ψωμί που προαναφέραμε, αλλά και κονσέρβες, αλλαντικά, λουκάνικα, τυριά, δημητριακά για πρωινό κ.λπ.). Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί συνιστούν να μην προσθέτουμε καθόλου επιτραπέζιο αλάτι κατά το μαγείρεμα ή στο πιάτο μας.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.