Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις και την ψυχική υγεία


Την πολιτική δέσμευση ότι η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί για τον τρόπο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία θα καθοριστεί κατόπιν διαλόγου στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή παρείχε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Κατά την αποψινή συζήτηση στην οποία ψηφίσθηκε επί της αρχής στο Πρώτο Θερινό Τμήμα το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, την ψυχική υγεία, την υποβοήθηση αναπαραγωγής κ.α., ο κ. Βορίδης καθησύχασε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον προβληματισμό τους επί της συγκεκριμένης διάταξης - π.χ. ότι δεν θα λειτουργούν τα πρωινά χειρουργεία γιατί θα προωθούνται οι ασθενείς στα επ' αμοιβή απογευματινά - λέγοντας πως θα τεθούν «ρήτρες» στην υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ως προϋπόθεση για να λειτουργήσουν τα χειρουργεία το απόγευμα θα τεθεί το να μην υπάρχει κανένα κενό στα πρωινά, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ανέφερε στους βουλευτές: «Μην βιάζεστε, θα συζητηθούν όλα και θα ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι και οι θέσεις των κομμάτων και των εμπλεκόμενων φορέων».

Σύμφωνα με την ρύθμιση, η οποία προκαλεί αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης, κατά την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, δίδεται η δυνατότητα της πέραν του ωραρίου διεξαγωγής χειρουργικών και άλλων επεμβατικών πράξεων, που απαιτούν παραμονή και νοσηλεία στο νοσοκομείο. Με τον τρόπο αυτό, επιμηκύνεται το ωράριο λειτουργίας των χειρουργείων, με σκοπό την αύξηση των εσόδων των νοσοκομείων, των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που συμμετέχει στις επεμβάσεις. Λεπτομέρειες και όροι λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων θα ρυθμιστούν με υπουργική απόφαση. Ακόμη με το νομοσχέδιο επιτρέπεται και η συστέγαση ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως ιατρεία, οδοντιατρεία, πολυϊατρεία, εργαστήρια αισθητικής και γενικά ό,τι δεν περιλαμβάνει εμπορική δραστηριότητα, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη εταιρικής σχέσης μεταξύ τους.

Απαντώντας ο κ. Βορίδης στις αντιρρήσεις των κομμάτων που μίλησαν για ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου έθεσε το ερώτημα: «Το να αξιοποιήσουμε μια δημόσια υποδομή που πλήρωσε ο ελληνικός λαός προκειμένου σε ένα χειμαζόμενο δημόσιο σύστημα να αποκτήσουμε πρόσθετα έσοδα, είναι κακό; Ή μήπως είναι κακό να αξιοποιείται από το δημόσιο η δυνατότητα όσων έχουν χρήματα ή ιδιωτική ασφάλιση;».

Όπως τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας το νομοσχέδιο αυτό που συντάχθηκε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας έρχεται να προχωρήσει και να συμπληρώσει τη μεταρρύθμιση που θεσμοθετήθηκε τους προηγούμενους μήνες για το καλό της υγείας των πολιτών.

Την θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ολοκληρώνεται και πραγματώνεται η αντίληψη της συγκυβέρνησης για μια δημόσια υγεία όσο το δυνατόν συρρικνωμένη, για έναν ιδιωτικό τομέα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο, για την επιβάρυνση τελικά του πολίτη και για την εξυπηρέτηση των αναγκών της υγείας του» εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος Κωνσταντίνος Ζαχαριάς ο οποίος καταψήφισε το νομοσχέδιο μιλώντας για νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της κυβέρνησης που περνούν σε αυτό.

«Υπερψηφίζουμε το νομοσχέδιο, όμως, έχουμε πλήρη γνώση ορισμένων αδυναμιών του. Πολλές από αυτές τις έχουμε καταδείξει ήδη και είναι θετικό ότι η κυβέρνηση κατ' αρχάς δεν κώφευσε. Γι' αυτό και ευελπιστούμε ότι οι όποιες διορθωτικές κινήσεις κριθούν απαραίτητες κατά την εφαρμογή του θα γίνουν» ξεκαθάρισε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Δ. Σαλτούρος.

«Ό,τι είναι για το καλό των πολιτών και των ασθενών εμείς το ψηφίζουμε, ό,τι όμως γίνεται για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και ότι είναι εις βάρος των πολιτών και δη των ασθενών, το καταψηφίζουμε», είπε ο Π. Μελάς εκ μέρους των ΑΝΕΛ ζητώντας να αποσυρθούν οι διατάξεις για τα απογευματινά χειρουργεία και την συστέγαση στα δημόσια νοσοκομεία.

Καταψηφίζοντας επί της αρχής του το νομοσχέδιο εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ η Αικ. Μάρκου ανέφερε ότι οι απαντήσεις στα μείζονα προβλήματα, όπως είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, η καθολική πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν δίνονται με αυτό το νομοθέτημα.

«Όχι» στο σχέδιο νόμου είπε και ο Π. Ζησιμόπουλος εκ μέρους της Χρυσής Αυγής μιλώντας για υλοποίηση μέσω αυτού των εγκληματικών πολιτικών του μνημονίου.

Όπως ανέφερε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γ. Λαμπρούλης το νομοσχέδιο αυτό δεν αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα της υγείας, ως απόρροια της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.