Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Τέλος το Μουντιάλ, έρχεται το ρομποτικό παγκόσμιο κύπελλο!


«RoboCup 2014» από 19-25 Ιουλίου στην πόλη Ζοάο Πεσόα.

Το δικό τους παγκόσμιο κύπελλο απέκτησαν τα ρομπότ, το οποίο θα διεξαχθεί στην Ζοάο Πεσόα της Βραζιλίας, από τις 19-25 Ιουλίου.



Πρόκειται για το μεγαλύτερο γεγονός ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, στη διάρκεια του οποίου πάνω από 4.000 μηχανικοί και επιστήμονες από 45 χώρες, καθώς και οι καλύτερες ρομποτικές ποδοσφαιρικές ομάδες, θα έχουν την ευκαιρία τόσο να τα πουν, όσο και να συναγωνιστούν.

Στόχος της διεθνούς ομοσπονδίας RoboCup Federation (αντίστοιχης της FIFA) είναι το 2050 μία ομάδα αποτελούμενη από πλήρως αυτόνομα ανθρωποειδή ρομπότ όχι απλώς να παίξει κόντρα στην ανθρώπινη ποδοσφαιρική ομάδα που θα έχει κερδίσει τότε το Μουντιάλ, αλλά και να τη νικήσει.

Ο πρώτος ρομποτικός διαγωνισμός RoboCup έλαβε χώρα στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας το 1997, μετά από ιαπωνική πρωτοβουλία, δεδομένης και της μεγάλης εμπειρίας των Ιαπώνων στο πεδίο της ρομποτικής. Λίγο πριν, ο Γκάρι Κασπάροφ είχε χάσει τα σκήπτρα του Νο 1 σκακιστή στον κόσμο από τον υπολογιστή «Deep Blue» της ΙΒΜ. Από τότε, κάθε χρόνο το RoboCup διοργανώνεται σε μια διαφορετική χώρα και όταν υπάρχει Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου επιλέγεται η αντίστοιχη χώρα, γι’ αυτό φέτος θα διεξαχθεί στη Βραζιλία και γενικότερα για πρώτη φορά στη Νότια Αμερική.

Ο χώρος διεξαγωγής θα είναι ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο 48.000 τετραγωνικών μέτρων, που διαθέτει γήπεδα και εκθεσιακούς χώρους. Το υπουργείο Αθλητισμού της Βραζιλίας, η Βραζιλιανή Εταιρεία Υπολογιστών και πολυάριθμα πανεπιστήμια στηρίζουν την εκδήλωση.

Το ρομποτικό παγκόσμιο κύπελο

Πάνω από 40 ομάδες πλήρως ανεξάρτητων ρομπότ, κανένα από τα οποία δεν θα ελέγχεται εξ αποστάσεως από τους «προπονητές» τους, θα συναγωνιστούν σε διαδοχικούς γύρους, όπως οι άνθρωποι, έχοντας απλώς εκ των προτέρων προγραμματιστεί να ακολουθούν συγκεκριμένους ποδοσφαιρικούς κανονισμούς. Θα μπορούν να συνεννοούνται μεταξύ τους στη διάρκεια του αγώνα, ενώ η μεγάλη πρόκληση είναι ότι κάθε απόφαση (αν θα τριπλάρει, σουτάρει, αποκρούσει κ.λπ.) θα πρέπει να την παίρνει μόνος του ο κάθε παίκτης - ρομπότ και, βέβαια, το μέγα ζητούμενο είναι να καταφέρει να βάλει γκολ.

Τα παιγνίδια θα παρακολουθεί ένας άνθρωπος διαιτητής, σε συνεργασία με ένα διαιτητή - ρομπότ! Ανάλογα με το μέγεθος και το είδος τους, τα ρομπότ θα διαγωνιστούν σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες, με πιο σημαντική αυτή της κατηγορίας «ενήλικων» ανθρωποειδών, που έχουν ύψος τουλάχιστον 1,30 μέτρων.

Παράλληλα με το ποδοσφαιρικό κύπελλο, θα υπάρξουν διαγωνισμοί για άλλου είδους ρομπότ, όπως διασώστες για επικίνδυνες καταστάσεις (πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές κ.α.). Για παράδειγμα, τα ιαπωνικά ρομπότ που κλήθηκαν να βοηθήσουν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα μετά το σοβαρό ατύχημα του 2011, είχαν προηγουμένως αναπτυχθεί ειδικά για τον διαγωνισμό RoboCup.

Μια άλλη διαγωνιστική κατηγορία αφορά τα οικιακά ρομπότ που κάνουν δουλειές του σπιτιού και βοηθάνε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Υπάρχουν επίσης οι κατηγορίες των βιομηχανικών ρομπότ και η «Τζούνιορ», στην οποία ομάδες μαθητών από όλο τον κόσμο παρουσιάζουν τα δικά τους ρομπότ που χορεύουν και παίζουν. Θα υπάρξουν ακόμη εργαστήρια για ειδικούς της ρομποτικής, αλλά και για δασκάλους, ώστε να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν τα ρομπότ στην τάξη τους.

Και για όσους ενδιαφέρονται, το περσινό RoboCup 2013 «ενηλίκων» ρομπότ, που διεξήχθη στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας, κέρδισε η Ιαπωνία με την ομάδα JoiTech.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση στο http://www.robocup2014.org.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.