Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Οκτώ κοινωνικές δομές δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη


Τριπλασίασε τις επισκέψεις του το Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων.

Τριπλασίασε τις επισκέψεις του μέσα σε δύο μήνες λειτουργίας του το Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, η πιο καινούργια από τις κοινωνικές δομές του δήμου Θεσσαλονίκης. Το κέντρο, που απευθύνεται σε άτομα κυρίως άστεγα, τα οποία εξυπηρετούν ορισμένες ανάγκες τους στη διάρκεια της ημέρας (9πμ - 9μμ) δέχτηκε το Μάιο 431 επισκέψεις ενώ τον Ιούνιο 1215.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Μ.Κ.Ο. Praksis, από τα 182 άτομα που απευθύνθηκαν συνολικά στο κέντρο, οι 125 ήταν Έλληνες και 42% απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων (Μοναστηρίου 62) είναι μια από τις οκτώ κοινωνικές δομές του δικτύου που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος «Κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας στο Δήμο Θεσσαλονίκης».

Απευθύνεται σε κατοίκους του Δήμου Θεσσαλονίκης που έχουν περιέλθει σε δεινή θέση λόγω της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και άλλων ειδικότερων παραγόντων και αδυνατούν να καλύψουν καθημερινές βιοτικές τους ανάγκες, δεν έχουν ασφαλή κατοικία και πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Το δίκτυο περιλαμβάνει άλλες επτά δομές: Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, τη Δομή Παροχής Συσσιτίου, το Δημοτικό Λαχανόκηπο, την Τράπεζα Χρόνου, το Γραφείο Διαμεσολάβησης, το Υπνωτήριο και το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Το δίκτυο παρουσίασαν, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα, ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας και οι εκπρόσωποι των οργανώσεων Praksis και ΑΡΣΙΣ.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επεσήμανε την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα λειτουργίας του δικτύου, παρόλο που -όπως είπε χαρακτηριστικά- οι δομές αυτές λειτουργούν ως “ασπιρίνες” και προσφέρουν μια ανακούφιση αλλά όχι μόνιμη λύση. «Ο δήμος δε θέλει να κάνει ελεημοσύνες αλλά θέλει να δοθεί η ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να βρουν μια δουλειά, να κάνουν ένα μεροκάματο», είπε ο κ.Μπουτάρης.

Στόχος και επιθυμία όλων είναι σύμφωνα με την κ. Γούλα, να βρεθεί εκ νέου χρηματοδότηση και να συνεχιστεί το πρόγραμμα, καθώς ήδη έχει επιτελέσει ένα τεράστιο έργο.

“Δυσκολότερο κομμάτι ήταν αυτό των αστέγων και πιστεύω ότι είμαστε ένας από τους ελάχιστους δήμους -αν όχι ο μοναδικός- που έχουν να επιδείξουν ένα τόσο μεγάλο αποτέλεσμα αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα”, είπε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το πρόγραμμα συντονίζουν η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Μ.Κ.Ο. PRAKSIS. Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2013 και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό κράτος (ΕΣΠΑ) ως τον Ιούλιο του 2015, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΣΠΑ 2007-2013).

Οι κοινωνικές δομές σε αριθμούς

Από τον Ιούλιο του 2013 ως το Μάρτιο του 2014 το Κοινωνικό Παντοπωλείο κάλυψε εξολοκλήρου τις ανάγκες σε προϊόντα πρώτης ανάγκης 20 τετραμελών, πενταμελών και εξαμελών οικογενειών, με συνολικό αριθμό εξαρτώμενων μελών 128. Οι οικογένειες που λαμβάνουν στήριξη από τη δομή αυξήθηκαν σε 40 από τον Απρίλιο, με συνολικό αριθμό εξαρτώμενων μελών 254.

Η Δομή Παροχής Συσσιτίου καλύπτει 100 δικαιούχους καθημερινά, εκ των οποίων οι 75 σιτίζονται στο χώρο της δομής και 25 μερίδες παρέχονται στο Υπνωτήριο για την κάλυψη των αναγκών εκεί. Το Κοινωνικό Φαρμακείο εξυπηρετεί σε μηνιαία βάση κατά μέσο όρο 75 άτομα από την αρχή του Προγράμματος έως σήμερα.

Στο Δημοτικό Λαχανόκηπο καλλιεργούν μέχρι στιγμής 46 δικαιούχοι, οι οποίοι θα αυξηθούν στο διπλάσιο κατά τη διάρκεια της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου, το Σεπτέμβρη, ενώ παράλληλα ξεκίνησε η συλλογική καλλιέργεια δύο αγροτεμαχίων με σκοπό την ενίσχυση με προϊόντα του Παντοπωλείου και του Συσσιτίου.

Η Τράπεζα Χρόνου έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων το οποίο αξιοποιούν 66 χρήστες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το δίκτυο αυτό δεν έχει μέγιστο αριθμό μελών και μπορεί να αξιοποιηθεί ανά πάσα στιγμή από οποιονδήποτε θελήσει να εγγραφεί.

Στο Υπνωτήριο Αστέγων εξυπηρετήθηκαν από τον Ιούλιο ως το Νοέμβριο του 2013, 257 άτομα και από Νοέμβριο ως το Μάιο 334 άτομα.

Το Γραφείο Διαμεσολάβησης αποτελώντας την υπηρεσία δικτύωσης με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δικτύου των Κοινωνικών Δομών στο Δήμο Θεσσαλονίκης και τους φορείς και τις οργανώσεις της πόλης εξυπηρετεί καθημερινά πλήθος ατόμων και οικογενειών που χρήζουν ψυχοκοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης και πλαισίωσης.

Τελευταία κοινωνική δομή που τέθηκε σε λειτουργία είναι το Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.