Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Οργανισμό Πτωχεύσεων προτείνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο


Δημοσιοποίησε σειρά αλλαγών για τη δημιουργία ενός νέου «αναπτυξιακού πτωχευτικού κώδικα».

Τις προτάσεις του προς την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται στον πτωχευτικό κώδικα, έδωσε στη δημοσιότητα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι προτάσεις αφορούν έναν «πραγματικά αναπτυξιακό πτωχευτικό κώδικα» και υπενθυμίζει ότι έως τις 12 Μαρτίου 2015 θα πρέπει να εφαρμοστούν οι βασικές αρχές της σύστασης της ΕΕ προς τα κράτη μέλη, σχετικά με την παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε επιχειρηματίες, και την αφερεγγυότητα, περιορίζοντας, εφόσον είναι δυνατόν, τον χρόνο απαλλαγής και εκκαθάρισης των οφειλών για έναν έντιμο επιχειρηματία μετά την πτώχευση σε τρία έτη κατ' ανώτατο όριο.

Το επιμελητήριο υπενθυμίζει, επίσης, ότι είναι προφανές πως υπολείπεται σημαντικά το ελληνικό πτωχευτικό δίκαιο αφού στη διεθνή κατάταξη του «DOING BUSINESS» η χώρα βρίσκεται, παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, στην 87η θέση. Πολύ ψηλά βρίσκονται χώρες που εφαρμόζουν το Βρετανικό Εμπορικό Δίκαιο όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (7), η Ιρλανδία (8) και το Χονγκ Κονγκ (19).

Ομάδα εργασίας ασχολήθηκε εντατικά με το ζήτημα της αλλαγής του πτωχευτικού κώδικα, αφού μελέτησε τους πτωχευτικούς κώδικες της Ιρλανδίας, του Βελγίου, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Χονγκ Κονγκ και ετοίμασε σειρά από προτάσεις.

Πρώτη επισήμανση είναι ότι στην κατάρτιση του νέου πτωχευτικού κώδικα επιβάλλεται να συμμετάσχει και το υπουργείο Ανάπτυξης (εκτός από το υπουργείο Δικαιοσύνης που συντάσσει αποκλειστικά των πτωχευτικό κώδικα) και φυσικά οι φορείς των επιχειρήσεων όπως τα επιμελητήρια.

Το επιμελητήριο επισημαίνει ότι οι προτάσεις αποτελούν αφετηρία για διάλογο, με βάση και την εμπειρία ευρωπαϊκών χωρών με επιτυχημένους πτωχευτικούς κώδικες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, πχ για τον διαχωρισμό κριτηρίων των πτωχών σε έντιμους και μη.

Τα βασικά σημεία των προτάσεων για την αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα είναι τα ακόλουθα:

1. Δημιουργείται Οργανισμός Πτωχεύσεων που ασχολείται αποκλειστικά με τις πτωχεύσεις νομικών προσώπων και με τους συνδίκους πτώχευσης.

2. Δημιουργείται Μητρώο Αφερεγγυότητας στο οποίο τηρούνται όλες οι διαδικασίες μιας πτώχευσης και στο οποίο ανακοινώνονται δημοσίως οι σχετικές πληροφορίες.

3. Ορίζεται ακριβώς τι εστί «αφερεγγυότητα», ή αδυναμία μιας επιχείρησης να καλύψει με ρευστό τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της.

4. Αλλάζει η διαδικασία διαπίστωσης της αφερεγγυότητας, κάτι που εκτιμάται ότι θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο επιχειρείν συνολικά. Η αδυναμία κάλυψης κάθε λογής βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι το σημάδι της αφερεγγυότητας. Η διαπίστωσή της γίνεται ιδιαιτέρως εύκολη και άμεσα ξεκινάει η εκκαθάριση της επιχείρησης.

Βασική συνέπεια της αλλαγής αυτής είναι η αλλαγή νοοτροπίας στο επιχειρείν που στηρίζεται στην πίστωση, ενισχύεται το επιχειρείν που ασχολείται με τη χρηματοροή (cash flow) ως βασικός παράγοντας λειτουργίας της επιχείρησης. Αλλάζει η νοοτροπία σε όσους δίνουν πίστωση και σε όσους λαμβάνουν πίστωση (προμηθευτές, τράπεζες κλπ). Ο επιχειρηματίας επικεντρώνεται στις θετικές χρηματοροές, άρα σε μεγαλύτερη αποδοτικότητα της επιχείρησης.

5. Αλλάζει ριζικά η αντιμετώπιση των επιχειρηματιών που κατέστησαν αφερέγγυοι με άμεσο διαχωρισμό τους σε έντιμους και μη, διαχωρισμό που επιβάλει πλέον και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κριτήρια διαχωρισμού αφορούν κριτήρια επιχειρηματικού χαρακτήρα και εφαρμόζονται με επιτυχία σε χώρες με προηγμένο πτωχευτικό δίκαιο. Ο έντιμος σύντομα αποκτάει το δικαίωμα σε επόμενη επιχειρηματική ευκαιρία (δεύτερη ευκαιρία), απαλλάσσεται από κάθε λογής ποινικές και αστικές ευθύνες (λόγω έλλειψης δόλου), διαγράφεται το μεγαλύτερο μέρος των χρεών του. Ο ανέντιμος (στατιστικά ποσοστό 3%-6%) αντιμετωπίζει ποινικές ευθύνες και άλλες δυσμενείς συνέπειες (πχ στέρηση δεύτερης ευκαιρίας).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.