Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Λουίζα η λιποδιαλυτική


Μάθετε για τις ευεργετικές της δράσεις.

Αγοράζοντας ξερά φρούτα από ένα μαγαζί με ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, ξερά φρούτα, τσάγια κτλ κτλ (μπορείς να βρεις πολλά ενδιαφέροντα πράγματα σε αυτά τα μαγαζιά αλλά αυτό είναι άλλο θέμα), ακούω την πωλήτρια να λέει σε κυρία μεγάλης ηλικίας «Για να χάσεις βάρος, θα πάρεις τη λουίζα, που κάνει λιποδιάλυση!» και αναρωτιέμαι για να χάσει βάρος δεν πρέπει να έρθει σε μένα; Τι είναι η λουίζα και γιατί θα μας αντικαταστήσει (τους διαιτολόγους);

H λουίζα λοιπόν είναι ένας θάμνος με μικρά λουλουδάκια και άρωμα που μοιάζει με λεμονιού. Πωλείται ξερή κυρίως για την παρασκευή αφεψήματος, αλλά χρησιμοποιείται κ σαν συστατικό σε κρέμες και στη μαγειρική. Και τι δράσεις έχει; Μα φυσικά πάρα πολλές: καίει το λίπος, μειώνει την κυτταρίτιδα, είναι διουρητική, αντιμικροβιακή, στυπτική, χαλαρωτική, αντιοξειδωτική και σπασμολυτική. Τι από όλα αυτά έχει βάση όμως;

- Έχει πράγματι αντιοξειδωτική δράση, λόγω της ουσίας βερμπασκοσίδη, η οποία φαίνεται τόσο σε μελέτες σε ποντίκια όσο και ανθρώπους.
- Έχει αντιμικροβιακή δράση ενάντια σε κάποιους μικροοργανισμούς συμπεριλαμβανομένων του EscherichiaColi, του Staphylococcusaureus (ο μικροοργανισμός που είναι υπεύθυνος για την ακμή), του ελικοβακτηρίου του πυλωρού και του Candidaalbicans, που συχνά ταλαιπωρούν μερίδα του πληθυσμού. Ωστόσο, οι δράσεις αυτές δεν έχουν ακόμα αποδειχτεί σε ανθρώπους οπότε δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το μέγεθος της δράσης κ τη συνιστώμενη δόση.
- Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία νευρολογικώνπαθήσεων, κατά της κατάθλιψης και του έντονου στρες.
- Ίσως έχει αντιστρεσογόνο και αντικαταθλιπτική δράση, οι οποίες όμως έχουν φανεί από πειράματα σε ζώα και όχι μελέτες σε ανθρώπους.
- Η σπασμολυτική δράση έχει φανεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πόνου κατά την έμμηνορύση (ο πόνος αυτός οφείλεται σε σπασμούς), αλλά και στη μείωση των συμπτωμάτων της διάρροιας.
- O συνδυασμός της αντιοξειδωτικής-αντιφλεγμονώδους δράσης της λουίζας έχει προταθεί ότι μπορεί να βοηθάει στις ΙδιοπαθείςΦλεγμονώδειςΝόσουςτουΕντέρου (ΙΦΝΕ) και πειράματα σε ζώα έχουν δείξει πράγματι βελτίωση σε κάποιους δείκτες.
- Έχει χρησιμοποιηθεί σε μελέτη για τη βελτίωση των αρθρώσεων, σε συνδυασμό με ω-3 λιπαρά οξέα, για την αντιοξειδωτική του δράση.

Δυστυχώς πουθενά το αδυνάτισμα, ούτε η κυτταρίτιδα! Παραδοσιακά, θεωρείται πως έχει διουρητική δράση, άρα ίσως το αδυνάτισμα που υποστηρίζεται ότι επιφέρει είναι απλά απώλεια νερού.

Ωστόσο, οι υπόλοιπές τις δράσεις μπορεί αν είναι πολύ χρήσιμες, απλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καταλήξουμε σε ποια δόση και σε ποιο βαθμό μπορεί η λουίζα να δράσει ενάντια στα μικρόβια, στο νευρικό σύστημα, στα γαστρεντερικά προβλήματα και στους πόνους περιόδου. Όσο για την αντιοξειδωτική δράση, μπορούμε να πάρουμε τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά από τόοοσες πηγές, που όχι, δεν χρειάζεται να πίνουμε λουίζα για το λόγο αυτό.

Και προσοχή: γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης και θηλασμού καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση τέτοιων ροφημάτων βοτάνων. Πάντως, μυρίζει ωραία σαν λεμόνι και η γεύση της δεν είναι καθόλου άσχημη.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.