Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

ΟΟΣΑ: Φτωχότερη η μεσαία τάξη τα επόμενα 50 χρόνια


Μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθεί, θα παρατηρηθεί μεγάλη μετατόπιση του κέντρου βάρους της οικονομικής ισχύος προς όφελος των αναδυόμενων οικονομιών και ειδικά εκείνων της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ οι υφιστάμενες εισοδηματικές ανισότητες θα επιδεινωθούν. Τα σχετικά αναφέρονται στην τελευταία έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), η οποία πραγματεύεται τις προκλήσεις και τις μακροοικονομικές τάσεις έως το 2060. Σε επίπεδο αγοράς εργασίας, οι εργαζόμενοι και τα διοικητικά στελέχη με την υψηλότερη εξειδίκευση θα ωφεληθούν περισσότερο από τις τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ η ίδια η τεχνολογία θα καταργεί ή θα υποκαθιστά θέσεις εργασίας που απαιτούν απλές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου. Η διεύρυνση του εισοδηματικού χάσματος θα καταγραφεί ανάμεσα σε όσους έχουν υψηλά και σε όσους έχουν μεσαία εισοδήματα.

(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση):



Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της απραξίας και απευθύνει έκκληση να συγκροτηθεί μία πιο μεγαλόπνοη παγκόσμια ατζέντα, με στόχο τη δημιουργία κοινωνιών με λιγότερους αποκλεισμούς κοινωνικών ομάδων, τη βελτίωση της ευημερίας και τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές. Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι τα προσεχή 50 χρόνια θα περισταλεί το χάσμα στα εισοδήματα μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών, με αποτέλεσμα να περιοριστούν και τα κίνητρα που ωθούν τους ανθρώπους σε μετανάστευση προς τη Δύση, με συνέπεια σε βάθος χρόνου να οξυνθούν οι πιέσεις λόγω γηράσκοντος πληθυσμού. Επιπλέον, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα επηρεαστούν οι οικονομίες των κρατών εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές ρύπων. Οι πολιτικοί, όντας αντιμέτωποι με τις ανωτέρω προκλήσεις, θα πρέπει να αναζωογονήσουν τις αγορές εργασίας και προϊόντων, να στηρίξουν την καινοτομία και την παραγωγικότητα και να εφαρμόσουν αποδοτικές πολιτικές στην αναδιανομή του πλούτου. Επίσης, όπως συστήνει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αναθεώρηση του τρόπου χρηματοδότησης των κοινωφελών υπηρεσιών και των φορολογικών δομών.

Ειδικότερα, όσον αφορά την προβλεπόμενη αναπτυξιακή επιβράδυνση, ο διεθνής οργανισμός προτείνει πολιτικές σε τέσσερις άξονες: επιτάχυνση της οικονομικής ενοποίησης, ενίσχυση των θεσμών, ώστε να γίνουν ανθεκτικότεροι στους κραδασμούς, μείωση των εκπομπών ρύπων για άμβλυνση του αντίκτυπου των κλιματικών αλλαγών και, κυρίως, ενδυνάμωση της οικονομίας της γνώσης, η οποία θα αποβεί η βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης στο μέλλον. Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ συστήνει εμπλουτισμό των πολυμερών συμφωνιών εμπορίου και επενδύσεων, εφαρμογή μεταναστευτικής πολιτικής για την κάλυψη των αναγκών σε δεξιότητες και συμμετοχή εργατικού δυναμικού, καθώς και προώθηση ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να διατηρηθεί η προσφορά εργασίας ενόψει γήρανσης του πληθυσμού και αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Στο μέτωπο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, τέλος, ο διεθνής οργανισμός συστήνει στις κυβερνήσεις να προωθήσουν την ισότητα ευκαιριών και να διασφαλίσουν πως η ζωηρή ζήτηση για κατάρτιση και δεξιότητες μπορεί να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις των θέσεων εργασίας υπό συνθήκες μακράς παραγωγικής ζωής.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.