Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Τα χειρότερα μπλακάουτ του 20ού αιώνα


Οι διακοπές ρεύματος που βύθισαν στο σκοτάδι πολιτείες και πολιτείες.

Είτε πρόκειται για τραγικό ατύχημα είτε για χέρι που κατεβάζει τους διακόπτες του ρεύματος, το «έμφραγμα» στην ηλεκτροδότηση μόνο καλό δεν μπορεί να είναι για τους πολίτες και τις δραστηριότητές τους.

Κι έτσι οι διακοπές ρεύματος, όπως δουλεύει σήμερα ο δυτικός πλανήτης τουλάχιστον, επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες στην ευημερία των πολιτών, στην οικονομική συναλλαγή, τη βιομηχανία αλλά και την αδιατάρακτη καθημερινότητα φυσικά.

Και μάλιστα όταν μιλάμε για τα μεγαλύτερα μπλακάουτ του 20ού αιώνα, τότε οι ζωές που επηρεάζονται ανέρχονται σε εκατομμύρια και οι οικονομικές ζημίες σε δισεκατομμύρια...

Το μπλακάουτ του Κεμπέκ (1998)



Ήταν το 1998 όταν σφοδρές καταιγίδες κατέστρεψαν ένα σημαντικό κομμάτι των ενεργειακών γραμμών του Κεμπέκ, βυθίζοντας την καναδική επαρχία στο σκοτάδι. Το μπλακάουτ επηρέασε περισσότερο από το 1/3 των 7,3 εκατ. ανθρώπων της επαρχίας, όντας η μεγαλύτερη διακοπή ρεύματος που συνέβαινε στον Καναδά εδώ και 70 χρόνια. Όσο για τις συνέπειες, καταστροφικές: όλες οι συγκοινωνίες διακόπηκαν, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στις υπόγειες σήραγγες του τρένου και οι πτήσεις καθηλώθηκαν, ενώ τις επόμενες εβδομάδες το πράγμα κλιμακώθηκε περαιτέρω. Κι όταν το ρεύμα επέστρεψε πλήρως στο Κεμπέκ έπειτα από αρκετές εβδομάδες, 30 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, κάπου 1.000 τραυματίστηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπίστηκαν…

Το αμερικανικό μπλακάουτ (1965)



Όταν μια διακοπή ρεύματος είναι τόσο εκτεταμένη που επηρεάζει πολλαπλές πολιτείες, ξέρεις ότι το πράγμα δεν θα καταλήξει καλά. Τέτοια ήταν η διακοπή ρεύματος που προκλήθηκε από υπερφόρτωση του δικτύου το 1965 και επηρέασε τις βόρειες και μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως και την καναδική επαρχία του Οντάριο. Στις ώρες της μαυρίλας μάλιστα αναρίθμητα περιστατικά βανδαλισμού και λεηλασιών συνέβησαν, ενώ τέτοιος ήταν ο αντίκτυπος του μπλακάουτ που ανάγκασε σε εκ θεμελίων ανασχεδιασμό του δικτύου ηλεκτροδότησης των συγκεκριμένων πολιτειών…

Το μπλακάουτ του Σαν Φρανσίσκο (1998)



Μπορεί να κράτησε μόνο 6 ώρες, επηρέασε όμως 60 εκατομμύρια ανθρώπους, αφήνοντας τους πάντες στο σκοτάδι. Βραχυκύκλωμα στο κεντρικό δίκτυο, το οποίο προκλήθηκε έπειτα από καταιγίδα, άφησε ανθρώπους εγκλωβισμένους και μια πόλη σε κυριολεκτικό χάος, με τις λεηλασίες περιουσιών να κυριαρχούν εκείνο το βράδυ…

Το μπλακάουτ της Νότιας Βραζιλίας (1999)



Όταν έλαβε χώρα το 1999, ήταν το μεγαλύτερο στα ηλεκτροδοτικά χρονικά της ανθρωπότητας! Κεραυνός χτύπησε υποσταθμό στην πόλη Bauru, κόβοντας το πολύτιμο ρευματάκι στο Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και άλλες μεγάλες πόλεις, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στο δίκτυο του ρεύματος. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε μάλιστα να περικόψει κρατικές δαπάνες για να εξοικονομήσει τα αναγκαία για τον ανασχεδιασμό του ηλεκτροδοτικού δικτύου…

Το μπλακάουτ της Γαλλίας (1999)



Οι φονικοί κυκλώνες που έπληξαν την Ευρώπη αυτή τη χρονιά άφησαν πίσω τους θάνατο και καταστροφή, μην παραλείποντας φυσικά να βυθίσουν στο σκοτάδι το μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας. Ο χειρότερος τυφώνας που έπληξε ποτέ τη χώρα διέλυσε τμήματα του ηλεκτροδοτικού δικτύου, αφήνοντας τη Γαλλία χωρίς ρεύμα για 3 ημέρες. Η επιδιόρθωση του δικτύου μόνο εύκολη δεν ήταν, ενώ οι γεννήτριες που μεταφέρθηκαν επειγόντως στη Γαλλία για να λειτουργήσουν ως προσωρινή λύση έφτασαν ακόμα και από τον Καναδά! Η οικονομική ζημία από το μπλακάουτ υπολογίστηκε στα 18 δισ. ευρώ και το νέο ρεκόρ για το μεγαλύτερο μπλακάουτ της οικουμένης πέρασε έτσι τον Ατλαντικό και ήρθε από τη Βραζιλία στη Γαλλία…

Το μπλακάουτ της Ταϊβάν (1999)



Το απόγευμα της 29ης Ιουλίου 1999 ήχησε ο συναγερμός πάνω από την Ταϊπέι, ακολουθούμενος από το σκοτάδι που απλώθηκε πάνω από την πόλη. Ο συναγερμός που προηγήθηκε έδωσε μάλιστα τροφή σε φήμες και διαδόσεις για τον λόγο του πανεθνικού μπλακάουτ, με τα επικρατέστερα σενάρια να κάνουν λόγο για κινεζική εισβολή ή πυρηνικό όλεθρο. Η πραγματικότητα όμως ήταν σαφώς πιο πεζή: κατολίσθηση παρέσυρε πυλώνα, ο οποίος παρέσυρε κι άλλους λειτουργώντας ως ντόμινο, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους στο βαθύ σκοτάδι και τον πανικό…

Η διακοπή ρεύματος της Νέας Ζηλανδίας (1998)



Το Όκλαντ βρέθηκε χωρίς ηλεκτρική ενέργεια όχι για μία, όχι για δύο, αλλά για πέντε ολόκληρες εβδομάδες, όταν το κακοσυντηρημένο δίκτυο του ρεύματος παρουσίασε δυσλειτουργία και οι εγκαταστάσεις άρχισαν να προδίδουν τους χειριστές τους η μία μετά την άλλη. Το κατεπείγοντος του πράγματος ανάγκασε μάλιστα τις αρχές να χρησιμοποιήσουν τις εφεδρικές ντιζολογεννήτριες, με τον θόρυβο που έκαναν οι εκατοντάδες συσκευές να κάνουν τους κατοίκους να μιλούν για «εμπόλεμη κατάσταση» στο Όκλαντ…

Τυφώνας βυθίζει τη Φλόριντα στο σκότος (1995)



Ήταν το 1995 όταν η Φλόριντα και η Αλαμπάμα έμειναν στο σκοτάδι από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου, όταν πέρασε ο φονικός τυφώνας από τις πολιτείες, πριν μετατραπεί σε τροπική καταιγίδα και εκτονωθεί στο Τενεσί. Η καταστροφή των ηλεκτρικών υποσταθμών και της καλωδίωσης προκάλεσε εκτεταμένα μπλακάουτ, με τις πλημμύρες να δυσκολεύουν ανεπανόρθωτα το έργο της επιδιόρθωσης. Άνθρωποι αποκλείστηκαν στα κατεστραμμένα σπίτια τους για μέρες…

Το μπλακάουτ της Βορειο-Δυτικής Αμερικής (2003)



Πώς καταλαβαίνεις ότι κάνει αφόρητη ζέστη; Μα όταν ο καύσωνας προκαλεί βραχυκυκλώματα φυσικά! Κι έτσι εκατομμύρια άνθρωποι στον δυτικό Καναδά, το βορειοδυτικό Μεξικό και τις δυτικές ΗΠΑ έμειναν χωρίς ρεύμα για περισσότερες από 6 εβδομάδες το 2003, αναγκάζοντας αστυνομία και στρατό να βγουν στους δρόμους για να αποθαρρύνουν τους επίδοξους μπουκαδόρους. Η ζημία στη βιομηχανία και οι οικονομικές απώλειες λογίστηκαν κατακλυσμιαίες, την ίδια ώρα που το τεράστιο σε έκταση μπλακάουτ της βορειοαμερικανικής ηπείρου πυροδότησε συζητήσεις και πολιτικές έριδες για τον καθορισμό προτύπων στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις…

Το μπλακάουτ της αμερικανικής Δυτικής Ακτής (1996)



Και πάλι ήταν ο καύσωνας η γενεσιουργός αιτία του μπλακάουτ του Αϊντάχο, με το πράγμα να κλιμακώνεται και να καταλήγει σε διακοπή ρεύματος σε όλη τη δυτική ακτογραμμή των ΗΠΑ! Εκατομμύρια πολίτες του δυτικού Καναδά, των ΗΠΑ και του Μεξικού έμειναν για μέρες στο σκοτάδι, με τις επιχειρηματικές απώλειες να ανέρχονται σε εκατομμύρια, όπως εξάλλου και οι δαπάνες των κυβερνήσεων για να φέρουν και πάλι πίσω το πολύτιμο ρεύμα στις αναρίθμητες πόλεις που έμειναν στο σκότος…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.