Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Σε δημοπρασία μέσω ίντερνετ 1.500 βίλες


Τις κατέσχεσαν από offshore, «μπαταχτσήδες» του Δημοσίου και -δήθεν- χρεοκοπημένους...

Αφού έχουν εξαντλήσεις όλα τα στάδια από την ειδοποίηση μέχρι την κατάσχεση, το επόμενο βήμα για την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ) και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) είναι οι πλειστηριασμοί προκειμένου το Δημόσιο να μπορέσει αν εισπράξει φόρους από τους έχοντες και κατέχοντες που κρύβονται από την εφορία.

«Τα λεφτά μπορεί να έφυγαν στο εξωτερικό, τα ακίνητα όμως έχουν μείνει στην Ελλάδα», λένε επιτελικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που χειρίζονται την υπόθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να τα βγάλουν σε πλειστηριασμό μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοπρασιών e-Auction που χρησιμοποίει το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση ακινήτων του Δημοσίου.

Πιστεύουν ότι έτσι θα υπάρξει για αυτά έντονο ενδιαφέρον και από το εξωτερικό (από πλούσιους Άραβες, Αμερικανούς, Ρώσους, Κινέζους, Γερμανούς κ.α.) επειδή πρόκειται για ακίνητα φιλέτα, σε αντίθεση με διαμερίσματα και αστικά ακίνητα που έχουν χάσει την αξία τους ή εκτάσεις χωρίς ξεκάθαρο νομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς που φοβίζουν τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να βγαίνουν άγονοι οι πλειστηριασμοί εκποίησής τους. Ποντάρουν στο ότι πάντα θα υπάρχουν ισχυρά βαλάντια για να αναζητήσουν με λίγα κλικ κάποια προνομιούχα ή μοναδικά ακίνητα που θα κατακυρωθούν στον πλειοδότη.

Σειρά για τις νέου τύπου ηλεκτρονικές δημοπρασίες που σχεδιάζονται παίρνουν χιλιάδες ακίνητα, η αξία των οποίων προκαλεί ζάλη. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η αρχή έγινε από την ΕΜΕΙΣ που από τον Μάρτιο του 2013 ανέλαβε 1.500 υποθέσεις μεγάλων οφειλετών (με χρέη άνω του 1,5 εκατ. ευρώ ο καθένας). Έκανε 11.641 κατασχέσεις και φέτος έγιναν 25 πλειστηριασμοί ακινήτων, με τη μέση αξία καθενός από αυτά να ξεπερνά τα 1,6 εκατ. ευρώ.

Μόλις στο α’ εξάμηνο κατασχέθηκαν οι προχώρησαν προγράμματα πλειστηριασμού από την εφορία για πάνω από 1.500 ακίνητα σε πολλές hot περιοχές της χώρας, όπως σε Ρόδο (590), Κρήτη και Κω (554), Σύρο (310), Σαντορίνη (31) και Πάρο (10).

Το σχέδιο βάζει στόχο και τις βίλες που είχαν πρόσωπα που ζούσαν πλουσιοπάροχα έως πρόσφατα (ή ακόμη και τώρα), αλλά κρύβονταν και δεν πλήρωναν τίποτα στην εφορία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.