Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Ο καφές μυστικό... ανανεώσιμης ενέργειας


Την επόμενη φορά που το καβούρδισμα κόκκων καφέ θα σας «ξυπνήσει» την όρεξη για ένα αρωματικό φλιτζάνι, είναι ενδιαφέρον να ξέρετε ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να παράγει και… καθαρή ενέργεια.

Η “φρύξη” (torrefaction) τεχνικά, είναι μια διεργασία ήπιας πυρόλυσης που λαμβάνει χώρα σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο και η οποία θεωρείται ως κατάλληλη μέθοδος προεπεξεργασίας βιομάζας που προορίζεται για περαιτέρω θερμική μετατροπή.

Κοινώς, η φρύξη αυξάνει τη θερμογόνο ικανότητα της βιομάζας απομακρύνοντας τα πτητικά αέρια και διασπώντας τις περίπλοκες ενώσεις σε απλούστερες δομές, καταλληλότερες για την εκμετάλλευση της ενέργειας του άνθρακα.

Η φρύξη θεωρείται μια νέα, πολλά υποσχόμενη μέθοδος παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας. Μάλιστα την τελευταία πενταετία ορισμένοι επιστήμονες προτείνουν τη φρύξη βιομάζας όπως είναι το καβούρδισμα κόκκων καφέ για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Τα πλεονεκτήματα

Η φρύξη παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τη χρήση βιομάζας που δεν έχει υποβληθεί σε αντίστοιχη διαδικασία. Τα εξαιρετικά ξηρά συσσωματώματα βιομάζας (pellets) μειώνουν το κόστος μεταφοράς και κατά συνέπεια το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του καυσίμου.

Η υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα καθιστά τη φρυγμένη βιομάζα κατάλληλη για την τροφοδοσία μονάδων σχεδιασμένων για το ενεργειακό δυναμικό του άνθρακα.

Και το σημαντικότερο, η διαδικασία αυτή καθιστά τη βιομάζα ουσιαστικά αδιάβροχη, ιδιότητα που επιτρέπει την αποθήκευσή της σε εξωτερικό χώρο.

Η μεγαλύτερη μονάδα φρύξης στον κόσμο λειτουργεί στην Ολλανδία με διαχειρίστρια την Topell Energy, η οποία ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία δοκιμές δημιουργίας πέλλετ με τη διαδικασία της φρύξης.

Πρόσφατες έρευνες που εστιάζουν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κύκλου ζωής της φρύξης και στη διαθεσιμότητα βιομάζας που δεν “ανταγωνίζεται” τις καλλιέργειες καυσίμων δείχνουν ότι υπάρχει οικονομικό ενδιαφέρον εφόσον επιλεγούν κατάλληλες τοποθεσίες για την εγκατάσταση ορθά σχεδιασμένων μονάδων: τότε η ποσότητα θερμικής ενέργειας που καταναλώνεται για την φρύξη της βιομάζας είναι μικρότερη από την παραγόμενη.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.