Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Γιατί απέχουν από το συσσίτιο οι έγκλειστοι των φυλακών


Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο - Τι λένε δικηγόροι και σωφρονιστικοί στο newsbeast.gr
.
Αναβρασμός επικρατεί στις φυλακές όλης της χώρας αφού οι κρατούμενοι απέχουν από το συσσίτιο διαμαρτυρόμενοι για το νέο νομοσχέδιο που προωθεί τις φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου Γ΄.

Όπως λένε σωφρονιστικοί υπάλληλοι στο newsbeast.gr, το επιχείρημα των κρατουμένων που αντιδρούν είναι ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, κατά κάποιο τρόπο, κλέβει κάθε ελπίδα επανένταξής τους. Ακόμη, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, μετατρέπει τα σωφρονιστικά ιδρύματα σε φυλακές… τιμωρούς.

Ρεπορτάζ: Βάσω Ασμανίδου

Η απεργία πείνας
Ήδη, από τη Δευτέρα, 23 Ιουνίου, οι κρατούμενοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας έχουν ξεκινήσει στις περισσότερες φυλακές της χώρας απεργία πείνας. Οι κρατούμενοι προχώρησαν σε αυτή την κινητοποίηση καθώς το νομοσχέδιο για τις φυλακές είναι από τα πρώτα που έρχονται στα θερινά τμήματα του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται ο διαχωρισμός των φυλακών σε Α’, Β’ και Γ’ κατηγορία, με τις φυλακές Γ’ τύπου να μετατρέπονται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπου περιορίζονται έως και καταργούνται δικαιώματα, όπως οι άδειες, τα επισκεπτήρια, η επικοινωνία με συγγενείς αλλά και με άλλους κρατούμενους, τα μαθήματα και τα μεροκάματα που μειώνουν το χρόνο έκτισης ποινής.

Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου Γ’ θα φιλοξενούνται κρατούμενοι για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης. Στις φυλακές τύπου Γ’ θα μεταφέρονται και οι κρατούμενοι που κρίνονται επικίνδυνοι από τις φυλακές τύπου Α’ και Β’.

Οι καταδικασμένοι σε ισόβια για τρομοκρατία και δολοφονίες στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης δεν θα αποφυλακίζονται χωρίς να έχουν εκτίσει ποινή 20 ετών ούτε και θα παίρνουν άδεια. Παράλληλα σκληραίνουν οι όροι αποφυλάκισης και τα 10 έτη ορίζονται ως ο ελάχιστος χρόνος παραμονής στις φυλακές τύπου Γ'. Και γι’ αυτό το λόγο από τη Δευτέρα περισσότεροι από 3.000 κρατούμενοι απέχουν από το συσσίτιο με το υπουργείο Δικαιοσύνης να παρακολουθεί αθόρυβα τη διαμαρτυρία τους.

«Απαράδεκτος ο νόμος αν περάσει»
Το newsbeast.gr επικοινώνησε με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για τις φυλακές με τον δικηγόρο, Γρηγόρη Αλέκο, ο οποίος τον χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό.

Σύμφωνα με το νομικό, ο συγκεκριμένος νόμος σε περίπτωση που περάσει, εισάγει ρυθμίσεις που αν εφαρμοστούν, θα συνιστούν σχεδόν βασανιστήρια για τους κρατουμένους. «Δεν θα είναι ίδια η κάθειρξη που θα επιβάλει το δικαστήριο σε έναν άνθρωπο ποινικό με την κάθειρξη που θα επιβάλει σε έναν άνθρωπο για τρομοκρατία. Άλλη κάθειρξη θα κάνει ο ένας κι άλλη ο άλλος. Κι αυτό ανατρέπει και το σύστημα των ποινών που υπάρχει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αλέκος.

Ο έμπειρος δικηγόρος υποστηρίζει μάλιστα ότι αν η Πολιτεία ήθελε να διαχωρίσει τους επικίνδυνους κρατουμένους, θα μπορούσε να το κάνει και με τον παλιό σωφρονιστικό κώδικα. «Αλλά με το νέο είναι σαν να στέλνεις τους κρατουμένους στη φυλακή χωρίς ελπίδα. Όμως, με αυτό το νόμο, λέμε σχεδόν όλοι οι δικηγόροι, δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες που έχει ο σωφρονιστικός κώδικας. Αν αφαιρέσεις αυτούς τους κανόνες που έχουν σωφρονιστικό σκοπό κι αφήνουν μία ελπίδα στον κρατούμενο να προσπαθήσει για κάτι, κάνεις την ποινή μονάχα εκδίκηση και τιμωρία», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ισχύοντος σωφρονιστικού κώδικα, απαγορεύεται κάθε δυσμενής, διακριτική ή άλλη μεταχείριση των κρατουμένων, ιδίως εκείνη που βασίζεται στη φυλή, το χρώμα, την εθνική και κοινωνική καταγωγή, το θρήσκευμα, την περιουσία ή τις ιδεολογικές πεποιθήσεις. Φαίνεται λοιπόν, σύμφωνα με τους νομικούς, ότι το συγκεκριμένο άρθρο καταργείται.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει ακόμη και διάταξη για την εξωτερική φύλαξη που θα γίνεται από ειδικό σώμα της αστυνομίας και που θα οπλοφορεί κι εκτός φυλακής, και που θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί όπλο κι εντός της φυλακής, επισημαίνει ο δικηγόρος. «Υπάρχουν και πολλά ακόμη για τα οποία αντιδρούν οι κρατούμενοι», λέει.

Πάντως, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, με τους οποίους επικοινώνησε το newsbeast.gr, αλλά λόγω της κατάστασης που επικρατεί στις φυλακές, θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επισημαίνουν ότι οι κρατούμενοι αντιδρούν δικαίως γιατί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τούς καταργεί κάθε ελπίδα επανένταξης. «Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Το υπουργείο Δικαιοσύνης παρακολουθεί αθόρυβα την απεργία πείνας. Το ίδιο και εμείς. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι πάνω από 3.000 άτομα μέσα σε τρεις μέρες είναι ένας αξιοσημείωτος αριθμός αντιδρώντων», καταλήγουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.