Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ευρωκαταδίκη της Γαλλίας για την παρένθετη κύηση


Δεν αναγνωρίζει την πατρότητα παιδιών που γεννήθηκαν από παρένθετη μητέρα στο εξωτερικό.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα τη Γαλλία για την άρνησή της να αναγνωρίσει την πατρότητα παιδιών που γεννήθηκαν από παρένθετη μητέρα στο εξωτερικό, επιφυλασσόμενο παράλληλα να αποφανθεί επί της επιλογής των γαλλικών αρχών να απαγορεύουν την παρένθετη κύηση.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην πολυαναμενόμενη από τους υποστηρικτές της παρένθετης κύησης καταδικαστική απόφαση, το Δικαστήριο έκρινε ότι η άρνηση των αρχών να μεταγράψουν πράξεις αναγνώρισης πατρότητας που έγιναν στις ΗΠΑ, μετά τις γεννήσεις παιδιών από παρένθετες μητέρες, πλήττει την ταυτότητα των παιδιών.

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι «η πλήρης απαγόρευση δημιουργίας γονικής σχέσης ανάμεσα σε έναν πατέρα και τα βιολογικά παιδιά του αντιβαίνει» στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στο Δικαστήριο είχαν προσφύγει δύο ζευγάρια γονέων, που δίνουν μάχες εδώ και χρόνια στα δικαστήρια για να μετεγγραφούν στο ληξιαρχείο της Γαλλίας τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες στις ΗΠΑ.

Και στις δύο περιπτώσεις, η σύλληψη των εμβρύων έγινε με τα σπερματοζωάρια του συζύγου και τα ωάρια δότριας.

Τα δύο ζευγάρια προσέκρουσαν στις 6 του Απριλίου του 2011, σε μια απόρριψη του Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Η ανώτατη δικαστική αρχή είχε κρίνει «αντίθετη προς τη δημόσια τάξη (...) την ξένη απόφαση (της αναγνώρισης της πατρότητας από παρένθετη κύηση), η οποία περιέχει διατάξεις που προσκρούουν στις βασικές αρχές του γαλλικού δικαίου».

Μετά την αποτυχία αυτή, οι δύο οικογένειες προσέφυγαν στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, επικαλούμενες διακρίσεις, παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής και του δικαιώματός τους να δημιουργήσουν οικογένεια.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η άρνηση των γαλλικών αρχών δεν τους είχε εμποδίσει να διάγουν οικογενειακό βίο «σε συνθήκες σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες» με εκείνες των άλλων οικογενειών στη Γαλλία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ευρωπαίους εισαγγελείς, τα παιδιά των δύο ζευγαριών βρίσκονταν «σε μια κατάσταση νομικής αβεβαιότητας», έστω κι αν στις δύο περιπτώσεις, οι γαλλικές αρχές κατέληγαν να αρνούνται να αναγνωρίσουν τη σχέση μεταξύ των παιδιών και του βιολογικού τους πατέρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.