Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Νέο αντίδοτο στο δηλητήριο του φιδιού


Θεαματικά αποτελέσματα έχουν οι πειραματικές δοκιμές.

Ένα υποσχόμενο βήμα προς τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού αντιοφικού σπρέι που αναστρέφει τη παραλυτική δράση του δηλητηρίου του φιδιού, έχει κάνει μια ομάδα ερευνητών υπό την καθοδήγηση του δρ. Matthew Lewin από την Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια και του δρ. Stephen Samuel από το Κολλέγιο Trinity στο Δουβλίνο.

Το περασμένο καλοκαίρι οι ερευνητές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα εντός αντιπαραλυτικού σπρέι με νεοστιγμίνη χορηγούμενου από την μύτη σε ποντίκια που είχαν δεχθεί υψηλότατες δόσεις δηλητηρίου κόμπρας. Τα περισσότερα ποντίκια επέζησαν και τα ευρήματα της πιλοτικής αυτής έρευνας δημοσιεύθηκαν στην Journal of Tropical Medicine.

Ωστόσο, το αντιοφικό ρινικό σπρέι δεν δοκιμάστηκε μόνο σε ποντίκια, αλλά και σε ανθρώπους. Τον Απρίλιο του 2013 ένας υγιής εθελοντής δέχθηκε να δηλητηριαστεί με μια ουσία που μιμείται την παραλυτική δράση του δηλητηρίου του φιδιού. Στη συνέχεια, η ομάδα των ερευνητών του χορήγησε το ρινικό αντιοφικό σπρέι και μέσα σε 20 λεπτά είχε αναρρώσει πλήρως. Αυτή η έρευνα δημοσιεύθηκε στην Clinical Case Reports.

Με την ίδια μέθοδο οι ερευνητές επιτάχυναν την ανάρρωση μίας ασθενούς την οποίο είχε δαγκώσει φίδι στην Ινδία και βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη, τον Ιούνιο του 2013. Μέσα σε 30 λεπτά η ασθενής είχε ανακάμψει από την παράλυση του προσώπου, ενώ δυο εβδομάδες μετά επέστρεψε κανονικά στις καθημερινές της δραστηριότητες.

Εκτιμάται ότι το 75% των θυμάτων δηλητηριωδών φιδιών πεθαίνουν πριν προλάβουν να φτάσουν στο νοσοκομείο, κυρίως επειδή δεν υπάρχει άμεση διαθέσιμη φαρμακευτική αντιμετώπιση. Αυτό ακριβώς ελπίζουν να προσφέρουν οι δυο ερευνητές και να μειώσουν τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από δάγκωμα φιδιού και είναι 94.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.