Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Τι πρέπει να τρώμε όταν έχουμε υπόταση;


Υπόταση είναι ένας κλινικός όρος που χρησιμοποιείται για το χαρακτηρισμό της χαμηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία συνήθως είναι σπάνια και καλοήθης κατάσταση, συναντάται κυρίως σε νεαρά άτομα και μπορεί να υποδηλώνει ανεπαρκή ροή αίματος στην καρδιά, τον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα. Στην καθημερινή πρακτική, η υπόταση δε θεωρείται πάθηση και δεν απαιτεί φαρμακευτική αντιμετώπιση από τη στιγμή που δεν επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

Προβλήματα όμως δημιουργούνται όταν η αρτηριακή πίεση πέσει απότομα και ο εγκέφαλος στερηθεί από επαρκή παροχή αίματος. Τότε μόνο μπορούν να προκληθούν συμπτώματα, όπως ζάλη, ελαφρύς πονοκέφαλος, τάσεις λιποθυμίας, αδυναμία, αστάθεια, συσκότιση όρασης, εφίδρωση και κόπωση.

Παρόμοια συμπτώματα παρατηρούνται και όταν κάποιος σηκώνεται απότομα όρθιος από καθιστή ή ύπτια θέση. Στην περίπτωση αυτή, το φαινόμενο είναι γνωστό ως ορθοστατική υπόταση. Μείωση της συστολικής πίεσης κατά 20 mmHg ή της διαστολικής πίεσης κατά 10 mmHg μέσα σε διάστημα τριών λεπτών κατά την ορθοστασία, ορίζει την ορθοστατική υπόταση.

Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Καρδιολογίας (ΑΗΑ) ορίζει ως υπόταση την πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά 30 mmHg από ότι είναι συνήθως, αν και συμπτώματα μπορούν να παρατηρηθούν σε ορισμένα άτομα και όταν η πίεση μειωθεί έστω και κατά 20 mmHg.

Οι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε υπόταση είναι πολλές και αναφέρονται παρακάτω.
Η ορθοστατική υπόταση
Η απώλεια μεγάλης ποσότητας αίματος από τον οργανισμό μειώνει τον όγκο αίματος και προκαλεί υπόταση
Η αφυδάτωση. Η μη επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού οδηγεί σε απώλεια υγρών του σώματος, μείωση του όγκου αίματος και υπόταση
Η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως τα διουρητικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα ναρκωτικά, τα αναλγητικά και τα αντιυπερτασικά, όταν χορηγούνται σε υπερβολικές ποσότητες οδηγούν σε υπόταση.
Οι διάφορες καρδιοπάθειες, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, οι αρρυθμίες και η καρδιακή προσβολή, μειώνουν τη δυνατότητα αποστολής αίματος από την καρδιά προς την περιφέρεια με αποτέλεσμα υπόταση.
Η εγκυμοσύνη. Η υπόταση εμφανίζεται στις περισσότερες εγκύους κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της εφίδρωσης και της συνακόλουθης απώλειας υγρών από τον οργανισμό τους.
Διάφορες παθήσεις, όπως το Parkinson, η διαβητική νευροπάθεια και η ασθένεια Addison's των επινεφριδίων.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η αντιμετώπιση της υπότασης συνεπάγεται συγκεκριμένες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους γενικά. Οι κυριότερες συστάσεις περιλαμβάνουν:
  • Προσθήκη περισσότερου αλατιού στη διατροφή, που να μην υπερβαίνει όμως τα 2.5-3 γραμμάρια νατρίου την ημέρα.
  • Πόση αρκετών υγρών, μη αλκοολούχων, τουλάχιστον 8 ποτήρια ημερησίως. Καλή λύση αποτελούν τα αθλητικά ποτά, που είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες και κυρίως σε νάτριο και κάλιο και ιδιαίτερα για άτομα που γυμνάζονται έντονα τους θερινούς μήνες. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, πρέπει να αναπληρώνονται οι απώλειες υγρών που προκαλούνται από την αυξημένη εφίδρωση.
  • Κατανάλωση μήλων και εσπεριδοειδών που έχουν ωριμάσει φυσικά, τα οποία ενδείκνυνται για την υπόταση
  • Σωματική άσκηση, για ενίσχυση της ροής του αίματος
  • Σε περίπτωση ιώσεων, προσθήκη επιπλέον αλατιού και υγρών στο καθημερινό διαιτολόγιο
  • Αποφυγή της πολύωρης έκθεσης στον ήλιο και σε ζεστό νερό, καθώς και της ορθοστασίας
  • Σε περίπτωση ζάλης ή λιποθυμίας, τοποθέτηση των ποδιών σε επίπεδο υψηλότερο από το κεφάλι και κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερων υγρών

Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.