Το παράσημο του Τάγματος της Αριστείας απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Ευαγγελία Μπαλτά για την προσφορά της στα γράμματα και τον πολιτισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Η Ευαγγελία Μπαλτά είναι ιστορικός, εργάζεται στο Εθνικό Ίδρυμα Μελετών και έχει ηγετική θέση στην μελέτη των λεγόμενων "Καραμανλίδικων", του γλωσσικού ιδιώματος των ορθόδοξων χριστιανών της Μικράς Ασίας (αποτελεί παραλλαγή της τουρκικής και γράφεται με το ελληνικό αλφάβητο).
Στην τελετή της απονομή που έγινε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ τόνισε ότι η Τουρκική Δημοκρατία δεν τιμά μόνο όσους ασχολούνται με τον πρόσφατο πολιτισμό που συνδέεται με την Τουρκική Δημοκρατία, αλλά όλη την προηγούμενη πολιτιστική ιστορία.
«Δεν αναφερόμαστε μονάχα στην Τουρκική Δημοκρατία, αλλά και σε όλους εκείνους τους πολιτισμούς που άνθησαν στο παρελθόν σε αυτόν τον γεωγραφικό χώρο, καθώς όλοι αποτελούν πολιτισμική κληρονομιά της Τουρκίας», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και προσέθεσε: «Είναι σημαντικό να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι συνέχισαν ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες, και να τους ευχαριστήσουμε που προωθούν και μελετούν τον τουρκικό πολιτισμό».
Μεταξύ των υπολοίπων ακαδημαϊκών που τιμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας ήταν η γνωστή οθωμανολόγος Suraiya Faroqhi από τη Γερμανία, ο ιστορικός Cornell Fleischer από τις ΗΠΑ, ο τουρκολόγος και ιδρυτής του τμήματος Τουρκολογίας στην Κύπρο György Hazai από την Ουγγαρία, η γλωσσολόγος Claudia Römer από την Αυστρία, ο ιστορικός Machiel Kiel από την Ολλανδία, ο τουρκολόγος Dimitry Mihailovic Nasilov από τη Ρωσία, ο ιστορικός Fehim Nametak από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, ο καθηγητής Ισλαμικής Τέχνης Julian Raby από τις ΗΠΑ, ο τουρκολόγος Tadashi Suziki από την Ιαπωνία, ο τουρκολόγος Abdeljelil Temimi από την Τυνησία και ο γλωσσολόγος Abudurexiti Yakufu από την Κίνα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Λάκης Βίγκας, ο οποίος στο όνομα της ομογένειας της Πόλης εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήριά του στην κ. Μπαλτά γι' αυτή την εξαιρετική διάκριση και το πολύ σημαντικό έργο της, που αφορά την ιστορία των ορθόδοξων πληθυσμών της Μικράς Ασίας και της Πόλης.
Η κ. Μπαλτά είχε φέτος οργανώσει μια σημαντική επιστημονική ημερίδα για τα καραμανλίδικα και τις άλλες μορφές γραφής των γλωσσών (αρμενική, λαντίνο ισπανοεβραϊκή, ελληνική) της Οθωμανικής αυτοκρατορίας., στο Σισμανόγλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Γενικού Προξενείου της Κωνσταντινούπολης.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.