Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Κι όμως εξάγουμε… “Γερμανούς”


Αυτοί οι “Γερμανοί” ψαρεύονται… αλλά στην Κρήτη πετιούνται και πάλι στη θάλασσα. Την ίδια στιγμή στην Κύπρο η αγορά τους μπορεί να φτάσει και τα 24 ευρώ το κιλό!

Ο “Γερμανός” ή Siganus luridus και Siganus rivulatus, είναι από τα ψάρια που βρέθηκε στη Μεσόγειο πριν από 70 χρόνια προερχόμενο από την Ερυθρά θάλασσα. Οι πρώτοι ψαράδες τον… κακοχαρακτήρισαν καθώς τα πολλά του αγκάθια έκαναν δύσκολο το ξεψάρισμα του. Ετσι κατέληγε στη θάλασσα, χωρίς να πουληθεί κάτι που επηρέασε και τους καταναλωτές που το τοποθέτησαν στα ψάρια «β΄κατηγορίας». Αντίθετα, στην Κύπρο θεωρείται «α΄ποιότητας» και μάλιστα τελευταία υπάρχουν ψαράδες στα Χανιά που τους εξάγουν στη χώρα αυτή στέλνοντας το με αεροπλάνο σε πολύ καλές τιμές.



Το Τμήμα Αλιείας Χανίων συστήνει στους ψαράδες να αλιεύουν τον “Γερμανό” και να επιδιώξουν την εξαγωγή του από τη στιγμή που έχει πολύ καλή τιμή.

«Όταν πρωτοξεκίνησα να ψαρεύω σε ηλικία 13 ετών τον “Γερμανό” τον βλέπαμε μόνο στο Λαφονήσι, σε μικρούς αριθμούς Με τα χρόνια όμως ο αριθμός τους πολλαπλασιάσθηκε. Τώρα δεν μπορούμε να βάλουμε δίκτυα. Αν πιάσουμε 5 κιλά σκάρους θα πιάσουμε και 50-100 κιλά Γερμανούς και ποιός θα τους βγάλει από τα δίκτυα αφού πάνε για πέταμα;» μας λέει ο κ. Γιώργος Κατσιγαράκης, που συμπληρώνει 55 χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης με το ψάρεμα.

Ο συνομιλητής μας τρώει τον “Γερμανό” καθώς όπως μας εξηγεί «είναι πολύ νόστιμο ως ψάρι» όμως οι καταναλωτές στην Κρήτη τον περιφρονούν. «Αν τα πουλήσεις εδώ στην τοπική αγορά δεν θα πιάσεις ούτε 1 ευρώ στο κιλό. Επομένως δεν συμφέρει να τον ξεψαρίσεις. Δυστυχώς ο κόσμος βλέποντας για χρόνια τους ψαράδες να το πετάνε στη θάλασσα θεωρεί ότι δεν είναι καλό ψάρι κάτι που δεν ισχύει. Στην Κύπρο αλλά και σε άλλες περιοχές το τρώνε πάρα πολύ, μάλιστα όπως μας είπαν δίνεται στην αγορά μέχρι και 24 ευρώ το κιλό!» εξηγεί ο κ. Κατσιγαράκης.

«Ο Γερμανός είναι λεσεψιανός μετανάστης, δηλαδή από τα ψάρια που ήλθαν στη Μεσόγειο από την διώρυγα του Σουέζ μετά το 1940 και τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας οι πληθυσμοί του έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Ειδικά γύρω από την Κρήτη οι πληθυσμοί που καταγράφονται είναι πολύ μεγάλοι» δηλώνει στα «Χανιώτικα Νέα» η κ.

Λίνα Ανεζάκη αναπληρώτρια προϊσταμένη του τμήματος Αλιείας της Π.Ε. Χανίων.

Και για τους ειδικούς ιχθυολόγους όπως η κ. Ανεζάκη, ο Γερμανός είναι ένα παρεξηγημένο ψάρι.

«Από τους ψαράδες θεωρείται και είναι πολύ δύσκολο στο ξεψάρισμα και ψάρι «β΄κατηγορίας» γιατί έχει πάρα πολλά αγκάθια που τσιμπάνε . Θέλει πολύ δουλειά και κόπο για να το βγάλεις από το δίκτυο. Όταν είναι φρέσκο είναι πεντανόστιμο. Η γεύση του μοιάζει με το ψάρι «Γλώσσα» και στη Κύπρο θεωρείται πρώτο μεζές» αναφέρει η κ. Ανεζάκη.

Το τμήμα αλιείας συνιστά στους ψαράδες να μην μένουν αδιάφοροι απέναντι στον «Γερμανό». «Το ψάρεμα του μπορεί να έχει μόνο οφέλη. Μπορούν να το εξάγουν αν κάνουν διασυνδέσεις και είναι καλό και για το οικοσύστημα καθώς είναι ένα ψάρι που εκτοπίζει τα άλλα και είναι καλό να μειωθούν οι πληθυσμοί του» καταλήγει.

Το όνομα «Γερμανός» το απέκτησε από τα πρώτα χρόνια της εμφάνιση τους στις Κρητικές θάλασσες, αλλού λέγεται «προσφυγάκι». Οι εκδοχές είναι δύο. Σύμφωνα με την πρώτη επειδή εμφανίσθηκε στα νερά της Μεσογείου και της Κρήτης τη δεκαετία του ΄40, την εποχή της κατοχής ήλθε δηλαδή χρονικά μαζί με τους Γερμανούς, οι ντόπιοι τους έδωσαν αυτό το όνομα. Η δεύτερη εκδοχή έχει να κάνει με το χρώμα τους που πολλές φορές θυμίζει στολή παραλλαγής, και που θυμίζει και πάλι…Γερμανό στρατιωτικό.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.