Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Το διαζύγιο «ευνοεί» την παχυσαρκία


Πιο ευάλωτα τα αγόρια.

Αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα αντιμετωπίζουν τα παιδιά διαζευγμένων γονιών, ιδίως τα αγόρια, σύμφωνα με μια νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 3.000 μαθητές με μέση ηλικία οκτώ ετών. Η μελέτη συνέκρινε τη σωματική μάζα των παιδιών (αναλογία βάρους προς ύψος), καθώς και ειδικότερα την κοιλιακή παχυσαρκία (αναλογία περιφέρειας μέσης προς ύψος), σε σχέση με την οικογενειακή κατάστασή τους (γονείς παντρεμένοι, ανύπαντροι, χωρισμένοι κ.α.).

Σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά (ποσοστό 19%) είχαν βάρος πάνω από το κανονικό, δηλαδή ήταν υπέρβαρα (δείκτης σωματικής μάζας 25-30) ή παχύσαρκα (δείκτης σωματικής μάζας άνω του 30), ενώ σχεδόν ένα στα δέκα παιδιά (ποσοστό 9%) είχαν τοπική κοιλιακή παχυσαρκία.

Η μελέτη έδειξε ότι αναλογικά περισσότερα παιδιά χωρισμένων γωνιών είχαν παραπανίσια κιλά, σε σχέση με τα παιδιά που οι γονείς τους παρέμεναν παντρεμένοι. Συγκεκριμένα, τα παιδιά των οποίων οι γονείς είχαν πάρει διαζύγιο, ήταν 54% πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και 89% πιθανότερο να έχουν κοιλιακό πάχος.

Το ποσοστό ήταν ακόμη μεγαλύτερο (63%) για τα αγόρια διαζευγμένων γονιών, τα οποία επίσης είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα (104%) να έχουν πάχος στην κοιλιά τους. Για τα κορίτσια χωρισμένων γονιών, ο κίνδυνος των παραπανίσιων κιλών ήταν αρκετά μικρότερος από ό,τι για τα αγόρια.

Προηγούμενες σχετικές μελέτες έχουν καταλήξει σε παρεμφερή συμπεράσματα, γεγονός που δείχνει ότι το διαζύγιο σε μια οικογένεια αποτελεί παράγοντα που «ευνοεί» την παχυσαρκία. Μία πιθανή αιτία -λόγω και της μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος- είναι η συνήθως μεγαλύτερη κατανάλωση πρόχειρου και χαμηλής ποιότητας φαγητού, με πολλά λιπαρά και θερμίδες.

Τέλος, εκτιμάται ότι παίζει ρόλο το αυξημένο ψυχολογικό στρες των παιδιών που είδαν τον γάμο των γονιών τους να διαλύεται. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αγόρια πιθανώς να είναι πιο ευάλωτα από συναισθηματική άποψη σε όλη αυτή τη διαδικασία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.