Τα συντριπτικά «Βατερλό» των πολεμικών «μηχανών».
Ήταν στις 18 Ιουνίου 1815 όταν οι συνδυασμένες δυνάμεις του δούκα του Ουέλιγκτον και του φον Μπλίχερ συνέτριψαν τον ναπολεόντειο στρατό στη μάχη του Βατερλό.
Και βέβαια η αιματοβαμμένη μάχη πέρασε στην Ιστορία όχι ως νίκη των βρετανο-πρωσικών δυνάμεων αλλά ως ήττα του Βοναπάρτη, η τελευταία συντριπτική του ήττα.
Κι αυτό γιατί υπάρχουν πολεμικά γεγονότα που προσμετρούνται περισσότερο ως ήττες παρά ως νίκες του αντιπάλου, καθώς η ιστορία έχει μπόλικους τρόπους να διαβαστεί.
Ιδού λοιπόν 10 μόνο από τις ξακουστές ιστορικές ήττες, αυτές που έκαναν τον ηττημένο γνωστότερο από τον θριαμβευτή…
Η Μάχη του Λιτλ Μπίγκχορν (1876)
Γνωστότερη ως «Σφαγή του Κάστερ», η 7η ταξιαρχία ιππικού των ΗΠΑ αποφάσισε να εξολοθρεύσει τους ινδιάνους που αρνούνταν να υποταχθούν στην εξουσία του λευκού και παρέμεναν ακόμα στους καταυλισμούς τους. Κι ενώ ο στρατηγός Κάστερ περίμενε μια εύκολη νίκη κατά των Σιου και των Σεγιέν, οι ιθαγενείς είχαν άλλη γνώμη και όχι μόνο κατατρόπωσαν τη δύναμη των λευκών αλλά σκότωσαν και τον διοικητή τους. Σε μια κλασική περίπτωση υποτίμησης του εχθρού, η μάχη έγινε συνώνυμο της θαρραλέας αντίστασης των γηγενών στην μπότα του ευρωπαίου αποίκου…
Η Μάχη του Άλαμο (1836)
Άλλο ένα πολεμικό γεγονός που θεωρείται περισσότερο ήττα των Τεξανών της Αμερικής παρά μεξικανική νίκη, το οχυρό Άλαμο έγινε το Βατερλό των ΗΠΑ. Οι Τεξανοί που υπερασπίστηκαν το Σαν Αντόνιο εξολοθρεύτηκαν, καθώς οι Μεξικανοί επανακατέλαβαν το Τέξας και εξαφάνισαν από προσώπου γης τους αμερικανούς υπερασπιστές του…
Η Μάχη της Μπαλακλάβα (1854)
Ήταν κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κριμαίας όταν μια ελαφρά βρετανική ταξιαρχία αποτελούμενη κυρίως από ιππείς στάλθηκε κατά λάθος να επιτεθεί σε μονάδα πυροβολικού. Τα πυρά της ρωσικής πυροβολαρχίας αφάνισαν εύκολα τους ιππείς, σε αυτό που θα έμοιαζε με αποστολή αυτοκτονίας αν δεν επρόκειτο για τραγικό λάθος. Ο αποδεκατισμός των Βρετανών ακούστηκε ηχηρότερα από τη νίκη των Ρώσων…
Η Πολιορκία του Γιορκτάουν (1781)
Η αναμέτρηση που έκρινε τον αμερικανικό αγώνα για ανεξαρτησία δεν θα μπορούσε να μη προσμετρηθεί στις συντριπτικές αποτυχίες των Βρετανών. Ο Τζορτζ Ουάσιγκτον, επικουρούμενος από γαλλικές δυνάμεις, συνέτριψε και αιχμαλώτισε τους βρετανούς υπερασπιστές της πόλης. Οι Βρετανοί ζήτησαν κατάπαυση του πυρός και δέχθηκαν την άνευ όρων παράδοσή τους, παρά το γεγονός ότι η Βρετανική Αυτοκρατορία ήταν μια από τις πλέον κραταιές της εποχής…
Η Ισπανική Αρμάδα (1588)
Με τίτλο «Ανίκητη Αρμάδα», ο στόλος των Ισπανών θέλησε να καταστρέψει τη βρετανική ναυτική δύναμη, να ανατρέψει την Ελισάβετ Α’ και να αντικαταστήσει το προτεσταντικό στέμμα με καθολική μοναρχία. Τα 130 πολεμικά πλοία των Ισπανών συνάντησαν ωστόσο ταραγμένα νερά και βρετανικούς τακτικισμούς, με τα ισπανικά επεκτατικά όνειρα να παίρνουν έτσι απρόοπτο τέλος. Οι μάχες, οι επιδημίες και οι καταιγίδες αφάνισαν 20.000 Ισπανούς και 66 πλοία…
Η Μάχη της Σιγκαπούρης (1942)
Μέχρι και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αναγνώρισε την ήττα στη Σιγκαπούρη ως τη χειρότερη βρετανική ήττα σε ολόκληρη την πολεμική της ιστορία! Οι Ιάπωνες έστρεψαν τα βλέμματά τους στη Σιγκαπούρη, που ήταν στρατηγικής σημασίας βάση των Βρετανών. Παρά το γεγονός ότι οι ιαπωνικές δυνάμεις μετρούσαν τους μισούς στρατιώτες από τους Βρετανούς, διέθεταν ωστόσο τεχνολογική υπεροχή και μεγαλύτερη δύναμη αέρος. Επρόκειτο λοιπόν για μια μάχη τακτικής και, δυστυχώς για τους Συμμάχους (Βρετανοί και Αυστραλοί), οι Ιάπωνες ήταν πιο ευκίνητοι και αποφασισμένοι. Η ιαπωνική απόβαση κράτησε μόλις μία εβδομάδα (8-15 Φεβρουαρίου 1942), με την υπεροχή των Ιαπώνων στον αέρα να γέρνει την πλάστιγγα αποφασιστικά υπέρ τους. Το νησί έπεσε ευκολότερα απ' όσο περίμεναν: 5.000 βρετανοί και αυστραλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στη μάχη, ενώ 80.000 ακόμα θα μεταφέρονταν αιχμάλωτοι πολέμου στην Ιαπωνία...
Η Ναυμαχία του Μίντγουεϊ (1942)
Λίγο μετά την καταστροφή του Περλ Χάρμπορ, οι Ιάπωνες έβαλαν στο στόχαστρο το νησάκι Μίντγουεϊ του Ειρηνικού, στον δρόμο καθώς ήταν για το ιαπωνικό όνειρο της κατάληψης της Χαβάης. Με τον ανίκητο ιαπωνικό στόλο να θεωρεί ότι η νίκη ήταν απλώς θέμα χρόνου, όχι μόνο μέτρησαν μια από τις ξακουστότερες ήττες τους, αλλά τη σημαδιακή που θα άλλαζε τον συσχετισμό δυνάμεων στον Ειρηνικό. Ο αμερικανικός στόλος βύθισε και τα 4 αεροπλανοφόρα των Ιαπώνων, χάνοντας μόνο ένα (το «USS Yorktown»). Η ανέλπιστη ήττα των Ιαπώνων χαρακτηρίστηκε ως το «Ελ Αλαμέιν του Ειρηνικού»…
Περλ Χάρμπορ (1941)
Αντί να φαντάζει κορυφαία ιαπωνική νίκη, το ύπουλο χτύπημα των Ιαπώνων στο λιμάνι της Χαβάης στέκει ορόσημο στη στρατιωτική ιστορία των ΗΠΑ ως μια από τις συντριπτικές ήττες της χώρας. Η αεροπορική επίθεση βύθισε και κατέστρεψε ολοσχερώς όλα τα μεγάλα πολεμικά πλοία του αμερικανικού στόλου, διαλύοντας ταυτοχρόνως το σύνολο της αεροπορικής δύναμης των ΗΠΑ. Τέτοιος ήταν ο αντίκτυπος που τόσο ο υπεύθυνος στρατηγός όσο και ο ναύαρχος πέρασαν από στρατοδικείο για την ολοκληρωτική καταστροφή…
Η Μάχη του Στάλινγκραντ (1942-1943)
Στα μέσα του 1942, οι Ναζί έστρεψαν το αδηφάγο βλέμμα τους στο Στάλινγκραντ, μια βιομηχανική πόλη που εκτεινόταν κατά μήκος του Βόλγα και αποτελούσε στρατηγικό σημείο για την κατάληψη της Ρωσίας. Οι Γερμανοί επιτέθηκαν στην πόλη με αεροπορικές επιδρομές και κατόπιν με χερσαίες δυνάμεις, πάνω από 150.000 στρατιώτες και 500 άρματα μάχης. Δεν περίμεναν ωστόσο τόσο σθεναρή αντίσταση του σοβιετικού στρατού. Η μάχη μαινόταν για 5 μήνες περίπου και τον Νοέμβριο οι Σοβιετικοί εξαπέλυσαν δριμεία αντεπίθεση, που θα κατέληγε σε παράδοση των Γερμανών (αντίθετα στη θέληση του Χίτλερ) τον Φεβρουάριο του 1943. Η αποφασιστικής σημασίας μάχη για την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου θα άφηνε πίσω της ποτάμια αίματος και τραγικές στατιστικές, θεωρούμενη εμφατική ήττα των χιτλερικών δυνάμεων παρά θριαμβευτική νίκη του Κόκκινου Στρατού…
Η Μάχη του Βατερλό (1815)
Η τελική ήττα που έστειλε τον Βοναπάρτη στην εξορία αποτελεί πια συνώνυμο της στρατιωτικής (και όχι μόνο) ήττας, τέτοιος ήταν ο αντίκτυπός της στην Ευρώπη της εποχής. Οι Πρώσοι έφτασαν βέβαια αργά στη μάχη, όχι όμως τόσο αργά για να μην μπορέσουν να αλλάξουν την έκβαση της μάχης, κατατροπώνοντας τις γαλλικές αυτοκρατορικές δυνάμεις και δίνοντας έτσι τέλος στη ναπολεόντεια περίοδο…
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.