Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Δεν αλλάζει ο νόμος για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία


Εξακολουθεί να θεωρείται έγκλημα στη Βρετανία.

Έχασαν τη δικαστική διαμάχη που έδιναν στη Βρετανία για το δικαίωμα των ασθενών στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία, ένας παράλυτος άνδρας και η χήρα ενός ασθενή με σύνδρομο εγκλεισμού (LIS).

Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με ψήφους 7 έναντι 2, απέρριψαν την προσφυγή που είχαν κάνει ο Πολ Λαμπ και η Τζέιν Νίκλινσον τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι ενάγοντες ζητούσαν να αλλάξει ο νόμος του 1961 που αφορά την αυτοκτονία και καθιστά ποινικά υπεύθυνους όσους βοηθούν άλλους ανθρώπους να τερματίσουν τη ζωή τους. Υποστήριζαν μεταξύ άλλων ότι ο νόμος αυτός είναι ασύμβατος με το δικαίωμα του ανθρώπου για σεβασμό στην ιδιωτική και προσωπική ζωή, όπως έχει καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή κρίνοντας ότι η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι εσωτερικό ζήτημα της Βρετανίας, όμως οι δικαστές διαφώνησαν για το αν οι αποφάσεις που αφορούν το θέμα αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται από τα δικαστήρια ή από το κοινοβούλιο. Πέντε δικαστές θεώρησαν ότι το δικαστήριο είχε τη «συνταγματική εξουσία» να ανατρέψει την απαγόρευση, μολονότι μόνο οι δύο από αυτούς θα ψήφιζαν υπέρ της αλλαγής του νόμου. Οι άλλοι τέσσερις υποστήριξαν ότι επαφίεται στο κοινοβούλιο να αποφασίσει την τροποποίηση της νομοθεσίας.

Ο Λαμπ, ο οποίος μετά από ένα τροχαίο ατύχημα, το 1991, κινεί πλέον μόνο το δεξί του χέρι δήλωσε «υπερήφανος» για όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα. «Ξέρω ότι ο νόμος πρέπει να αλλάξει», τόνισε.

«Είμαι απογοητευμένη, όμως ήταν ένα θετικό βήμα. Το κοινοβούλιο θα πρέπει να συζητήσει το θέμα», είπε από την πλευρά της η Νίκλινσον.

Ο σύζυγος της Νίκλινσον, Τόνι, πέθανε πριν από δύο χρόνια. Αρνήθηκε να ξαναδεχτεί τροφή όταν το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του να μην διωχθεί ποινικά ο γιατρός που θα τον βοηθούσε να βάλει τέλος στη ζωή του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.